Δεν άνοιξε τελικά τα χαρτιά του στη συνάντηση της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας σε σχέση με το θέμα του κατώτατου μισθού και έτσι το ενδιαφέρον μετατίθεται για την επόμενη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος η οποία έχει οριστεί για το απόγευμα της Τρίτης. Εκεί αναμένεται να καταβληθεί μια τελευταία προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς να υπάρξει η όσο το δυνατό μεγαλύτερη σύγκλιση όσον αφορά στο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς τα μηνύματα που έρχονται από την αρμόδια επιτροπή για την παρακολούθηση και αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού λένε ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί να διαμορφωθεί κοινή πρόταση, στην οποία να συμφωνούν εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Όπως και να έχει πάντως, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την εβδομάδα που μπαίνει κάτι που σημαίνει ότι θα εκδοθεί και σχετικό διάταγμα ενδεχομένως πριν τα Χριστούγεννα.

Κινούνται πέριξ των 970 οι εργοδότες
Αναλυτικότερα στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος της Παρασκευής διαπιστώθηκε μεν να υπάρχει συναίνεση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων προς την κατεύθυνση της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά την ίδια ώρα, στο επίμαχο σημείο του ποσού της αύξησης, διαπιστώνονται αποκλίσεις. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της Σημερινής, αν και δεν υπήρξε συζήτηση στη συνεδρία της Παρασκευής όσον αφορά στους αριθμούς, εντούτοις από εργοδοτικής πλευράς φαίνεται να προκρίνεται όπως ο εθνικός κατώτατος μισθός κινηθεί πέριξ των 970 ευρώ, δηλαδή να παραχωρηθεί μια αύξηση της τάξης των 30 ευρώ περίπου σε σχέση με τα 940 ευρώ που είναι σήμερα ο κατώτατος μετά από την πάροδο έξι μηνών εργασίας. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το ποσό της αύξησης αυτής, προκύπτει, μέσα από τη στάθμιση τεσσάρων βασικών παραγόντων. Της ανάπτυξης της οικονομίας, της παραγωγικότητας, του πληθωρισμού και της ανεργίας.

Γελοίο κάτω από 1000 λένε οι συντεχνίες
Από την άλλη τώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν θέλουν να ακούσουν για αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία να είναι κάτω των 1000 ευρώ. Μάλιστα όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, ποσό κάτω των 1000 ευρώ θα θεωρηθεί γελοίο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι δυο βασικοί λόγοι που τηρούν αυτή η στάση είναι διότι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει για τα επόμενα δυο χρόνια, επομένως πρέπει να δοθεί μια γερή αύξηση που να καλύπτει αυτή τη χρονική περίοδο, ενώ παράλληλα, αναφέρεται ότι οι μισθοί των εργαζομένων έχουν διαβρωθεί σημαντικά από τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις του 2022 και του 2023. Την ίδια ώρα, οι συντεχνίες φαίνεται να βάζουν στην εξίσωση και το διάμεσο μισθό υποστηρίζοντας ότι ο κατώτατος μισθός θα πρέπει τουλάχιστον να αυξηθεί στο 60% του διάμεσου μισθού ο οποίος σήμερα ανέρχεται στα €1701.

Απομακρυσμένη η ωριαία απόδοση
Πέραν των πιο πάνω, ακόμη πιο απομακρυσμένο φαντάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει σύγκλιση όσον αφορά στο θέμα της ωριαίας απόδοσης του κατώτατου μισθού. Το θέμα ζητούν επιτακτικά να τεθεί στο τραπέζι οι συντεχνίες, καθώς όπως επισημαίνουν πρέπει να υπάρξει άμεση διασύνδεση μεταξύ του μισθού και των ωρών εργασίας. Χαρακτηριστικά δηλώνουν ότι υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων που δουλεύουν 41 ώρες τη βδομάδα όπως είναι οι φρουροί και οι φύλακες ασφαλείας, ενώ οι καθαρίστριες εργάζονται 44 ώρες τη βδομάδα. Επομένως αυτή η ανισότητα στις αμοιβές πρέπει να εκλείψει, σημειώνεται από τις συντεχνίες, κάτι ωστόσο που δεν συζητούν καν οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Με βάση τα πιο πάνω, σήμερα Δευτέρα έχει οριστεί συνεδρία της επιτροπής για την αξιολόγηση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού και την Τρίτη έχει προγραμματιστεί να συνέλθει ξανά το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για να συζητήσει ειδικά το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει ομοφωνία στην τεχνική επιτροπή, κάτι που φαντάζει ως το πιο πιθανό, τότε δεν θα διαβιβασθεί πρόταση στον υπουργό Εργασίας, αλλά θα συνταχθεί μια έκθεση η οποία θα καταγράφει τις θέσεις των μερών και θα επαφίεται στον ίδιο τον υπουργό να κινηθεί αναλόγως και των θέσεων των κοινωνικών εταίρων. Πάντως, υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός μπορεί να εκδώσει διάταγμα για τον κατώτατο μισθό, ακόμα και αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Σύμφωνα με δυνατότητες οικονομίας
Μετά τη συνάντηση της Παρασκευής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Παναγιώτου είχε αναφέρει ότι «οι αποφάσεις μας θα είναι ισορροπημένες και τεκμηριωμένες, σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις δυνατότητες της οικονομίας, στο πλαίσιο της κοινωνικοοικονομικής υπευθυνότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τις δημόσιες πολιτικές για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος», σημείωσε. Προσέθεσε ότι με την ολοκλήρωση της συζήτησης η Κυβέρνηση θα συναξιολογήσει όλα τα δεδομένα για να καταλήξει στις αποφάσεις της, θα ενημερώσει στη συνέχεια τους κοινωνικούς εταίρους και θα προχωρήσει και δημόσια με τις ανάλογες ανακοινώσεις. Ο κ. Παναγιώτου είπε ότι ο διάλογος θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών και η Κυβέρνηση, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επηρεαζόμενους εργαζομένους από το νέο διάταγμα να υπολογίζονται σε περίπου 25 χιλιάδες.