Οι ισραηλινές δυνάμεις εισήλθαν σε μία νέα φάση του εν εξελίξει πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας εξαπολύοντας μία σημαντική αλλά περιορισμένη χερσαία επιδρομή περιγράφοντας την κίνησή τους αυτή ως διερευνητική ενέργεια για την προετοιμασίας της μακράς σε διάρκεια χερσαίας επιχείρησης.

To ισραηλινό πεζικό με την υποστήριξη τανκς και με τεθωρακισμένες μπουλντόζες μέσα στη νύχτα και με χειρουργική ακρίβεια ρίχνει μέρος του φράχτη των συνόρων και ξεκινά μία πολύωρη επιδρομή στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας.

Όπως μετέδιδε και ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στο Ισραήλ, Σταύρος Ιωαννίδης, «άρματα μάχης συνοδεία τεθωρακισμένων μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας καταστρέφοντας αναχώματα, δημιουργώντας διαδρόμους τους οποίους στη συνέχεια κατά την ευρεία επιχείρηση θα χρησιμοποιήσει το πεζικό αλλά και τα τεθωρακισμένα για να βάλλουν κατά στόχων που βρίσκονται εντός της Λωρίδας της Γάζας».

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού είχαν αυξήσει τον αριθμό των ομήρων που κρατά η Χαμάς σε 224 ενώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες προετοιμάζονταν να ζητήσουν την Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες ανθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις των εχθροπραξιών για την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις τόνισαν χθες ότι η επιχείρηση διεξήχθη ενόσω οι σφοδρότατοι βομβαρδισμοί από αέρος συνεχίζονταν κατά 250 στόχων με τις δυνάμεις της να εισέρχονται έως και ένα χιλιόμετρο εντός της Λωρίδας της Γάζας. Στόχος της επιχείρησης αυτής ήταν να ψάξουν τα συστήματα των δαιδαλωδών τούνελ της Χαμάς αλλά και δοκιμάσουν την απάντηση κυρίως εκείνων των ομάδων της παλαιστινιακής οργάνωσης οι οποίες μπορεί να είναι εξοπλισμένες ακόμη και με αντιαρματικούς πυραύλους Kornet – γεγονός το οποίο γεννά μεγάλη ανησυχία στον ισραηλινό στρατό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, κατά της διάρκεια αυτής της επιχείρησης τουλάχιστον ένα ισραηλινό άρμα μάχης δέχθηκε πυρά αλλά, στη συνέχεια, οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν χωρίς απώλειες.

Κατά τους αναλυτές η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μία πρόβα της δρομολογημένης ευρείας χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος, να συλλέξουν πληροφορίες, να απομακρύνουν αντιαρματικά εμπόδια και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν νάρκες.

Πριν την έναρξή της ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνιζε «Αυτή είναι μόνο η αρχή. Ετοιμαζόμαστε για την χερσαία επιχείρηση. Δεν θα διευκρινίσω το πότε, το πώς και το πότε» ενώ, ο υπουργός Άμυνας της χώρας υπογράμμιζε χθες το βράδυ ότι «θέτουμε το έδαφος για τη συνέχιση της εκστρατείας και θα ακολουθήσουν περισσότερα στάδια» προσθέτοντας ότι «η χερσαία επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί». Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή προετοιμαζόμαστε για την επόμενη φάση της επιχείρησης. Και στις δύο πλευρές του συνοριακού φράχτη υπάρχουν στοχευμένες επιχειρήσεις εντός και εκτός. Με πολύ συγκεκριμένες αποστολές για να είμαστε σίγουροι πως είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο».

Προς το παρόν, η ισραηλινή επιθετικότητα επιμένει από αέρος με ισραηλινά Μέσα Ενημέρωσης να αναφέρουν ότι συνομιλίες για απελευθέρωση ομήρων εντός των επόμενων παραμένουν σε εξέλιξη και το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να ανακοινώνει την ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή με περίπου 900 στρατιώτες, εν μέσω των κλιμακούμενων επιθέσεων που εξαπολύουν φιλοϊρανικές οργανώσεις στην περιοχή.