Η Κύπρος απέτρεψε μια υποτιθέμενη ιρανική συνωμοσία με στόχο Ισραηλινούς επιχειρηματίες στην Κύπρο με τη σύλληψη δύο Ιρανών αιτούντων άσυλο που ήταν σε επαφή με έναν άλλο Ιρανό που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, δήλωσε Κύπριος αξιωματούχος την Τρίτη στο Associated Press.

Ο αξιωματούχος είπε στο Associated Press ότι οι δύο Ιρανοί βρίσκονται υπό κράτηση από την αστυνομία από τις 3 Νοεμβρίου και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για την απέλασή τους.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν του επιτρέπεται να μιλήσει δημόσια για θέματα εθνικής ασφάλειας, είπε ότι η κράτηση των υπόπτων ήταν το αποκορύφωμα μιας κοινής επιχείρησης με την υπηρεσία ασφαλείας του Ισραήλ, Μοσάντ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κυπριακές υπηρεσίες ασφαλείας παρακολουθούσαν τους δύο Ιρανούς άνδρες για αρκετές εβδομάδες και τους συνέλαβαν λίγο πριν από αυτό που οι αρχές πιστεύουν ότι θα ήταν η άφιξη μιας ομάδας για να πραγματοποιήσει δολοφονίες, είπε ο αξιωματούχος. Τα άτομα που στοχοποιήθηκαν ήταν κυρίως Ισραηλινοί επιχειρηματίες, είπε ο αξιωματούχος.

Οι κυπριακές αρχές δήλωσαν ότι ο Ιρανός εγκέφαλος που καθοδηγούσε τους υπόπτους μπαινοέβγαινε στην Κυπριακή Δημοκρατία  μέσω του ψευδοκράτους διασχίζοντας την πράσινη γραμμή  για να δημιουργήσει επαφή με τους δύο. Η ταυτότητά του και το πού βρίσκεται δεν αποκαλύφθηκαν, αλλά ο αξιωματούχος είπε ότι εργαζόταν για τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Κύπριοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συνεργασία με τις υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών σε χώρες της περιοχής, της Ευρώπης και πέραν αυτής έδωσε τη δυνατότητα στις κυπριακές αρχές να εντοπίσουν αποτελεσματικά και να αποτρέψουν τέτοιες απειλές.

Η ιρανική κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως στις εκκλήσεις του AP για σχολιασμό.

Αυτή είναι η τρίτη τέτοια φερόμενη ιρανική συνωμοσία για να στοχοποιηθούν Ισραηλινοί στην Κύπρο σε περισσότερο από ένα χρόνο. Τον Ιούλιο, οι Κυπριακές αρχές διέλυσαν μια υποτιθέμενη συνωμοσία που περιελάμβανε μια ομάδα χτυπημάτων υποστηριζόμενη από το Ιράν που σχεδίαζε να σκοτώσει Ισραηλινούς και άλλους Εβραίους.