Ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ  που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στα Ισραηλινά εδάφη και επιτέθηκαν εναντίον αμάχων που συμμετείχαν σε μουσικό φεστιβάλ, και που πυροδότησε την ισραηλινή αντεπίθεση και εισβολή στη Γάζα, καθώς και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία με όλες τις επακόλουθες συνέπειες σε οικονομία και γεωπολιτική σταθερότητα για τον πλανήτη, είναι από τα σημαντικότερα διεθνή γεγονότα που σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει.

Το 2023 σημαδεύτηκε και από το τραγικό, πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη καθώς και από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία που άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Ξεχωρίζουν επίσης οι εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διάφορα πραξικοπήματα στην Αφρική αλλά και τεχνολογικές εξελίξεις κυρίως στον τομέα της διαστημικής.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Ο πρώτος μήνας του έτους ξεκίνησε με διαβεβαίωσεις από τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας ότι θα είναι χρόνος νίκης στον μεταξύ τους πόλεμο. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά της «νίκης» στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει ποτέ στις προσπάθειες της Δύσης να χρησιμοποιήσει την Ουκρανία ως μέσο για να καταστρέψει τη Ρωσία.

zellensi

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Στο Ισραήλ χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κατά των κυβερνητικών νομοθετικών μεταρρυθμίσεων την ώρα που η ένταση ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνιους εντείνεται.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε τη συνεργασία της με το Πεντάγωνο για την ανάπτυξη ενός πυρηνοκίνητου πυραύλου που θα μεταφέρει αστροναύτες στον Άρη.

Από τον χώρο του θεάματος, έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι απεβίωσε η κόρη του Ελβις Πρίσλεϊ, Λίζα Μαρί.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

Πενηνταεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα βυθίζοντας στο πένθος και την Κύπρο αφού δύο Κύπριοι φοιτητές ήταν ανάμεσα στα θύματα.

tempi

Σεισμός μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ριχτερ έπληξε την Τουρκία και τη Συρία, αφήνοντας πίσω του 59.259 νεκρούς, 50.783 στην Τουρκία και 8.476 στη Συρία. Ακολούθησε κύμα βοήθειας από ξένες χώρες που έστειλαν σωστικά συνεργεία. Ηταν ο πιο φονικός σεισμός στη σημερινή Τουρκία. Οι ζημίες υπολογίστηκαν σε 148,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην Τουρκία, και 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια στη Συρία.

Οι ΗΠΑ καταρρίπτουν ένα κινεζικό κατασκοπευτικό που πετούσε πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Πεκίνο, οδηγώντας σε κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι δυτικές χώρες συνεχίζουν την παράδοση όπλων στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ εγκρίνουν οικονομικά πακέτα δισεκατομμυρίων.

Στην Λατινική Αμερική δασικές πυρκαγιές αφήνουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες στη Χιλή.

Τη συμμετοχή της Ρωσίας από τη New Start,  τη συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων, διέκοψε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αυτό τον μήνα έφυγε από τη ζωή η Αμερικανίδα ηθοποιός Ράκελ Γουέλς.

ΜΑΡΤΙΟΣ 2023

Ιράν και Σαουδική Αραβία συμφώνησαν να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ τους σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή προειδοποίησε ότι ο κόσμος έχει λιγότερο από μια δεκαετία για να σταματήσει την καταστροφική υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η Γερμανία βιώνει μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις εδώ και δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι δημόσιες συγκοινωνίες να σταματήσουν σχεδόν πλήρως, εν μέσω εκκλήσεων για υψηλότερους μισθούς.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2023

Η Φινλανδία εντάσσεται επίσημα στο ΝΑΤΟ σε μια τελετή στις Βρυξέλλες και γίνεται το 31ο μέλος της.

Η Γερμανία τερματίζει τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, κλείνοντας τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς σταθμούς της για να επικεντρωθεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μάχες ξεσπούν στο Σουδάν σε ένα κύμα βίας μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών σκοτώνοντας εκατοντάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες. Ξένες χώρες ξεκινούν να απομακρύνουν τους υπηκόους τους ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν τη χώρα.

Στην Υεμένη, τουλάχιστον 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ποδοπατήθηκε κόσμος που είχε συγκεντρωθεί σε κέντρο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Σανάα.

Ο πύραυλος Starship της SpaceX – ο πιο ισχυρός που κατασκευάστηκε ποτέ με 33 ενισχυτικούς κινητήρες- εκτοξεύεται σε μια ιστορική πρώτη δοκιμαστική πτήση από την Μπόκα Τσίκα του Τέξας αλλά εκρήγνυται τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση.

