Ο 26χρονος Έλληνας διεθνής σέντερ της Φενερμπαχτσέ μιλάει για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τον Παναθηναϊκό και λίγες ώρες πριν το πρώτο επίσημο παιχνίδι του κόντρα στην παλιά του ομάδα, δίνει τις δικές του απαντήσεις.

Η αποχώρησή του από τον «εξάστερο» δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι έγινε εντελώς ανώδυνα. Σίγουρα προέκυψε φυσιολογικά, καθώς το συμβόλαιό του είχε εκπνεύσει, αλλά η μετακόμισή του στην Φενερμπαχτσέ προκάλεσε αρχικά την έντονη αντίδραση του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, που επιθυμούσε την παραμονή του στην ομάδα. Και του το είχε δείξει εμπράκτως.

Όχι μόνο επειδή ο νέος τεχνικός, Εργκίν Αταμάν, τον είχε σε εκτίμηση και ήθελε να τον κρατήσει (επειδή πάντα στις ομάδες του έχει σέντερ με ευχέρεια στο μακρινό σουτ), αλλά επειδή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος τον είχε επί χρόνια σαν… παιδί του. Γι’ αυτό ίσως εξέφρασε δημόσια και μία μεγαλύτερη πικρία.

Ο λόγος φυσικά για τον Γιώργο Παπαγιάννη, που το περασμένο καλοκαίρι, μετά από από 5+2 χρόνια με την «πράσινη» φανέλα, αποφάσισε να αλλάξει περιβάλλον και να μετακομίσει στην Κωνσταντινούπολη.

Έκτοτε και πέραν μίας ανάρτησης που έκανε στο instagram, ο Μεγαρίτης σέντερ δεν είχε ποτέ τοποθετηθεί για το θέμα, επιθυμώντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους. Επειδή, όμως, το πρώτο επίσημο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό (τον είχε αντιμετωπίσει και σε φιλικό πριν από περίπου έναν μήνα στην Ρόδο) αποτελεί πάντα μία καλή ευκαιρία για να εκφέρει και την δική του άποψη, το Gazzetta επικοινώνησε μαζί του και εξασφάλισε μία αποκλειστική συνέντευξη.

Στις επόμενες γραμμές, ο “Big Papa” μιλάει για τον τρόπο που σκέφτηκε το καλοκαίρι, εξωτερικεύει τα συναισθήματά του για τον Παναθηναϊκό και φυσικά αναφέρεται εκτενώς στη νέα σελίδα της καριέρας του.

• Πρώτη σου φορά εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο της Euroleague. Είχες ξαναφύγει άλλες δύο φορές σε νεότερη ηλικία με προορισμό την Αμερική. Πως βρήκες τα πράγματα στην Τουρκία και αν στην προσαρμογή σου βοήθησε το γεγονός ότι βρίσκεσαι σε μία ομάδα με πολύ ισχυρή ελληνική παροικία (Ιτούδης, Δέδας, Χατζηχρήστος, Κοντογιάννης, Καλάθης, Ντόρσεϊ);

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλο αυτό βοηθάει πολύ και γιατί ανά πάσα στιγμή μπορείς να μιλήσεις ελληνικά, αλλά και γιατί με τους δύο συμπαίκτες μου γνωριζόμαστε πολύ καλά με τον Νικ (σ.σ.: Καλάθη) από τον Παναθηναϊκό και με Τάιλερ (σ.σ.: Ντόρσεϊ) από τις Εθνικές ομάδες. Ωστόσο, όλοι οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν φερθεί εξαιρετικά, το κλίμα είναι πολύ όμορφο και όλοι σαν σύνολο προσπαθούμε για το καλύτερο.»

