Συνεχίζουμε τις ειλικρινείς και εντατικές προσπάθειες, για την επίλυση του Κυπριακού, ώστε να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας, για να ζήσουμε σε φυσιολογικές συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, για να θέσουμε καλύτερες βάσεις ευημερίας, για να μπορέσουμε να συνυπάρξουμε και να συνδημιουργήσουμε με όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του τόπου, δήλωσε την Κυριακή η Υπουργός Υγείας, Δρ. Πόπη Κανάρη.
Σε ομιλία της, στο ετήσιο μνημόσυνο των Κυθρεωτών, που έχασαν τη ζωή τους, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, η Υπουργός Υγείας πως συνεχίζονται οι προσπάθειες γιατί «το χρωστάμε στις μελλοντικές γενιές, αλλά κυρίως το χρωστάμε σε όλους αυτούς που έχασαν τη ζωή τους εκείνες τις μέρες και όσους ακόμη η τύχη τους αγνοείται».
Όπως είπε η Δρ. Κανάρη, «σαράντα εννέα χρόνια μετά, ο κυπριακός λαός δεν ξεχνά», σημειώνοντας ότι «ο πόθος για επιστροφή παραμένει ασίγαστος παρά το πέρασμα του χρόνου και οι υπερήφανοι Κυθρεώτες διατηρούν άσβεστη τη μνήμη της πόλης και του κόσμου της».
«Δεν παραιτούμαστε όμως, δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή, ούτε και αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα. Αμετάθετος μας στόχος παραμένει η επίλυση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει στην επανένωση του νησιού μας», είπε.
Σύμφωνα με την Υπουργό Υγείας, «ο Προέδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εργάζεται για την προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών, εργάζεται για να πετύχουμε εξελίξεις που θα μετατρέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου σε πολίτες πρώτης κατηγορίας, οι οποίοι δεν θα στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών στην ίδια τους την πατρίδα».
Πρόσθεσε ακόμα ότι «το όραμά μας είναι η Κύπρος να γίνει τόπος ειρήνης, ευημερίας, σταθερότητας και ασφάλειας, που θα προσφέρει προστασία και ίσες προοπτικές ευημερίας σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της, αποτελώντας για την Ευρώπη έναν αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Από την πατρίδα μας», συνέχισε, «ποτέ δεν έλειψαν οι δοκιμασίες, ο πόνος και η πίκρα. Αναρίθμητα χρόνια και αιώνες πληρώνουμε βαρύ το τίμημα της Ιστορίας και της γεωγραφικής μας θέσης. Αποτελεί, όμως, εξίσου αλήθεια πως σε αυτό τον τόπο ποτέ δεν σταματήσαμε τον αγώνα για την ιστορική μας συνέχεια. Δεν πάψαμε ποτέ να πιστεύουμε πως μπορούμε με σύνεση, επιμονή και υπομονή να δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες επανένωσης της πατρίδας μας και ειρηνικής συμβίωσης όλων των νόμιμων κατοίκων της».
Αναφερόμενη στους Κυθρεώτες, που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, είπε ότι «με την ίδια δύναμη ψυχής και την ίδια αποφασιστικότητα που αγωνίστηκαν οι αδικοχαμενοι ήρωες μας του 74 οφείλουμε και εμείς να σταθούμε απέναντι στις εθνικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζουμε, προσμετρώντας τις δικές  μας ευθύνες και υποχρεώσεις, συνεχίζοντας αυτή την πορεία των προσπαθειών».