Η ιστοσελίδα μας επισκέφθηκε την ακαδημία του ΘΟΪ Λακατάμιας και συζήτησε μαζί με τους υπεύθυνους και τους προπονητές για τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και την δουλειά που γίνεται γενικότερα στην ακαδημία έτσι ώστε οι νεαροί όταν ενηλικιωθούν να είναι έτοιμοι ποδοσφαιριστές.

Οι εγκαταστάσεις της ακαδημίας βρίσκονται στην περιοχή της Λακατάμιας σε ειδυλλιακό περιβάλλον κοντά στο ποταμό Πεδιαίο και δίπλα στο καταπράσινο γραμμικό πάρκο. Εκεί υπάρχουν δύο μεγάλα γήπεδα με φυσικό γρασίδι και γήπεδο φούτσαλ με τεχνικό γρασίδι ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Συνολικά η ακαδημία απασχολεί γύρω στα 220 παιδιά από τα οποία τα 145 είναι στα Grassroots και τα 75 στις αγωνιστικές ομάδες δηλαδή από την ηλικία των Κ13 μέχρι Κ17. Όλες οι ομάδες συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της ΚΟΠ, σε τοπικά τουρνουά και από φέτος σε τουρνουά στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι η ακαδημία συνεργάζεται με τον Ροτσίδη Μάμμαρι και γίνονται προπονήσεις στο «Ροτσίδειο στάδιο» σε παιδιά ηλικιών πέντε μέχρι οκτώ ετών.
Η ακαδημία φέτος έχει προωθήσει τέσσερις ποδοσφαιριστές στην πρώτη ομάδα κάτι που είναι μέσα στους στόχους που έχουν τεθεί όπως μας είπαν οι αρμόδιοι.
Ο υπεύθυνος της ακαδημίας κ. Γιάννος Πετρίδης αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας, στο που δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση και για την προσωπική του εμπειρία:
«Η εμπειρία μου τα τελευταία 4 χρόνια σαν Διευθυντής της ακαδημίας του ΘΟΪ με έχει βοηθήσει πολύ τώρα που ανάλαβα την διαχείριση της ακαδημίας να δουλέψω και να επικεντρωθώ στους τομείς που χρειάζονται βελτίωση για να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Έχουμε διπλωματούχους προπονητές, γυμναστές με ειδικότητα το ποδόσφαιρο και υπάρχει τεχνική ομάδα που παρακολουθεί και συμβουλεύει για τα προγράμματα προπονήσεων καθώς παρακολουθεί και την πρόοδο των παιδιών μέσα από ειδικευμένα τεστ. Δίνουμε μεγάλη σημασία σε θέματα πειθαρχίας και νοοτροπίας και για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί πειθαρχική επιτροπή. Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες σύμφωνα με την ηλικία τους και την δυναμικότητα τους. Προσπαθούμε να έχουμε μικρά τμήματα στις προπονήσεις ακόμα και με δύο προπονητές για καλύτερη παρακολούθηση και πρόοδο».

Μέσα από τα λόγια του κ. Πετρίδη ορίστηκαν οι διάφοροι τομείς που προσπαθούν να βελτιώσουν οι υπεύθυνοι για να μπορέσουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές να λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση.
Αυτό προσπαθούν να κάνουν και οι προπονητές της ακαδημίας όπως θα δούμε στην συνέχεια. Ο προπονητής και μέλος της τεχνικής ομάδας κ. Πανίκος Ολύμπιος μίλησε στην κάμερα της ιστοσελίδας μας. Αναφέρθηκε στο που δίνεται έμφαση ποδοσφαιρικά έτσι ώστε να βελτιωθούν οι ποδοσφαιριστές από νεαρή ηλικία και στην συνέχεια να αναπτυχθούν και να εκπληρώσουν τους στόχους που έχει θέσει η ακαδημία του ΘΟΪ Λακατάμιας.

Ένα τρανό παράδειγμα της σωστής δουλειάς που γίνεται στην ακαδημία είναι η μεταγραφή του Νικόλα Λέφα στο κλιμάκιο του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Ένα παιδί γέννημα θρέμμα της ακαδημίας του ΘΟΪ Λακατάμιας, είναι μόλις 14 ετών και πολλές ομάδες έδειχναν συνεχώς το ενδιαφέρον τους λόγω του ταλέντου του. Φυσικά όπως μας είπαν και οι προπονητές του δούλευε σκληρά και γι’ αυτό έκανε το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ο προγραμματισμός σε κάθε ηλικιακή ομάδα είναι καθοριστικός για την εξέλιξη των παιδιών. Μεγαλώνοντας οι ποδοσφαιριστές έρχονται στο σημείο όπου πρέπει να ενταχθούν στους αγώνες 11x11 και σε γήπεδο μεγαλύτερων διαστάσεων. Ο προπονητής της ηλικιακής ομάδας Κ13 Δήμος Νεοφύτου έχει φέτος την ευθύνη της μετάβασης αυτής στην ακαδημία αφού οι ποδοσφαιριστές του την επόμενη χρονιά θα αγωνίζονται στο παγκύπριο πρωτάθλημα Κ14 της ΚΟΠ. Μέσα από τις δηλώσεις του στην κάμερα του balla μας ανέλυσε το πλάνο το οποίο είναι σε λειτουργία για τους ποδοσφαιριστές:

Δείτε πλούσιο φωτορεπορτάζ από τις εγκαταστάσεις και την προπόνηση:
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.






Σόλωνας Κύπρου