• Η μετεγγραφή σου, πάντως, ήταν ελαφρώς επεισοδιακή και μάλιστα συνοδεύτηκε με μία δήλωση απογοήτευσης από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, που εξέφρασε πικρία για τον όλο χειρισμό της υπόθεσης. Δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε την δική σου πλευρά και ο κόσμος έχει μονόπλευρη ενημέρωση για το θέμα. Ποια είναι η δική σου θέση;

«Η θέση μου είναι μεταξύ εμού και της ομάδας! Από ‘κει και πέρα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα ήθελα να τοποθετηθώ περαιτέρω. Συνέβησαν τον Ιούλιο, πλέον έχουμε φτάσει μέσα Οκτωβρίου και πλέον έχει αρχίσει η νέα σεζόν. Όπως και να έχει, πάντως, η αγάπη μου για τον Παναθηναϊκό δεν αλλάζει και είναι γνωστή σε όλους. Δεν το λέω απλώς για να το πω έτσι σαν κλισέ. Ευχαριστώ τον Παναθηναϊκό για όλα και του εύχομαι καλή συνέχεια!»

• Από την εξέλιξη της υπόθεσης, προκύπτει ότι ήταν μία πολύ δύσκολη απόφαση για σένα. Τι έπαιξε τον πιο ρόλο για την μετακόμισή σου – ενδεχομένως ότι χρειαζόσουν μία ανανέωση; – και αν τελικά αποτέλεσε μία απόφαση της τελευταίας στιγμής, με δεδομένο ότι ήξερες ότι ο Αταμάν είχε ζητήσει την παραμονή σου;

«Απόφαση της τελευταίας στιγμής, σίγουρα δεν ήταν! Δεν θα έπαιζα την καριέρα μου σε μία ζαριά! Υπήρχε σκέψη πριν γίνει αυτή η κίνηση. Είναι πάντα τιμητικό να είσαι στα πλάνα μίας ομάδας και ευχαριστώ τον coach και τον Παναθηναϊκό που με είχαν στα πλάνα τους, αλλά αισθανόμουν την ανάγκη για μία αλλαγή μετά από 5 χρόνια στο ίδιο περιβάλλον. Επιζητούσα ένα… refresh, ένα νέο ξεκίνημα και γι’ αυτό επέλεξα να αλλάξω τον προορισμό μου.»

• Έκανες ποτέ δεύτερες σκέψεις, όταν είδες πόσο ενισχύθηκε τελικά η πρώην ομάδα σου;

«Δεύτερες σκέψεις όχι δεν υπήρχαν! Άλλωστε, ήξερα εδώ και καιρό ότι η ομάδα θα ενισχύονταν και αυτό φαινόταν και από την ολική επαναφορά του κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου στην ομάδα, γνώριζα ότι το budget θα άλλαζε, αλλά η δική μου απόφαση στηρίχτηκε ξεκάθαρα στην αλλαγή που ήθελα να κάνω στην καριέρα μου.»

• Το γεγονός ότι αντιμετώπισες τον Παναθηναϊκό στο τουρνουά της Ρόδου και η πρώτη φορά σε επίσημο θα είναι επί τουρκικού εδάφους και όχι στο ΟΑΚΑ, το κάνει πιο εύκολο συναισθηματικά, με την έννοια ότι αν εξαιρέσεις ένα ματς όταν ήσουν 14 ετών, δεν είχες παίξει ποτέ αντίπαλός του, έως τώρα;

«Ότι θα υπάρχει μία σύνδεση με το παρελθόν, αλλά είμαι επαγγελματίας και το εύκολο ή το δύσκολο δεν πρέπει να με επηρεάζει. Καταλαβαίνω αυτό που λες με το ΟΑΚΑ, όπου θα είναι τελείως διαφορετικά πράγματα από την στιγμή που όλοι θα μιλούν ελληνικά και τρόπον τινά θα είναι πιο εύκολο να “εισχωρήσουν” στα δικά μου αυτιά, αλλά επαναλαμβάνω ότι είμαι επαγγελματίας και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για την ομάδα μου. »

