Στην παραδοχή ότι υπάρχει νομικό κενό στην εφαρμογή του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, προχώρησε εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας της Βουλής, η οποία σήμερα εξέτασε το ζήτημα αυτεπαγγέλτως, με έμφαση στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, την ώρα που ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Ζαχαριάδης, επανέλαβε τη θέση του Γιάννη Παναγιώτου, όπως εκφράστηκε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, ότι δηλαδή, το θέμα δεν περιλαμβάνεται στις προτεραιότητες του υπουργείου, αλλά ούτε στο πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Οι αναφορές εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, προκάλεσαν την αντίδραση, τόσο του προέδρου και αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής, Ανδρέα Καυκαλιά και Χρίστου Χριστόφια αντίστοιχα, όσο και του βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, ο οποίος ήταν παρών στη συνεδρία.

Η Νομική Υπηρεσία παραδέχθηκε ότι υπάρχει ζήτημα ως προς το πώς εφαρμόζονται, μεταξύ άλλων, τα ωράρια, οι αργίες και η μεσημβρινή ανάπαυση, θέματα τα οποία περιλαμβάνονταν σε παλιότερες προτάσεις νόμου, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Όπως είπε η εκπρόσωπος, το ζήτημα χρήζει ρύθμισης από την κυβέρνηση μέσω νομοσχεδίου, ρίχνοντας το μπαλάκι στο υπουργείο Εργασίας.

Αντιδράσεις από το ΑΚΕΛ

Σε αντίθεση με τις αναφορές της κυβέρνησης, ο Ανδρέας Καυκαλιάς υπέδειξε ότι το υπουργείο «δεν πείθει» και οφείλει να εγκύψει στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το κράτος «ενδεχομένως να παρανομεί», σημειώνοντας ότι «δεν μπορούμε να λειτουργούμε σε αυτό το πλαίσιο».

Απαντώντας στον κ. Καυκαλιά, η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας είπε ότι το κράτος δεν παρανομεί, αλλά λειτουργεί στη βάση της απόφασης του Ανωτάτου. Οποιαδήποτε τροποποίηση της νομοθεσίας, είπε, θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να είμαστε σύννομοι με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, ο Χρίστος Χριστόφιας αναγνώρισε ότι το χάσμα που υπάρχει είναι πολύ δύσκολο να γεφυρωθεί, τονίζοντας, ωστόσο, ότι ο αρμόδιος υπουργός και η κυβέρνηση «δεν μπορούν να αποφύγουν τη συζήτηση».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι κυβερνώντες οφείλουν, για κακή τους τύχη, να μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με το θέμα. Να τεθεί προ των ευθυνών της η κυβέρνηση, να πάρει θέση».

Ακολούθως, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας, παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομικό κενό, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία, για να καθοριστούν τα επόμενα βήματα, ώστε το ζήτημα «να διορθωθεί».

Ανησυχίες από το υφυπουργείο Τουρισμού

Ανησυχίες εκφράστηκαν διά στόματος του Λειτουργού Διασφάλισης Ποιότητας Α’, Χρήστου Κασσιανού, εκ μέρους του υφυπουργείου Τουρισμού, λέγοντας ότι η διαφοροποίηση του ωραρίου, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση του τουριστικού προϊόντος, συνεπώς, θέση του υφυπουργείου είναι τουλάχιστον στις τουριστικές ζώνες, να εξακολουθήσει να ισχύει το διευρυμένο ωράριο.

Δεν θέλουμε να υπάρχουν στρεβλώσεις σε ό,τι αφορά στο τουριστικό μας προϊόν, είπε χαρακτηριστικά.

Στη βουλή βρέθηκαν και εκπρόσωποι εργοδοτών, συνδέσμων και συνδικαλιστών. Υπέρ της διατήρησης του υφιστάμενου ωραρίου τάχθηκαν, μεταξύ άλλων, η ΟΕΒ, το ΚΕΒΕ και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Λιανικού Εμπορίου, ενώ διαφωνίες εκφράστηκαν από τους καταστηματάρχες, τον ΟΠΕΚ και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Συνέχεια στο ζήτημα αναμένεται να δοθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής τον Ιανουάριο.