Για εβδομάδες ολόκληρες πριν το περασμένο Σάββατο, νεαροί μουσικόφιλοι στο Ισραήλ αλλά και διάφορες άλλες γωνιές του κόσμου περίμεναν με ανυπομονησία το φεστιβάλ Supernova, το οποίο θα λάμβανε χώρα στην έρημο του νοτίου Ισραήλ, ανήμερα της εβραϊκής γιορτής Σουκότ. «Έφτασε η ώρα να ενωθεί ξανά η οικογένειά μας. Θα περάσουμε υπέροχα» έγραφαν οι διοργανωτές στα social media λίγο πριν την έναρξη του event.

Μόλις λίγες ώρες αργότερα, όλες οι πλατφόρμες των social media είχαν πλημμυρίσει με τα απεγνωσμένα μηνύματα ανθρώπων που έψαχναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μετά τη έφοδο ενόπλων της Χαμάς στο φεστιβάλ που σκόρπισε τον θάνατο στην έρημο. Πάνω από 260 νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα όπλα των τρομοκρατών, και δεκάδες άλλοι πιστεύεται ότι απήχθησαν. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δίκτυωσης με τις σκηνές τρόμου και οι μαρτυρίες επιζώντων είναι κομμάτια ενός σοκαριστικού παζλ, το οποίο πολλά διεθνή ΜΜΕ προσπαθούν να συμπληρώσουν για να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πραγματικά συνέβη.

Το Sky News δημοσίευσε ένα βίντεο που εξηγεί πώς βάφτηκε στο αίμα το φεστιβάλ Supernova, μετά την έφοδο των μαχητών της Χαμάς «που άνοιξαν πυρ αδιακρίτως και άρχισαν να αρπάζουν κόσμο».

Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, το φεστιβάλ ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής σε μια περιοχή της ερήμου κοντά στα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας. Κλιπ που δημοσιεύτηκαν στο TikTok δείχνουν κόσμο να χορεύει κοντά στην κεντρική σκηνή το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι περίπου εκείνη την ώρα άρχισαν να ακούγονται οι κρότοι ρουκετών από απόσταση, ωστόσο πολλοί από τους νέους που διασκέδαζαν ακούγοντας δυνατή μουσική αρχικά δεν κατάλαβαν καν ότι συνέβαινε κάτι περίεργο.

Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο, η μουσική σταμάτησε και το προσωπικό ασφαλείας άρχισε να καλεί τον κόσμο να απομακρυνθεί από τις σκηνές. Βίντεο δείχνουν νέες και νέους να αποχωρούν βιαστικά, δείχνοντας ξαφνιασμένοι και απορημένοι, αλλά όχι ακόμα τρομαγμένοι.

Η ώρα του πανικού έρχεται λίγο αργότερα, όταν αρχίζουν να πέφτουν όμως οι πρώτοι πυροβολισμοί από τους τρομοκράτες της Χαμάς. Κόσμος εμφανίζεται σε κλιπ να τρέχει στην έρημο προσπαθώντας να γλιτώσει. Άλλο βίντεο καταγράφει μονάδες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων να στήνουν οδοφράγματα όπου βρίσκουν καταφύγιο κάποιοι νέοι. Άλλοι προσπαθούν να κρυφτούν μόνοι τους όπου βρουν.

Η καταγραφή των συμβάντων από το Sky News περιλαμβάνει τα πλάνα της απαγωγής της 25χρονης Νόα Αργκαμάνι, που απλώνει τα χέρια της ικετευτικά ενώ οι ένοπλοι της Χαμάς την παίρνουν μαζί τους πάνω σε ένα μηχανάκι. Επίσης περιλαμβάνει πλάνα από άλλες αρπαγές και επιθέσεις στο φεστιβάλ που αιματοκύλισαν οι τρομοκράτες. Σύμφωνα με τους ισραηλινούς διασώστες, πάνω από 260 σοροί βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Supernova. Φωτογραφία που δημοσίευσε ο ισραηλινός στρατός δείχνει μερικά από αυτά κάτω από μια σκηνή.

To βίντεο κλείνει με πλάνα από drone που δείχνουν τον απόηχο της τραγωδίας με τα δεκάδες καμμένα και εγκαταλειλειμένα αυτοκίνητα κοντά στο χώρο του φεστιβάλ.