• Θα σε ρωτήσω μία υποθετική ερώτηση τώρα. Έχοντας στο ενεργητικό σου 155 παιχνίδια καριέρας στην Euroleague, το 156ο που ακολουθεί με τον Παναθηναϊκό θα είναι άξιο αναφοράς όπως το βλέπεις σήμερα αλλά και μελλοντικά όταν θα έχεις σταματήσει το μπάσκετ ή θα είναι ένα ακόμη παιχνίδι που έπαιξες;

«(Χαμογελάει!!)… Σίγουρα δεν θα θυμάμαι τα νούμερα, αλλά το πρώτο μου παιχνίδι σε βάρος του Παναθηναϊκού μετά τα πέντε συνεχόμενα χρόνια που πέρασα στην ομάδα!»

• Πως είναι, έως τώρα, η εμπειρία του τουρκικού πρωταθλήματος και της ζωής στην Κωνσταντινούπολη;

«Αν και ακόμη δεν έχω παίξει, μπορώ να πω ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό και είναι δύσκολο να κερδίζεις παντού. Το κατάλαβα καλά την προηγούμενη εβδομάδα που χάσαμε στην Σμύρνη από την Καρσίγιακα, μετά από πολύ κακή εμφάνισή δική μας. Γενικά τα περισσότερα εκτός έδρας ματς είναι επικίνδυνα, ειδικότερα αν δεν είσαι συγκεντρωμένος και απόλυτα προετοιμασμένος. Τώρα όσον αφορά στην ζωή, δεν έχω ανακαλύψει πολύ την πόλη και το μόνο που μπορώ να σου πω με σιγουριά είναι ότι η κίνηση δεν παλεύεται. Στην Αθήνα ήταν που νόμιζα ότι δεν αντέχεται, αλλά τελικά στην Κωνσταντινούπολη είναι σε άλλο επίπεδο! Όλα τα υπόλοιπα είναι άψογα, από τους ανθρώπους μέχρι το φαγητό, δεν έχω το παραμικρό παράπονο.»

• Βλέπεις διαφορές στον ρόλο σου και στον τρόπο χρησιμοποίησης στην Φενέρ σε σχέση με τον αντίστοιχο στον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα ο coach και το επιτελείο του κάτι είδαν από μένα που έκανα καλά στον Παναθηναϊκό και με ήθελαν στην ομάδα τους. Από ‘κει και πέρα, πρέπει να βελτιωθώ σε κάποια πράγματα όπως το post up παιχνίδι και αυτό είναι κάτι στο οποίο που μου εφιστά καθημερινά την προσοχή ο coach. Σε γενικές γραμμές, λοιπόν, θα έλεγα ότι ο ρόλος μου είναι παρεμφερής. »

• Με ποια αποτελέσματα θα είναι η επιτυχημένη η εφετινή σεζόν; Πρωτάθλημα και Κύπελλο Τουρκίας και Final 4;

«Αυτοί ακριβώς είναι οι στόχοι μας!»

• Κλείνοντας, στην ομάδα πέραν του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού, είστε και τρεις εν ενεργεία διεθνείς, ο Καλάθης, ο Ντόρσεϊ κι εσύ. Συζητήσατε καθόλου την νέα προσπάθεια της Εθνικής με στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τον Βασίλη Σπανούλη στον ρόλο του νέου «στρατηγού»;

«Δεν έχουμε συζητήσει ακόμη κάτι, είναι και μεγάλο το χρονικό διάστημα που μας χωρίζει από το ερχόμενο καλοκαίρι άλλωστε… Δυστυχώς προέκυψε και ο τραυματισμός του Τάιλερ (σ.σ.: Ντόρσεϊ) πριν λίγες μέρες, που είναι μεγάλο πλήγμα για μας, οπότε θα μείνω στο θέμα της υγείας που πρέπει όλοι να έχουμε και όταν έρθει η ώρα και όποιος συμμετάσχει στην προσπάθεια, να δώσει τον καλύτερο του εαυτό για να πάει η Εθνική ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.»