Ο Ανδρέας Μουσκάλλης αρθρογραφεί και…ξετυλίγει τις σκέψεις του και τις ιδέες του για την Εθνική Κύπρου.
Αναλυτικά:
«Η Εθνική μας ομάδα Ανδρών του Ποδοσφαίρου, στα προκριματικά του  Euro 2024 και τα αποτελέσματα της έδωσαν την ευκαιρία στους φιλάθλους και τους παράγοντες μας να ασκήσουν έντονη και ακραία κριτική και για την ομάδα μας αλλά και για τον προπονητή μας. Θεωρώ ότι η κριτική μέσα  σε καλοπροαίρετα και λογικά   επιχειρήματα είναι και σωστή και ωφέλιμη. Υπερβολική όμως και πολλές φορές υβριστική κριτική δημιουργεί παρά πολλά προβλήματα εσωτερικά και τραυματίζει την προσωπικότητα της ομάδας.
Μερικές ιδέες θα ήθελα να καταγράψω τώρα που το συναίσθημα υποχώρησε και δυνάμωσε  η φωνή της λογικής για την Εθνική μας ομάδα. Κατ’ αρχή  τονίζω ότι και στις υπόλοιπες Εθνικές μας ομάδες των Ελπίδων των Νέων και των Παίδων παρουσιάζονται τεράστιες αδυναμίες. Δηλαδή η μετριότητα  δεν παρουσιάζεται μόνο στην Εθνική Ανδρών αλλά και στις ρίζες της, στις μικρότερες Εθνικές.
Το θέμα είναι υπαρξιακό και σαν τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να ξαναδούμε και να ξανά αναλύσουμε τις νέες γενιές ποδοσφαιριστών στην πατρίδα μας  και ρεαλιστικά να ψηλαφήσουμε τις πραγματικότητες. Η Εθνική Κύπρου μπορεί στο παρελθόν να πέτυχε μερικές επιτυχίες, αλλά ουδέποτε ήταν μια ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα. Μια εποχή αλλάζει και  είναι ξεχωριστή από την άλλη. Στο παρελθόν κατά την άποψη μου είχαμε ποδοσφαιριστές με ισχυρή προσωπικότητα και δυναμική, οι οποίοι μεγάλωσαν μέσα σε διαφορετικές κοινωνικές οικονομικές συνθήκες. Πρέπει να λάβουμε υπόψη σήμερα ότι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη έχει διαφοροποιηθεί στον υπέρτατον βαθμό. Όλες αυτές οι κοινωνικές , οικονομικές και τεχνολογικές εξελίξεις πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στα συμπεράσματα στην κριτική και στις αποφάσεις μας. Ένα σοβαρό θέμα κατά την άποψη μου και ένας μεγάλος προβληματισμός μου, ξεκινά από την νοοτροπία και κουλτούρα του λαού μας και της νέας γενιάς των ανθρώπων.
Θεωρώ ότι σ’ όλους τους νέους ποδοσφαιριστές του κόσμου διδάσκονται οι ίδιες μέθοδοι Τεχνικής, Τακτικής, Στρατηγικής. Δεν θεωρώ ότι οι ποδοσφαιριστές μας, στερούνται οποιασδήποτε σύγχρονης εκπαίδευσης. Όπως πολλές φορές στο παρελθόν τόνισα, η δυσκολότερη παράμετρος  για να αλλάξει και να διαφοροποιηθεί , είναι η νοοτροπία, η κουλτούρα. Οφείλουμε να ενσκήψουμε στο θέμα  αυτό, οι προπονητές, οι παράγοντες , η ομοσπονδία, οι ποδοσφαιριστές και να βάλουμε στα  προπονητικά μας προγράμματα, ταχύρρυθμα μαθήματα εκπαίδευσης, όσον αφορά την νοοτροπία μας.
π.χ. Οι Κύπριοι εύκολα ενθουσιάζονται και εύκολα απογοητεύονται. Αυτό το στοιχείο είναι κουλτούρα. Οι Κύπριοι πιστεύουν ότι δεν κάνουν λάθη. Αυτό είναι κουλτούρα ευθυνοφοβίας.
Δεν θα ήθελα να αναφερθώ εκτενέστερα διότι χρειάζομαι πολλή χρόνο.  Όμως κατέγραψα μερικά απλά παραδείγματα για προβληματισμό. Χρειάζεται η Ομοσπονδία μας, να προβληματιστεί σοβαρά , υπεύθυνα και επιστημονικά και να σχεδιάσει ένα καινούργιο ρεαλιστικό πλάνο για το ποδόσφαιρο της Κύπρου και τις εθνικές μας ομάδες.
Είναι οφθαλμοφανές και υπαρκτό το γεγονός ότι Κύπριοι διακρίνονται  σ’ όλον το κόσμο σε ατομικό  επίπεδο , στις τέχνες, τα γράμματα, στον αθλητισμό και στις επιστήμες και μας κάνουν περήφανους. Σε ομαδικό επίπεδο δεν θυμάμαι κάποια διάκριση. Αν ξέχασα κάποια παρακαλώ να με συγχωρέσουν. Είναι μεγάλος ο προβληματισμός μου, τον οποίο θέτω για περεταίρω μελέτη και ανάλυση.
Τελειώνοντας το άρθρο αυτό, θέλω να επισημάνω ότι το ποδόσφαιρο προσφέρει στους λαούς, πολιτισμό, χαρά , ικανοποίηση, πρότυπα, μαγεία , εκπαίδευση. Οι Αρχές και οι Αξίες του Ποδοσφαίρου είναι διαχρονικές και  ακατάλυτες. Η αποτυχία από τα αποτελέσματα δεν ακυρώνει τις αρετές του.
Όμως καθήκον όλων μας είναι, μέσα από την εκπαίδευση κυρίως της κουλτούρας, της νοοτροπίας, πρέπει να προχωρήσουμε στο μέλλον  να κτίσουμε ομάδες με σωστή νοοτροπία και να νικούν.
Η ΚΟΠ και τα στελέχη της, οι προπονητές μας και τα επιτελεία  τους , να σχεδιάσουν το Ποδόσφαιρο της πατρίδας μας , με ρεαλισμό, φαντασία και υπομονή.
Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου»