Εχετε σκεφτεί το ενδεχόμενο να προκριθεί η Εθνική Ελλάδας στο Euro 2024 με τον Πογιέτ στον πάγκο της και να παίξει στα γερμανικά γήπεδα με διαφορετικό προπονητή; Πλέον είναι πάρα πολύ πιθανό!

Μόλις πριν από μόλις πέντε ημέρες ο έμπειρος Βασίλης Σαμπράκος αναρωτιόταν σ’ αυτό το κείμενο, με αφορμή τις δηλώσεις του Γκουστάβο Πογιέτ στην ιστοσελίδα “livescore.com” περί της… διαθεσιμότητάς του για την Εθνική Ιρλανδίας: «Μπορεί να εμπνεύσει τους παίκτες ένας προπονητής που «ψάχνεται»;

Την απάντηση την ξέρουν μόνο οι παίκτες. Οπως και τότε, όμως, έτσι και σήμερα, με την αντιπαράθεση Πογέτ – ΕΠΟ, το ζητούμενο είναι ένα. Το «δημόσια». Από την πλευρά του προπονητή, όχι της ομοσπονδίας, η οποία απάντησε απολύτως λογικά στην «κορώνα» Πογέτ περί της απουσίας του βοηθού του επειδή δεν έχει πληρωθεί για οκτώ μήνες. «Λογικά», διότι – όσοι δεν το γνωρίζουν να το μάθουν – το πρώτο που κάνει ένας ξένος παίκτης ή ξένος προπονητής όταν έρχεται στη χώρα μας είναι να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό και να πάρει ελληνικό ΑΦΜ για να μπορεί να πληρώνεται.

«Προφανώς είναι επαγγελματίας και κοιτάζει το συμφέρον του. Θεωρητικά όμως αυτές τις διαδικασίες θα μπορούσε να τις κινεί χωρίς να βάλει μια δημόσια αγγελία. Σε μια στιγμή που θέλει τους ποδοσφαιριστές του αφοσιωμένους στην επίτευξη του στόχου και τους καλεί να αφήνουν εκτός Εθνικής τις συλλογικές σκέψεις ή αυτές των συμβολαίων τους και των επαγγελματικών συμφερόντων, ο προπονητής μιλά δημόσια για το δικό του συμβόλαιο και την επαγγελματική αβεβαιότητά του» έγραψε πριν από πέντε μέρες ο Σαμπράκος. Και σήμερα ήρθε ο Πογέτ με τη δημόσια δήλωσή του σε… άσχετο timing να επιβεβαιώσει ότι το γυαλί με την ΕΠΟ έχει ραγίσει.

Μπορεί να κολλήσει; Ουδείς έχει καταλάβει γιατί στο συμβόλαιό του, το οποίο λήγει τον Μάρτιο, μετά τα play offs του Nations League στα οποία θα κριθεί η συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας στο Euro 2024, δεν υπάρχει όρος ανανέωσης σε περίπτωση πρόκρισης. Μα, τώρα πια, φαίνεται απολύτως πιθανό το ενδεχόμενο να προκριθεί η Εθνική με τον Πογέτ και να πάει το καλοκαίρι στη Γερμανία με διαφορετικό προπονητή!

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, το ζήτημα λύνεται. Αμεσα, αυτές τις μέρες. Τον καλείς, ως ΕΠΟ και συζητάς μαζί του για την ανανέωση σε περίπτωση επιτυχίας. Εκτός κι αν έχεις αποφασίσει να τον «τελειώσεις» ούτως ή άλλως, οπότε απλώς αφήνεις το χρόνο να κυλά προκαλώντας του εκνευρισμό – αν μη τι άλλο – για το θολό τοπίο. Το ιδανικό, για να αποφευχθούν και τα χειρότερα που μπορεί να επηρεάσουν την ανεπηρέαστη έως τώρα απ΄ όλα αυτά, ομάδα, είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να το ξεκαθαρίσουν, έτσι ή… γιουβέτσι. Η ζημιά, προφανώς, έχει ήδη γίνει: η ΕΠΟ ευθύνεται επειδή δεν έχει μιλήσει μαζί του για τις προθέσεις της, ο Πογέτ φταίει επειδή μιλάει δημοσίως για «δικά» του θέματα. Και για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες να συμβεί αυτό το ραντεβού…

Αλλά νομίζω ότι οι παίκτες θα παίξουν για το Euro και την ομάδα τους. Για καμία ΕΠΟ και κανέναν Πογέτ.