Στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Άννας Κουκκίδη – Προκοπίου πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ, εκδήλωση κατά της βίας και του ρατσισμού, με τους μαθητές της Β’ Λυκείου, την οποία διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών.
Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που υπογράφηκε τον περασμένο Ιούνιο, μεταξύ άλλων, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, τον ΚΟΑ και την ΚΟΠ. Πρόκειται για μία συνέχεια των δράσεων του ΠΑ.Σ.Π. οι οποίες υποστηρίζουν τις βασικές αξίες του «ευ αγωνίζεσθαι». Πέραν της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το παρών τους έδωσαν ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, καθώς και οι ποδοσφαιριστές Kingsley Sarfo, Ανδρέας Χριστοδούλου (ΑΠΟΕΛ), Francis Uzoho (Ομόνοια), Ivan Trickovski (ΑΕΚ) και Παναγιώτης Παναγιώτου (Οθέλλος).
Στον χαιρετισμό της η κα Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, αφού ευχαρίστησε τον ΠΑ.Σ.Π. για τη δράση του, η οποία, όπως είπε, στοχεύει στην εκπαίδευση και ενημέρωση των μαθητών και μαθητριών τόσο για τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας όσο και για την καλλιέργεια και εμπέδωση της ορθής συμπεριφοράς, πρόσθεσε: «Επενδύουμε πολλά σε εσάς, τη μελλοντική γενιά, η οποία θα κληθεί να διορθώσει τα δικά μας λάθη και παραλείψεις και όχι να τα συνεχίσει. Ως φίλαθλοι και ως αθλητές, σας καλώ να υπερασπιστείτε τις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι έχοντας πάντοτε υπόψη ότι, το ποδόσφαιρο, όπως και κάθε άλλη αθλητική διοργάνωση, είναι ένα άθλημα που προβάλλει την υγεία και την ευγενή άμιλλα και όχι μια αιτία ‘πολέμου’, ένα άθλημα στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι είναι αντίπαλοι μόνο για ενενήντα λεπτά και δίνουν τον αγώνα με αλληλοσεβασμό». Σημείωσε ακόμη ότι τα βίαια επεισόδια που είχαν σημειωθεί σε αγώνα καλαθόσφαιρας στο «Στάδιο Τάσσος Παπαδόπουλος Ελευθερία», προβλημάτισαν έντονα την κυβέρνηση «και μας ανάγκασε να δράσουμε αμέσως και να σχεδιάσουμε για πρώτη φορά, μια ολιστική προσέγγιση που έχει ως βασικούς πυλώνες, πέραν της καταστολής, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση, την διαφώτιση και εκπαίδευση καθώς και την ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών».
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π. Σπύρος Νεοφυτίδης, αναφερόμενος στην εκδήλωση και στην παρουσία της Υπουργού Δικαιοσύνης στην εκδήλωση, τόνισε: «Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την πάταξη της βίας, συνεχίζουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα στα σχολεία και τους μαθητές με τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών από όλες τις ομάδες της Κύπρου. Ο ΠΑ.Σ.Π., πρωτοπόρος στην εκπαίδευση των νέων φιλάθλων, είναι στην ευχάριστη θέση σήμερα να φιλοξενεί την αξιότιμη Υπουργό Δικαιοσύνης στην παρουσίαση μας στην Ιδιωτική Ελληνική Σχολή Φόρουμ. Όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια σωστή κουλτούρα συμπεριφοράς στα γήπεδα. Ευχαριστούμε την κυρία Υπουργό για την παρουσία της η οποία ενισχύει την προσπάθειά μας».
Συζήτηση μαθητών και ποδοσφαιριστών
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ποδοσφαιριστές τις συνέπειες των αρνητικών φαινομένων στον αθλητισμό και στην κοινωνία γενικότερα. Μεταξύ άλλων ένα από τα ισχυρά μηνύματα που έστειλαν οι ποδοσφαιριστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν φορέσει τη φανέλα διαφορετικών ομάδων κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, είναι ότι μεταξύ τους είναι φίλοι, τόσο πριν όσο και μετά τους αγώνες. Τόνισαν ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και είναι αντίπαλοι μόνο στο γήπεδο, καθώς και το πόσο άσχημα νιώθουν την ώρα που αγωνίζονται όταν υπάρχουν έκτροπα και διάφορες άλλες έκνομες πράξεις.