Ο πληθυσμός στην Ινδία ξεπερνά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, με 1.425.775.850 ανθρώπους (εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,7 δισεκατομμύριο έως το 2064)

Εφυγε από τη ζωή στα τέλη Απριλίου ο Αμερικανός τραγουδιστής, ηθοποιός Χάρι Μπελαφόντε.

ΜΑΙΟΣ 2023

Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να στοχεύουν το Κρεμλίνο και να καταρρίπτονται από την αεράμυνα. Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της Ρωσίας» ενώ το Κίεβο αρνήθηκε κάθε ανάμιξη.

Στον τομέα της τεχνολογίας, ο Geoffrey Hinton « νονός της τεχνητής νοημοσύνης» παραιτείται από την Google και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο Λονδίνο πραγματοποιείται η στέψη του Βασιλιά Καρόλου και της Βασίλισσας Καμίλα.

Στο Κονγκό ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ξεπερνά τους 400 με τον Πρόεδρο να κηρύσσει εθνικό πένθος.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανεξελέγη για τρίτη θητεία.

Απεβίωσε η θρυλική Αμερικανίδα τραγουδίστρια Τίνα Τέρνερ. Αυτό το μήνα φεύγει επίσης από τη ζωή το Θεόδωρος Πάγκαλος, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός στην Ελλάδα.

ΙΟΥΝΙΟΣ 2023

Σύγκρουση τριών τρένων στην Ινδία αφήνει πίσω της 288 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας αυτόν τον αιώνα.

Στην Κολομβία, τέσσερα παιδιά βρέθηκαν ασφαλή αφού επέζησαν 40 ημέρες σε ζούγκλα μετά τη συντριβή αεροσκάφους κατά την οποία σκοτώθηκαν οι τρεις ενήλικες που επέβαιναν.

Στην Ελλάδα, σημειώνεται πολύνεκρο ναυάγιο με δεκάδες θύματα μετανάστες-πρόσφυγες και κηρύσσεται τριήμερο πένθος.

Κυκλώνας πλήττει την Ινδία και το Πακιστάν και απομακρύνονται περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ εδώ και πέντε χρόνια που συναντήθηκε με ανώτερους κινέζους αξιωματούχους στο Πεκίνο, με στόχο την αποκατάσταση τακτικών επικοινωνιών.

ΜΠΛΙΚΕΝ

Νεκροί θεωρούνται και οι πέντε επιβαίνοντες του υποβρύχιου Titan που χάθηκε στον Ατλαντικό και βρισκόταν σε τουριστική αποστολή για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Τουλάχιστον 41 γυναίκες σκοτώνονται από βίαια επεισόδια με αντίπαλες συμμορίες σε φυλακή στην Ονδούρα.

Εγκαταλείπει τη Ρωσία και μεταβαίνει στην Λευκορωσία ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, Γιεβγένι Πριγκόζιν, μετά από τη λήξη της ανταρσίας βαριά οπλισμένων πολεμιστών του και την απόπειρά του να προελάσει μέχρι τη Μόσχα.

Στην Ελλάδα, στις εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία κέρδισε με ποσοστό 40,56% και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε ξανά Πρωθυπουργός.

Αστυνομικός πυροβολεί και σκοτώνει έναν 17χρονο στο Παρίσι, προκαλώντας κύμα βίαιων διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Απεβίωσε ο Ιταλός πρώην Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι

ΙΟΥΛΙΟΣ 2023

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για πολύνεκρη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο βορειοδυτικό Πακιστάν, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης ενός ισλαμιστικού ριζοσπαστικού κόμματος.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι, σκοτώθηκαν από ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην πόλη Κριβί Ριχ της νότιας Ουκρανίας. Πάνω από 9.000 άμαχοι, ανάμεσά τους 500 παιδιά, έχουν σκοτωθεί αφότου εισέβαλαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Ουκρανία και Κροατία συμφώνησαν στη δυνατότητα χρήσης κροατικών λιμανιών στον Δούναβη και την Αδριατική Θάλασσα για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, συνολικού ύψους σχεδόν 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για 28η κατά σειρά εβδομάδα χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση.

Το ισχυρό συνδικάτο των Αμερικανών ηθοποιών ανακοίνωσε ότι άρχισε επίσημα απεργία μετά την κατάρρευση των συνομιλιών με τα στούντιο.

