Ένας στους δύο Κύπριους δεν πληρώνει το εξώδικο πρόστιμο από τις κάμερες τροχαίας, επιβεβαίωσε στο Πρωτοσέλιδο ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου, Χάρης Ευρυπίδου.

Εξήγησε ότι το πρόβλημα είναι για τα εξώδικα, τα οποία για τον Α ή Β λόγο δεν παραλαμβάνονται. Αρχικά η προσπάθεια για αποστολή των εξωδίκων γίνεται μέσω ταχυδρομείου. Αλλά υπάρχει το πρόβλημα ότι αρκετές από τις βάσεις δεδομένων που υπάρχουν για να εντοπιστεί το πρόσωπο δεν είναι επικαιροποιημένες, έτσι δεν υπάρχει σωστή διεύθυνση, ούτως ώστε να αποσταλεί άμεσα και να παραληφθεί από τον ιδιοκτήτη του οχήματος. Επίσης, αρκετοί αποφεύγουν να πάνε να πάρουν την ειδοποίηση από το ταχυδρομείο.

Όπως ανέφερε ο Βοηθός Υπεύθυνος Τροχαίας Αρχηγείου «ζητήθηκε η τροποποίηση της νομοθεσίας ούτως ώστε να αποστέλλονται ηλεκτρονικά είτε στα τηλέφωνα με sms είτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις». Θα βοηθήσει, επειδή οι βάσεις δεδομένων αυτές είναι πιο επικαιροποιημένες.

Μάλιστα, τονίζει ότι σκοπός είναι να ανανεωθούν οι βάσεις δεδομένων μέσω των αδειών κυκλοφορίας. Εξήγησε ότι είναι ποινικό αδίκημα η μη επικαιροποίηση των στοιχείων των οδηγών, όπως η διεύθυνση.

Επεσήμανε ότι «κάποια στιγμή δεν θα μπορούμε να εκδίδουμε εξώδικα, διότι υπάρχει χρονικός περιορισμός για το μέχρι πόσο διάστημα μπορείς να εκδίδεις εξώδικο και στη συνέχεια αποστέλλονται στο δικαστήριο. Είναι προς το συμφέρον των οδηγών οχημάτων όσοι ενημερώνονται από το ταχυδρομείο ότι έχουν εξώδικο να παραλάβουν, διότι εάν δεν το παραλάβουν και περάσει η χρονική διάρκεια, στη συνέχεια θα είμαστε αναγκασμένοι να τους στέλνουμε στο δικαστήριο».

Εάν δεν το παραλάβει, είναι υποχρέωση της εταιρείας να έχει εκδότες και να γίνεται προσωπική επίδοση, οπότε αποστέλλονται και παραλαμβάνονται με αυτή τη διαδικασία.

Στα σκαριά βρίσκεται εφαρμογή από πλευράς της Αστυνομίας για δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα εντοπίζει στα αεροδρόμια και τα λιμάνια όσους οδηγούς δεν παρέλαβαν τα εξώδικα τους μέσω του αριθμού ταυτότητάς τους. Επίσης, θα εντοπίζει όσους δεν πληρώνουν πρόστιμα όταν αποταθούν στην Αστυνομία για κάποιο ζήτημα. «Συνεπώς υπάρχει ο τρόπος, να μην θεωρούν ότι δεν θα μας έβρουν και θα γλιτώσουμε το εξώδικο».