Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν μορφίνη ή παυσίπονα προκειμένου να φροντίσουν τους τραυματισμένους αμάχους, δήλωσε αξιωματούχος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα τη Δευτέρα.

«Αυτό που είναι εξαιρετικά σημαντικό είναι τα κιτ τραύματος, τα κιτ χειρουργικής επέμβασης», δήλωσε ο Λέο Κανς, επικεφαλής της αποστολής για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Ιερουσαλήμ.

Οι γιατροί «έκαναν χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τη σωστή δόση ηρεμιστικών, χωρίς τη σωστή δόση μορφίνης», είπε ο Κανς στο CNN.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ανθρώπους που χειρουργούνται χωρίς να έχουν μορφίνη. Μόλις συνέβη σε δύο παιδιά. Έχουμε πολλά παιδιά που είναι δυστυχώς ανάμεσα στους τραυματίες και συζητούσα με έναν από τους χειρουργούς μας, ο οποίος δέχθηκε χθες ένα 10χρονο, καμένο στο 60% της επιφάνειας του σώματος και δεν είχαμε παυσίπονα. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για να εμποδίζουμε αυτά τα βασικά φάρμακα να φτάσουν στον πληθυσμό», πρόσθεσε ο Κανς.