Ρουκέτα εκτοξεύθηκε από περιοχή του Νοτίου Λιβάνου που ελέγχει η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ. Πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ, προκαλώντας την ενεργοποίηση των σειρήνων προειδοποίησης της αεράμυνας.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 56 ετών η ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του 1990, με το τραγούδι «Nothing Compares 2 U», του οποίου το βίντεο κλιπ έχει προβληθεί σχεδόν 400 εκατομμύρια φορές στο YouTube.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2023

Το κράτος της Χιλής θα διενεργήσει, για πρώτη φορά, έρευνες για να εξακριβωθεί η τύχη χιλίων και πλέον από τους εξαφανισθέντες κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Αουγούστο Πινοτσέτ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, “καταδικάζει απερίφραστα την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη” στην Γκαμπόν.

Σε δεδομένα πτήσης που υποβλήθηκαν στη βρετανική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας περιέχοντας λανθασμένες πληροφορίες ασφαλείας οφείλεται το τεχνικό πρόβλημα που έχει προκαλέσει χάος στις αεροπορικές μεταφορές.

Η κηδεία του Ρώσου επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τελέστηκε σε κλειστό κύκλο, σε ένα κοιμητήριο στα περίχωρά της γενέτειράς του, της Αγίας Πετρούπολης.

Για δέκατη ημέρα συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα του Έβρου.

Η Ινδία εισήλθε στην κλειστή λέσχη των μεγάλων διαστημικών δυνάμεων, καθώς ο ινδικός πύραυλος Chandrayaan-3 προσεληνώθηκε με επιτυχία στον Νότιο Πόλο της Σελήνης, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως “ιστορική ημέρα”.

Οι σουηδικές αρχές απέτρεψαν σχεδιαζόμενες επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον.

Η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας αεροπορική επίθεση στις περιοχές της Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία και του Βολίν, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Περίπου 4.000 επισκέπτες απομακρύνθηκαν από τον Πύργο του Άιφελ και την γύρω περιοχή, μετά από απειλή για τοποθέτηση βόμβας.

Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της καθώς και τη διάλυση όλων των θεσμών της από την 1η Ιανουαρίου 2024, μια εβδομάδα μετά την επιτυχημένη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και έπειτα από 30 χρόνια συγκρούσεων.  Ο αριθμός των Αρμενίων που έχουν φύγει από το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει ξεπεράσει τις 100.000.

Οι μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ηγέτες των οποίων συνεδρίασαν στη Μάλτα, ζήτησαν να υπάρξει μια «ενιαία» και «διαρθρωτική» απάντηση στη μεταναστευτική κρίση.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας του Ισραήλ «Σιαμπάκ» ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε κύκλωμα πρακτόρων που εξυπηρετούσε το Ιράν και σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.

Υπόλογος για απάτη κρίθηκε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από δικαστή της Νέας Υόρκης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πέθανε σε ηλικία 98 ετών, ο πρώην Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Σε απεργία κατέρχονται στο δημόσιο σύστημα υγείας NHS στην Αγγλία τόσο οι ειδικευμένοι όσο και οι ειδικευόμενοι γιατροί, διεκδικώντας υψηλότερες μισθολογικές αυξήσεις

ena

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2023

Η ισραηλινή κυβέρνηση επικαιροποίησε τις οδηγίες πολιτικής προστασίας για τις περιοχές του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ, ως επίσης και για την περιοχή της Ιερουσαλήμ. Δόθηκε εντολή να τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο εκκένωσης οικισμών που βρίσκονται πλησίον της συνοριογραμμής Ισραήλ-Λιβάνου.

Σχεδόν στους 1,000 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στο Ισραήλ και τις ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα που ακολούθησαν.

Ισραηλινά στρατεύματα και τανκς επιτέθηκαν στην κύρια βόρεια πόλη της Γάζας και από τις δύο πλευρές.

Παλαιστίνιος μαχαίρωσε και τραυμάτισε σοβαρά έναν Ισραηλινό αστυνομικό προτού πυροβοληθεί στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Οι αρχές του Λιβάνου εξέδωσαν προληπτική οδηγία για εκκένωση του Διεθνούς Αεροδρομίου της Βηρυτού και των γύρω εγκαταστάσεών του.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έκανε έκκληση με μεγάλη πλειοψηφία για “άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία” στη Γάζα.

Σχεδόν 29.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι στον Λίβανο λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα με το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο αριθμός των νεκρών και των αγνοουμένων λόγω του τυφώνα Otis, που έπληξε το θέρετρο Ακαπούλκο του Μεξικού  έφτασε τους 100.

