Το αιώνιο ντέρμπι στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό δεν έμελλε να ολοκληρωθεί ποτέ. Η κροτίδα που έσκασε κοντά στον Χουάνκαρ την στιγμή που έκανε ζέσταμα, ήταν αυτή που έβαλε “τίτλους τέλους” στο ματς, έστω και αν χρειάστηκαν να περάσουν αρκετές ώρες μέχρι ο Ιταλός διαιτητής Μαρέσκα να πάρει απόφαση για οριστική διακοπή.

Η τύχη του αγώνα αναμένεται να κριθεί στις δικαστικές αίθουσες, μετά την κλήση των ομάδων σε απολογία και πάντα με γνώμονα το φύλλο αγώνα και τα όσα αναφέρει εκεί ο διαιτητής, αλλά και τη γνωμάτευση του γιατρού του ντέρμπι.

Βέβαια, δεν είναι διόλου απίθανο το ενδεχόμενο το δικαστήριο να αποφασίσει την επιστροφή των ομάδων στο χορτάρι για τη συνέχιση του αγώνα από το λεπτό που διακόπηκε. Το αναφέρει το άρθρο 21, δεν είναι κάτι που ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού και διαβάζοντας κάποιος το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο Μαρέσκα, καλό θα ήταν να το έχει στο μυαλό του.

Σε ένα σημείο, ο Ιταλός γράφει: Ο γιατρός του αγώνα δεν μπόρεσε να αποφασίσει αν το ν. 3 του Παναθηναϊκού ήταν ικανός ή όχι να αγωνιστεί, με τα ιατροτεχνολογικά μέσα που είχε στο γήπεδο. Άρχισε λοιπόν να γράφει τη συνημμένη δήλωση στις 22.10 και την υπέγραψε 40 λεπτά αργότερα.

Επειδή και οι δύο ομάδες πίεζαν τον γιατρό του αγώνα να αλλάξει την απόφασή του και επειδή είχαν περάσει περισσότερες από δύο ώρες από την προσωρινή διακοπή, γύρω στις 23:05 επικοινώνησα με τους συλλόγους, τον παρατηρητή της Super League και την αστυνομική αρχή, ότι από τη μεριά μου δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για να ξανά αρχίσει ο αγώνας“.

Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να αποφασιστεί στο δικαστήριο ότι ο αγώνας δεν διακόπηκε εξαιτίας του Ολυμπιακού ή του Παναθηναϊκού, αλλά διότι ο γιατρός δεν μπορούσε να βγάλει οριστική γνωμάτευση για τον Χουάνκαρ με τα ιατροτεχνολογικά μέσα που είχε στο γήπεδο. Έτσι, μπορεί να ζητήσει την επιστροφή των ομάδων στο γήπεδο, ώστε να παιχτεί το υπόλοιπο της αναμέτρησης, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο έναν μηδενισμό και την αφαίρεση βαθμών.

Το επίμαχο σημείο στο άρθρο 21 του ΚΑΠ

Το άρθρο 21 αναφέρει σε ένα συγκεκριμένο σημείο του: Αγώνας που δεν έληξε χωρίς υπαιτιότητα των διαγωνιζόμενων ομάδων επανορίζεται στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και συνεχίζεται για το υπολειπόμενο της διακοπής χρονικό διάστημα με τους ίδιους όρους που υπήρχαν κατά τον χρόνο της διακοπής (π.χ. αριθμός τερμάτων, αριθμός ποδοσφαιριστών κ.λπ.), την επόμενη ημέρα στο ίδιο γήπεδο και την ίδια ώρα που αρχικά είχε ορισθεί”.

Σε άλλο σημείο τονίζει: “Στο δεύτερο τμήμα του διακοπέντα αγώνα μπορούν να συμμετάσχουν συνολικά διαφορετικοί ποδοσφαιριστές από εκείνους που αγωνίστηκαν στο πρώτο κομμάτι του αγώνα, ακόμα και όσοι είχαν αντικατασταθεί αλλά δεν μπορούν να συμμετάσχουν όσοι ποδοσφαιριστές έχουν τιμωρηθεί με αποκλεισμό, λόγω αποβολής ή συμπλήρωσης κίτρινων καρτών κατά τον ενδιάμεσο χρόνο.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους ποδοσφαιριστές στον διακοπέντα αγώνα εκτίονται κανονικά στους αγώνες που τον ακολουθούν, ακόμη και σε άλλη ομάδα, αν ένας τιμωρηθείς ποδοσφαιριστής πάρει στο μεταξύ μεταγραφή, ενώ στην περίπτωση ποδοσφαιριστή που αποβλήθηκε στον διακοπέντα αγώνα, η συνέχιση του αγώνα αυτού δεν προσμετράται για την έκτιση της ποινής που του επιβλήθηκε.

Στην περίπτωση, όμως, που στο ενδιάμεσο των δύο αυτών αγώνων, ένας ποδοσφαιριστής αποβληθεί σε άλλον αγώνα, η συνέχιση του διακοπέντα αγώνα προσμετράται για την έκτιση της ποινής του”.

Ποια είναι τα επόμενα δικαστικά βήματα

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα, αναμένονται το προσεχές 48ωρο οι κλήσεις από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League και εκεί θα αναφέρονται αναλυτικά τα άρθρα για τα οποία θα απολογηθούν οι δύο ΠΑΕ και θα οριστεί δικάσιμος (πιθανότατα την Παρασκευή). Φυσικά, πάντα υπάρχει το σενάριο της αναβολής, το έχουμε δει να συμβαίνει και άλλες φορές σε μεγάλες υποθέσεις.

Από ‘κει και πέρα, ο δεύτερος βαθμός είναι η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ, όπου θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση. Δεν υπάρχει πλέον τρίτος βαθμός στη χώρα μας. Η μόνη περίπτωση να συνεχιζόταν η υπόθεση, θα ήταν το CAS, το οποίο εξετάζει την υπόθεση από την αρχή, χωρίς να λάβει υπόψιν τις αποφάσεις που πάρθηκαν στα ελληνικά αθλητικά δικαστήρια.