Μεγάλος λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για την επίλεκτη Μονάδα Πληροφοριών 504 του Ισραήλ η οποία κατάφερε να δώσει πληροφορίες στον ισραηλινό στρατό για την κατάχρηση νοσοκομείων και άλλων υποδομών από την Χαμάς. Η Μονάδα 504, δεν είναι ούτε Shin Bet, ούτε και Μοσάντ.
Διαχρονικά οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούσαν έχοντας ως ένα από τους σημαντικότερους βραχίονες τους την ικανότητα συλλογής πληροφοριών μέσω της κατασκοπείας. Οι πληροφορίες αυτές, έδιναν την δυνατότητα στις δυνάμεις του Ισραήλ να επιτεθούν ή να αμυνθούν με μεγαλύτερη επιτυχία.
Στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973, το φταίξιμο για την αιφνιδιαστική επίθεση της Αιγύπτου και της Συρίας, ρίχθηκε στις μονάδες συλλογής πληροφοριών του Ισραηλινού Στρατού. Η Κυβέρνηση τότε άρχισε να εργάζεται για να ενισχύσει άλλες μικρότερες ομάδες όπως η Shin Bet και η Μοσάντ. Η κεντρική ιδέα ήταν ότι όσες περισσότερες φωνές με πιο αναλυτική διάθεση για τις συλλεχθείσες πληροφορίες, τόσο το καλύτερο. Επιπλέον οι μονάδες αυτές αξιολογούσαν σε κοινές συναντήσεις το σύνολο των πληροφοριών.
Για δεκαετίες, μέχρι και την 7η Οκτωβρίου, αυτό φαίνεται να λειτουργούσε πολύ καλά, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη λογική των συζητήσεων και από κοινού αναλύσεων ανάμεσα στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας. Σε κάποιο σημείο, οι αλλαγές σήμαιναν πως τόσο η Μοσάντ όσο και η Shin Bet ήταν ιδιαίτερα ενεργές στο Λίβανο, όπως επίσης και η Μονάδα 504 για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αργότερα η Μοσάντ στράφηκε περισσότερο προς το Ιράν και τη διεθνή τρομοκρατία, ενώ η Shin Bet απέκτησε μεγαλύτερη εμπειρογνωμοσύνη στη Γάζα. Η Μονάδα 504 είχε μεγαλύτερη ευθύνη για το Λίβανο ενώ η Μοσάντ που πάντοτε είχε μια πιο διεθνή προσέγγιση, άφησε το Λίβανο περισσότερο στην Μονάδα 504.
Αυτό σήμαινε πως η Shin Bet ενεργούσε στη Γάζα ως υπεύθυνη της κατασκοπείας, ενώ ο Ισραηλινός στρατός χρησιμοποιούσε τεχνολογικά μέσα παρακολούθησης για την συλλογή πληροφοριών.
Μετά την 7η Οκτωβρίου, η Μονάδα 504 έστησε αυτοσχέδιο αρχηγείο στο Νότο, διπλασίασε τον αριθμό των μελών της και έριξε όλη την προσοχή της στη Γάζα. Σε αντίθεση με την Μοσάντ και την Shin Bet, η Μονάδα 504 λειτουργεί πολύ πιο στοχευμένα υποστηρίζοντας συγκεκριμένες αποστολές των ενόπλων δυνάμεων με χρήσιμες πληροφορίες.
Συμμετέχουν σε ανακρίσεις τρομοκρατών ή Παλαιστίνιων αμάχων που συμπαθούν την Χαμάς, με ελάχιστη ή και καθόλου εμπλοκή στην πρώτη γραμμή. Βοηθούν δηλαδή τον στρατό ευρισκόμενοι πιο πίσω, να προχωρήσει ακόμα μερικά μπλοκ πιο κάτω. Συμβάλλουν επίσης στην αποφυγή ενέδρων.
Η Shin Bet και η Μονάδα 504 μερικές φορές αλληλεπικαλύπτονται στον χειρισμό ζητημάτων πληροφοριών με ορισμένες από τις χώρες στα σύνορα του Ισραήλ. Ωστόσο, παρόλο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία 50 χρόνια, η Shin Bet είναι γνωστό ότι μπορεί να ειδικεύεται περισσότερο σε ασυνήθιστα πολύπλοκες αποστολές, ενώ η Μονάδα 504 είναι γνωστό ότι μπορεί να φέρει μια μεγαλύτερη κρίσιμη μάζα επιχειρησιακών και ανθρώπινων πόρων για την αντιμετώπιση μιας απειλής ή προβλήματος.
Εν τω μεταξύ, η Μοσάντ έχει επίσης γίνει πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν κάποτε, και διευθύνει πράκτορες, συλλογή πληροφοριών και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη έμφαση στο Ιράν.
Ωστόσο, όταν απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός προσωπικού επιχειρήσεων μάχης για μια μυστική επιχείρηση, η Μονάδα 504, μαζί με κάποιες άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων του IDF, είναι πιθανό να συμπληρώσει τουλάχιστον τη Μοσάντ, ακόμη και μερικές φορές πέρα ​​από το τυπικό της πλαίσιο.

Πηγή: Jerusalem Post