Ρωσικά στρατε

ύματα σημειώνουν εδαφικά κέρδη σε τομείς της περιοχής όπου βρίσκεται η πόλη Αβντιίβκα (ανατολική Ουκρανία),  παρά τις προσπάθειες ουκρανικών δυνάμεων να τα απωθήσουν.

Τις 2.053 έφθασε ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στο Αφγανιστάν, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τις 9.000.

Ο Αμερικανοκαναδός ηθοποιός και παραγωγός Μάθιου Πέρι, διάσημος αφού ενσάρκωσε τον Τσάντλερ Μπινγκ στη δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» («Friends»), βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του σε ηλικία 54 ετών.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Το Υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι 8.796 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος με το Ισραήλ.Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει 3.648 παιδιά, ενώ 22.219 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Ένοπλη παλαιστινιακή επίθεση σε στάση λεωφορείου στην Ιερουσαλήμ σημειώθηκε με δυο νεκρούς και άλλους έξι σοβαρά τραυματίες.

Ανακοινώθηκε η απελευθέρωση 12 ομήρων της Χαμάς, δέκα Ισραηλινών και δύο υπηκόων άλλων χωρών. Απελευθερώθηκαν και τριάντα εννέα Παλαιστίνιοι.

Ο 56ος Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσιντζερ απεβίωσε στην κατοικία του στο Κονέκτικατ σε ηλικία εκατό ετών.

Σε μια πραγματική μάχη με τον χρόνο, Ινδοί διασώστες κατάφεραν να ανασύρουν και τους 41 εργάτες που βρίσκονταν παγιδευμένοι  17 ημέρες σε οδική σήραγγα.

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων ανιχνεύθηκε σε άνθρωπο για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως τις χειρότερες πράξεις βίας εδώ και δεκαετίες χαρακτήρισε ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο Δουβλίνο από πλήθος, το οποίο έβαλε φωτιά σε αυτοκίνητα και λεηλάτησε καταστήματα, κατόπιν επιθέσεων με μαχαίρι σε σχολεία.

Ο Ολλανδός ακροδεξιός λαϊκιστής Γκέερτ Βίλντερς δεσμεύτηκε να “επιστρέψει τη χώρα στους Ολλανδούς”, στην πρώτη αντίδραση στην ηχηρή νίκη του στις βουλευτικές εκλογές.

Ο άκρως φιλελεύθερος Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, αφού πέτυχε καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στο Παρίσι στην πορεία «για τη Δημοκρατία, κατά του αντισημιτισμού». Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συμμετέχουν στη διαδήλωση στο Λονδίνο υπέρ της Παλαιστίνης, με αίτημα την επιβολή εκεχειρίας.

Την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) τύπου Bulava από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στη Λευκή Θάλασσα, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας.

Τουλάχιστον 128 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την περιοχή Τζάτζαρκοτ του δυτικού Νεπάλ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Τουλάχιστον 18.608 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 50.594 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές στρατιωτικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Σχεδόν 40.000 κτίρια ή περίπου το 18% όλων των προ της σύρραξης υποδομών υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν.

Για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβάρδισε οικήματα που βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από τα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, πλησίον του φυλακίου της Ράφαχ.

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Συστήματα της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν δυο ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα στην περιφέρεια της Μόσχας.

Τέσσερις Υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους στον Ιάπωνα Πρωθυπουργό.

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ότι τα ποσοστά δημοφιλίας του Βρετανού Πρωθυπουργού Ρισι Σούνακ έχουν υποχωρήσει στα πιο χαμηλά επίπεδα για τον ίδιο.

Σε μίνι πολιτική κρίση δείχνει να οδηγείται η Γαλλία με αφορμή το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση.

Το πολωνικό κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην φιλελεύθερη, φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείται ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ανεμοστρόβιλοι και σφοδρές καταιγίδες έπληξαν την αμερικανική πολιτεία του Τενεσί.

Ποινική δίωξη σε βάρος του γιου του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν ασκήθηκε για δεύτερη φορά, από την αμερικανική δικαιοσύνη, αυτή τη φορά για φοροδιαφυγή.

Ένοπλος άνοιξε πυρ σε πανεπιστημιούπολη στο Λας Βέγκας και σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους, προτού διαπιστωθεί ο θάνατος και του ιδίου.

Η Κίνα έθεσε σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στον κόσμο από τους λεγόμενους τέταρτης γενιάς.

Η έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι στη δυτική Ινδονησία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους.

Το αεροδρόμιο του Μονάχου κλείνει λόγω παγετού με αποτέλεσμα ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από την επίθεση με μαχαίρι κοντά στον Πύργο του Άιφελ.

Πηγή: ΚΥΠΕ