Νέα πρόσκληση Χριστοδουλίδη σε Τατάρ-«Ας καθίσουμε να μιλήσουμε για τις ανησυχίες μας»

Μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη να συναντηθούν, να μιλήσουν και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους προκειμένου ν’ αρχίσει ένας διάλογος, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επισημαίνοντας ότι αναμφίβολα το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και εκφράζοντας ο ίδιος ετοιμότητα για μια διαδικασία συνομιλιών επικεντρωμένη στο αποτέλεσμα και με χρονικό ορίζοντα.

Πρώτη φορά δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνεται «στους τ/κ συμπατριώτες μας», μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Μουσταφά Αλκάν και το τ/κ κανάλι Genç tv, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε την Τετάρτη και προβλήθηκε χθες το βράδυ.

Στην διάρκεια της μιας ώρας συνέντευξης στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, το Κραν Μοντανά, το θέμα της υπηκοότητας παιδιών μεικτών γάμων, τα μέτρα για τους Τ/κ, τις διελεύσεις στα οδοφράγματα κ.ά.

Επανέλαβε την επιθυμία του για μια συνάντηση με τον  ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη στην Νέα Υόρκη και υπερασπίστηκε του αιτήματός του για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στην διαδικασία των συνομιλιών.

Να διαφυλάξουμε τις συγκλίσεις του Κραν Μοντανά

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό και το Κραν Μοντανά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρώτη φορά φτάσαμε τόσο κοντά σε μια λύση και απέρριψε ότι είναι ο ίδιος που ανέτρεψε το τραπέζι των συνομιλιών. Στην συγκεκριμένη ερώτηση του Τ/κ δημοσιογράφου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ίδιος δεν συμμετείχε στο περιβόητο δείπνο της 6ης προς 7η Ιουλίου και η διαδικασία ανατράπηκε λόγω της επιμονής του κ. Τσαβούσογλου.

Για πρώτη φορά, συνέχισε, υπήρξαν τόσες πολλές συγκλίσεις, τις οποίες και θα πρέπει να διαφυλάξουμε και να εκμεταλλευτούμε. Είπε πως αυτό έγινε και γιατί στο τραπέζι βρισκόταν η ΕΕ, η οποία έδινε λύσεις εκεί που χρειαζόταν. Για τον σημαντικό ρόλο της Ένωσης έφερε ως παράδειγμα ότι όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε να μπει στο πλαίσιο Γκουτέρες 7ο σημείο πως η όποια συμφωνία θα πρέπει να γίνει πρωτογενές δίκαιο για την ΕΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες – ως Ευρωπαίος που είναι –  του είπε ότι η Ένωση αποκλείεται να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Από την αρχή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε, επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλίων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και τόνισε ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, Ε/κ και Τ/κ θα πληρώσουν το τίμημα. «Από δικής μου πλευράς θα κάνω ότι είναι δυνατόν, ότι είναι αναγκαίο για την επανέναρξη των συνομιλιών», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξήγησε την θέση του για ενεργότερή εμπλοκή της ΕΕ στην διαδικασία λέγοντας πως η Ένωση έχει τα εργαλεία για να οδηγήσει σε μια κατάσταση που θα είναι “win-win” για όλους, «τους Ε/κ, τους Τ/κ, την πατρίδα μας την Κύπρο, την Τουρκία, την Ελλάδα, ολόκληρη την περιοχή».

Ερωτηθείς για το πλαίσιο Γκουτέρες κι εάν αποδέχεται την εκ περιτροπής προεδρία, απάντησε ότι υπάρχουν σημεία από το πλαίσιο που συμφωνεί και σημεία που θα ήθελε να συζητήσει. Αποδέχεται την ΔΔΟ με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είπε. Το σημαντικό, πρόσθεσε, δεν είναι ο αριθμός των Υπουργών στο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά ο μηχανισμός επίλυσης διαφορών, ενώ για τους Προέδρους είπε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν θα είναι τελετουργικοί (ceremonial) ή θα έχουν ουσιαστικό ρόλο. Εάν θα έχουμε Πρωθυπουργό ή όχι.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σέβεται απόλυτα τον κ. Τατάρ ως τον εκλελεγμένο ηγέτη της τ/κ κοινότητας και θα ήθελε να συζητήσει τις ανησυχίες του και τις ανησυχίες της τ/κ κοινότητας, όπως και τις δικές του για να βρουν λύσεις.

