Νομοσχέδιο που θέτει προς διαβούλευση το Υπουργείο Οικονομικών απαγορεύει τις προαγωγές και τους διορισμούς δημόσιων υπαλλήλων, οι οποίοι αφυπηρετούν σε λιγότερο από 18 μήνες.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή «θέλαμε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο κάποιος να πιάνει προαγωγή κατά τη διάρκεια της προαφυπηρετικής του άδειας. Ετοιμάστηκε ένα νομοσχέδιο, το οποίο στάλθηκε για διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή τις συντεχνίες και να μας πουν τις απόψεις τους. Είμαστε στη διαδικασία διαβούλευσης σε αυτό το στάδιο».

Το νομοσχέδιο προτείνει την εισαγωγή ηλικιακού ορίου έτσι ώστε να επιτρέπονται προαγωγές και διορισμοί μέχρι και 18 μήνες πριν τη σύνταξη, καθώς παρατηρήθηκε το φαινόμενο να δίνονται στο παρά πέντε,  υψηλότερα αμειβόμενες θέσεις, χωρίς οι υπάλληλοι να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό.

Για την πρόθεση αυτή του Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε επιστολή το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, με παραλήπτη την ΠΑΣΥΔΥ, η οποία αντιδρά έντονα.

Οι εργαζόμενοι προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει τέτοια πρόταση στη Βουλή, καθώς υποστηρίζουν ότι επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Το θεωρούμε απαράδεκτο. Έχουμε επικοινωνήσει και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει πουθενά αυτό το πράγμα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποχρεώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα της αποχώρησης τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτούμε, επομένως αν η Κυβέρνηση επιμένει θα υπάρξει δυναμική αντίδραση εκ μέρους μας» είπε ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου.

Στην αναμονή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Το ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και τα μέλη, Χάρη Γεωργιάδη και Άριστο Δαμιανού, οι οποίοι ανέφεραν ότι θα αναμένουν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και εφόσον κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, τότε θα τοποθετηθούν.

Στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού θα τεθεί προς συζήτηση και το αίτημα για επαναφορά του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των μελών των οικογενειών τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα δημόσια νοσηλευτήρια, για υπηρεσίες που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ.

«Συζητήσαμε το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, μετά την πρόσφατη ενέργεια της βουλής, να αποκόψει την δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που είχαν οι δημόσιοι υπάλληλοί για υπηρεσίες πέραν του ΓεΣΥ» συμπλήρωσε ο κ. Ματθαίου.

Κοινή θέση όλων των συντεχνιών, σύμφωνα με τον κ. Ματθαίου, είναι πως δεν θα γίνουν αποδεκτές μονομερείς ενέργειες αφαίρεσης κεκτημένων, χωρίς να υπάρξουν διαβουλεύσεις.

Αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν το αφορολόγητό να αυξηθεί στις €24 χιλ. και παράλληλα να διαφοροποιηθούν οι υπόλοιπες φορολογικές κλίμακες.

 

ΠΗΓΗ: SIGMALIVE