Ξεκάθαρος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος πήρε σαφή θέση υπέρ της Παλαιστίνης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «αυτοί που κλείνουν τα μάτια στα εγκλήματα μίσους δυστυχώς υπονομεύουν τη βούληση διαφορετικών πολιτισμών να ζήσουν μαζί ειρηνικά».
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Το Παλαιστινιακό είναι η ρίζα των προβλημάτων στην περιοχή μας. Αν δεν επιλυθεί δίκαια, η περιοχή μας θα συνεχίσει να είναι κατάρα για την ειρήνη. Η ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι δυνατή μόνο με μια τελική λύση στο πρόβλημα Παλαιστίνης-Ισραήλ. Η δημιουργία ενός ανεξάρτητου και γεωγραφικά ενοποιημένου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, είναι μια αμετάκλητη ανάγκη. Υπάρχει ο κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή και να υπάρξει περισσότερη αιματοχυσία. Τονίζουμε ότι θα πρέπει να αποφευχθούν τυχόν βήματα που θα προκαλέσουν προβλήματα και θα τα εμβαθύνουν. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει τις συγκρούσεις το συντομότερο δυνατό και να μειώσει την ένταση που έχει κλιμακωθεί με τα πρόσφατα γεγονότα. Είμαστε αποφασισμένοι να εντείνουμε και να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας.».
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από ένα 24ωρο η Τουρκία καταδίκασε έντονα τις απώλειες αμάχων στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, με την Άγκυρα να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει για την αποκλιμάκωση της κατάστασης προτού αυτή επεκταθεί σε άλλες περιοχές.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε στενές επαφές με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, επαναλαμβάνοντας έκκληση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αυτοσυγκράτηση.