Ο πιο κρίσιμος παίκτης για τη λύση η Τουρκία

Για την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θεωρεί την χώρα ως τον πιο κρίσιμο παίκτη για τη λύση του Κυπριακού και προσωπικά πιστεύει πως θα δεχθεί να λύσει το Κυπριακό εάν τα οφέλη από την λύση θα είναι περισσότερα από τα οφέλη που έχει με την σημερινή κατάσταση. Εξήγησε ότι είναι υπέρ των στενότερων σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία και στην ερώτηση του τ/κ δημοσιογράφου εάν στηρίζει και την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση απάντησε: «βεβαίως».

Ερωτηθείς τί θα γίνει εάν εμπλακούμε σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων κι αποτύχει και αυτή, εάν έχει εναλλακτική για τους Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν οδηγείς ένα αυτοκίνητο και γίνει ένα ατύχημα, δεν θα φτάσει στον προορισμό», προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι εδώ γι’ αυτό. Τον ρώτησε επίσης εάν όταν παντρεύτηκε την γυναίκα του υπέγραψε ταυτόχρονα και το διαζύγιο, με τον δημοσιογράφο ν’ απαντά όχι.

«Έχω τέσσερα παιδιά, είμαι εδώ για να βρω λύση και ένα όραμα για ολόκληρο το νησί, Ε/κ, Τ/κ, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους. Πιστεύω ότι η γενιά μου μπορεί να το κάνει, δεν έχει η γενιά μου σχέση με το τι έγινε πριν το ‘74, μας νοιάζει το μέλλον. Θέλω να επενδύσω χρόνο στην λύση του Κυπριακού», τόνισε.

Εκτίμησε επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων είπε ότι θα ήθελε να εξετάσει και την συνεργασία με την Τουρκία, «αλλά όπως είναι τώρα πως να το κάνω;». Η Τουρκία, πρόσθεσε, δεν αναγνωρίζει την ΚΔ, είναι παράνομα στην Κύπρο και κατέχει μέρος του νησιού.

Στην ερώτηση του τ/κ δημοσιογράφου εάν έχει επαφές με Τούρκους διπλωμάτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαμογέλασε κι απάντησε: «Ως Νίκος, ναι».

Εντός των επόμενων εβδομάδων η ανακοίνωση μέτρων για Τ/κ

Ερωτηθείς για τα μέτρα για τους Τ/κ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι θα είναι μονόπλευρα, προϊόν των επαφών του με Τ/κ, ενώ έχει χρησιμοποιήσει και κάποια στοιχεία από τις προτάσεις του ΑΚΕΛ. Θα τ’ ανακοινώσει όταν κρίνει ο ίδιος ότι θα είναι χρήσιμο. Εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως σημείωσε.

Για το θέμα της υπηκοότητας παιδιών μεικτών γάμων Τ/κ με πολίτες τρίτων χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες, γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για τους Τ/κ και το έχει συζητήσει με τον Υπουργό Εσωτερικών.

Έκλεισε την συνέντευξη θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς τον Τ/κ ηγέτη και είπε ότι δεν αναμένει πως θα συμφωνήσει (ο κ. Τατάρ) σε όλα, ούτε και να περιμένει ο κ. Τατάρ «ότι θα συμφωνήσω σε όλα. Αλλά ας καθίσουμε να μιλήσουμε, να απαντήσουμε στις ανησυχίες μας. Να κάνουμε διάλογο και όχι μέσω δημοσίων δηλώσεων. Πιστεύω πραγματικά ότι μπορούμε να το κάνουμε, να δημιουργήσουμε μια κατάσταση “win-win”. Γι αυτό του ζητώ να συζητήσουμε, να συνομιλήσουμε. Εάν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρούμε τον τρόπο».

Η ιστοσελίδα Genç tv έχει αναρτήσει ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης του Προέδρου  Χριστοδουλίδη στον Μουσταφά Αλκάν στα τούρκικα, καθώς έγινε στην αγγλική γλώσσα. Κι άλλα τ/κ ΜΜΕ προβάλλουν το περιεχόμενο της συνέντευξης καθώς και κάποιες εφημερίδες, αλλά όχι ως κύριο θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Balla στο Facebook, στο Instagram και στο TikTok

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Cyta Business

ΣΟΥΠΕΡ ΑΙΩΝΙΟ…

Όλα προδικάζουν, ότι μετά από χρόνια, θα δούμε (ξανά)...

Αυτοί είναι οι αγώνες που θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών!

Για δύο μήνες, οι αγώνες της Super League θα...

Κανονικά με κόσμο οι αγώνες μπάσκετ και των υπόλοιπων αθλημάτων!

Οι αγώνες μπάσκετ, αλλά και των υπόλοιπων αθλημάτων θα...

