Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών αλλά και περιφερειακών δυνάμεων αντέδρασαν με διαφορετικούς τρόπους στην επίθεση της Χαμάς και στα αντίποινα του Ισραήλ.

Ακολουθεί μια σύντομη περίληψη

Ηνωμένες Πολιτείες: Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η υποστήριξη της χώρας του προς το Ισραήλ είναι «στιβαρή και ακλόνητη». Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πλοία και αεροσκάφη στην περιοχή και είπαν ότι θα στείλουν επιπλέον πυρομαχικά στο Ισραήλ.

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε «σταθερή υποστήριξη» στον Βενιαμίν Νετανιάχου. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Η τρομοκρατία δεν θα επικρατήσει», είπε.

Tουρκία: Ο Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχει ηρεμία στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών και παλαιστινιακών δυνάμεων, αλλά πρόσθεσε ότι μια λύση δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί περιφερειακή ειρήνη. Η Τουρκία, η οποία έχει υποστηρίξει Παλαιστίνιους στο παρελθόν, φιλοξένησε μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς που εξαπέλυσε την επίθεση στο

Ιράν: Ο Πρόεδρος Ebrahim Raisi είπε ότι το Ιράν υποστηρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στην αυτοάμυνα και προειδοποίησε ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει επειδή έθεσε σε κίνδυνο την περιοχή όλα αυτά τα χρόνια. Η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν.

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ, μια ισχυρή ένοπλη ομάδα που υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, αντάλλαξε πυρά πυροβολικού και ρουκετών με το Ισραήλ την Κυριακή. Αυτό έχει πυροδοτήσει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των αντιπάλων του κρατών.

Κίνα: Το Πεκίνο κάλεσε και τις δύο πλευρές να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» και «να σταματήσουν αμέσως τα πυρά». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν τη «λύση δύο κρατών», η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης.

Ρωσία: Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε «άμεση κατάπαυση του πυρός» και διαπραγματεύσεις για «μια συνολική, διαρκή και πολυαναμενόμενη ειρήνη.

Σαουδική Αραβία: Η Σαουδική Αραβία ζήτησε «άμεση διακοπή της κλιμάκωσης της σύγκρουσης μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ».Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την άνευ προηγουμένου κατάσταση μεταξύ ορισμένων παλαιστινιακών φατριών και των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, η οποία είχε ως αποτέλεσμα υψηλό επίπεδο βίας σε διάφορα μέτωπα εκεί».Ο υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν μίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν για να συζητήσουν την κλιμάκωση της βίας στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Αίγυπτος: Ο Πρόεδρος  Αμπτέλ Φαταχ Αλ Σίσι συζήτησε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Μαχμούντ Αμπάς τη στρατιωτική κλιμάκωση στα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη πολιτικής λύσης. Ο Αλ Σίσι και ο Αμπάς τόνισαν ότι η επίτευξη βιώσιμης σταθερότητας στην περιοχή απαιτεί μια δίκαιη και συνολική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα με βάση τη λύση των δύο κρατών σύμφωνα με τις διεθνείς αναφορές νομιμότητας.