Με την στρατιωτική παρέλαση που θα αρχίσει στις 10 το πρωί σε κεντρική λεωφόρο στην κατεχόμενη Λευκωσία κορυφώνονται στα κατεχόμενα οι εορτασμοί για τα 40χρονα από την παράνομη και μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Τον χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ και εκ μέρους της Τουρκίας ο Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στα κατεχόμενα, ενώ σήμερα το πρωί στο ψευδοκράτος ήρθε για να παραστεί στις εκδηλώσεις ο νέος Πρόεδρος του ΡΛΚ, Οζγκιούρ Οζέλ, Στα κατεχόμενά βρίσκεται ήδη και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Μετίν Γκιουράκ.

Για τα 40 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στα λιμάνια Κερύνειας και Αμμοχώστου έχουν πλεύσει οι φρεγάτες TCG Giresun (F-491) και TCG Bartın (F-504) και το υποβρύχιο TCG Burakreis (S-359). Η φρεγάτα TCG Giresun θα δέχεται επισκέπτες μεταξύ 10 το πρωί και 5 το απόγευμα στο λιμάνι της Κερύνειας και η TCG Bartın στο λιμάνι Αμμοχώστου τις ίδιες ώρες.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος από τις 15.45 και μετά θα έχει διαδοχικές σύντομες συναντήσεις με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, τον «πρόεδρο της βουλής», Ζορλού Τορέ, τον «πρωθυπουργό», Ουνάλ Ουστέλ. Ο κ. Ουστέλ θα συναντηθεί και με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μπεκίρ Μποζντάγ.

Η ακροβατική ομάδα “Solo Turk” της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας θα πραγματοποιήσει επίδειξη το απόγευμα στις 15,45 πάνω από το χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ στην Κερύνεια.

Σήμερα θα γίνουν τα εγκαίνια του τ/κ μουσείου «Ιστορίας, Πολιτισμού και Εθνικού Αγώνα» στο συγκρότημα του συνδέσμου «ηρώων Λευκωσίας».

Εκδηλώσεις και κατάθεση στεφάνων για την σημερινή ημέρα θα γίνουν σε όλες τις πόλεις στα κατεχόμενα αλλά και στο μνημείο στο Μπογάζι όπου έχει χτιστεί μνημείο με τα χρήματα της Τουρκίας.

Απόψε στις 7 ο Ερσίν Τατάρ θα πραγματοποιήσει δεξίωση για τα 40χρονα του ψευδοκράτους και θα παρουσιαστεί ο «ύμνος της 40ης επετείου της τδβκ» από την «προεδρική Συμφωνική ορχήστρα» και την μπάντα των «σωμάτων ασφαλείας».

Δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αν στα κατεχόμενα βρίσκονται επίσημοι ή Βουλευτές από άλλες χώρες πλην της Τουρκίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