Στον Νίκολιτς το κορυφαίο γκολ!

O Veljko Nikolic θα παραλάβει το βραβείο Stoiximan Top...

Στον Παναγή η κορυφαία απόκρουση της 13ης Αγωνιστικής!

O Κωνσταντίνος Παναγή θα παραλάβει το βραβείο Stoiximan Top...

Με επιπλέον επιλογές κόντρα στο ΑΠΟΕΛ…

Στην Πάφος FC καλούνται να συνέλθουν μετά την ήττα-σοκ...

Ξέρουν (στο ΑΠΟΕΛ) τι τους περιμένει την Κυριακή…

Κανένας στον Αρχάγγελο, δεν παρασύρεται. Ναι μεν η ομάδα...

Ο Πεπ τα έβαλε με Γκρίλις και Ρούμπεν Ντίας με τη λήξη του ματς στο Λούτον!

Γνωστός και… ασυγκράτητος, ο Πεπ Γκουαρδιόλα δεν άφησε ιδιαίτερα...

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ…

Γιατί όχι δηλαδή; Με την αγωνιστική της εικόνα, η...

Σκότωσε μητέρα 4 παιδιών επειδή του είπε να χωρίσουν…

Συνεχίζεται για μία ακόμη μέρα, η δίκη για τη...

Με κόσμο την Πέμπτη Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ…

Μετά την ανακοίνωση των μέτρων για την καταπολέμηση της...

Κοντά στον πλήρη έλεγχο της βόρειας Γάζας το Ισραήλ, λέει ο πρώην αρχηγός του στρατού…

Στον «πλήρη έλεγχο» της βόρειας Γάζας πλησιάζει το Ισραήλ,...

Κεκλεισμένων για δύο μήνες όλοι οι αγώνες της Super League και το Ολυμπιακός-Τόπολα!

Το μεσημέρι της Δευτέρας (11/12) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος...

Τα εισιτήρια για τους ΑΠΟΛΛΩΝΙΣΤΕΣ…

Ανακοίνωση από τον Απόλλων για τα εισιτήρια του αγώνα...

ΑΜΑΝ ΠΑΡΕΑ!

Μία…σπουδαία ποδοσφαιρική παρέα διακρίνεται στη φώτο. Από αριστερά ο...

Η κίνηση-ανθρωπιάς του Χάμπου!

Ο Χάμπος Χαραλάμπους προέβη σε μία εισφορά στον Σύνδεσμο...

ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ…

Ξεκάθαρο μήνυμα από τους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ. Επιστρέφουν δριμύτεροι...

«Ένα λάθος έκανε, πρέπει να τον κρεμάσουμε;» είπε ο πατέρας του 18χρονου δράστη!

Συγκλονισμένος εμφανίστηκε ο πατέρας του 18χρονου, ο οποίος ομολόγησε...

Λήστεψαν μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ στα Βριλήσσια – Αξίας 200.000 δολαρίων η λεία!

Νύχτα τρόμου για γνωστό μπασκετμπολίστα της ΑΕΚ Bettson. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα...

Έτσι πάνε ΓΣΠ (με Καρμιώτισσα) οι ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ! (ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ)

Από τη Δευτέρα (11/12) στις 14:00, διατίθενται τα εισιτήρια...

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Γαλαζοκίτρινο το ντέρμπι, γαλαζοκίτρινη και η κορυφή! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ)

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν βάφτηκε γαλαζοκίτρινο. Ο...

Το… βρέφος Πηλέας έγινε 25 χρονών! (Η ΟΜΟΡΦΗ ΦΩΤΟ)

Έχει γενέθλια σήμερα ο Κώστας Πηλέας. Ο Κύπριος διεθνής γίνεται...

Το έκανε στο ΑΛΦΑΜΕΓΑ, το έκανε και στο Δασάκι! (ΒΙΝΤΕΟ)

Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων η Ανόρθωση πανηγύρισε δύο...

Έβγαλε εισιτήρια για Μακάμπι ο Παναθηναϊκός!

Εν αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης για τα μέτρα...

Παίζουν με Εθνικό και χάνουν Δόξα Σολ-Μιλίτσεβιτς!

Φραν Σολ και Χρβόγιε Μιλίτσεβιτς συμπλήρωσαν τρεις κίτρινες κάρτες....

Ούτε Μέσι ούτε Ρονάλντο στην καλύτερη ενδεκάδα του Μπενζεμά!

Ο Καρίμ Μπενζεμά κλήθηκε να διαλέξει μια ενδεκάδα με...

Ενωτική Λάμψη και Αθλητική Μεγαλοπρέπεια στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Τζούντο Άντρων και Γυναικών 2023…

Στις 9 Δεκεμβρίου 2023, το ιστορικό και μεγαλοπρεπές Κλειστό...

ΜΑΤΣ ΚΟΡΥΦΗΣ…

Έτσι είναι το Πάφος FC-ΑΠΟΕΛ. Τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον για...

Διαφώνησε δημόσια με Τσάβι ο Ντέκο!

Τη διαφωνία του με την τοποθέτηση του Τσάβι που δήλωσε πως...

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της εβδομάδας για ΑΣΟΛ…

Αγωνιστικές υποχρεώσεις έχουν αυτήν την εβδομάδα (11/12 – 17/12)...

Νέα αναβολή στην κατάθεση Σταυριανού στην θανατική ανάκριση για την υπόθεση Θανάση

Νέα αναβολή πήρε η κατάθεση του Πανίκκου Σταυριανού, τον...

Το συγκινητικό μήνυμα του Γιώργου Θεοδότου για τον Νικόλα…

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην Αμερικάνικη Ακαδημία η εκδήλωση «Ο...

Στον ανακριτή ο 18χρονος που ομολόγησε την επίθεση στον αστυνομικό!

Ενώπιον του εισαγγελέα Πειραιά βρίσκεται αυτή την ώρα ο 18χρονος ο οποίος συνελήφθη...

Τζιρόνα, η εξήγηση ενός ποδοσφαιρικού… θαύματος!

H Τζιρόνα δεν αστειεύεται! Το δείχνει μέσα στα γήπεδα...

Ο Όστιν Χόλινς υπέγραψε στην Ζαλγκίρις!

Η Ζαλγκίρις ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της συνεργασίας...

Τα εισιτήρια με ΕΝΑΔ…

Η Ανόρθωσις Αμμοχώστου ανακοινώνει την έναρξη προπώλησης εισιτηρίων για...

ΔΙΠΛΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ…

Ο Σωφρόνης δικαιώθηκε που εμπιστεύθηκε (ξανά) το Λοΐζο στην...

Οι… φορολογούμενοι φτιάχνουν το νέο γήπεδο των Θάντερ!

Η πόλη της Οκλαχόμα την Τρίτη (12/12) θα κληθεί να αποφασίσει...

Το συγκινητικό μήνυμα του Λεμπρόν για τον γιο του που έκανε ντεμπούτο μετά την ανακοπή…

Σχεδόν 4,5 μήνες μετά την ανακοπή καρδιάς που υπέστη,...

Νέο μήνυμα ΑΠΟΕΛΙΣΤΩΝ για «sold out»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Το ΑΠΟΕΛ ανάρτησε βίντεο με μήνυμα από φίλους του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Από πού να…καταπιαστεί κανείς γι’ αυτή την Ομόνοια;

Αν έλεγε κανείς στους ανθρώπους της Ομόνοιας πριν το...

«Χωρίς VAR και ξένους ο Άρης δεν θα έπαιρνε πρωτάθλημα ούτε σε 100 χρόνια»!

Έριξε δυνατή ατάκα με...φόντο τη διαιτησία ο πρόεδρος του...

Το διπλό τραγικό λάθος του βοηθού! (ΒΙΝΤΕΟ)

Έγινε η φάση του αγώνα στο 45+2'. Ο β'...

Καλά νέα στην Ομόνοια!

Σχεδόν με όλα τα διαθέσιμά της…όπλα θα πάει στο...

ΜΠΗΧΤΗ ΚΙΡΖΗ…

Αυτό έκανε ο πρόεδρος του Απόλλωνα, στηρίζοντας την περσινή...

Πληρώνει και φέρνει στην Κύπρο Μίλος Μάτισικ!

Φέρνει Πολωνό αμυντικό για τον κατάλογο β' ο Άρης. Στην...

ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ 0-2 ΟΜΟΝΟΙΑ: Τρία στα τρία και φουλ για κορυφή! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σ’ ένα πολύ εντυπωσιακό ματς η Ομόνοια κατάφερε να...

ΟΤΙ ΒΟΛΕΥΕΙ…

Ο καθένας αναλύει όπως θέλει και όπως…τον βολεύει το...

ΕΘΝΙΚΟΣ 0-1 ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Ο Γκασάμα… έλυσε τον γόρδιο δεσμό! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τα βρήκε λίγο σκούρα η Ανόρθωση στο Δασάκι κόντρα...

ΕΙΝΑΙ ΕΙΔΗΣΗ…

Δέχθηκε…κανονικό γκολ και όχι από πέναλτι μετά από 7...

INSTAGRAM