«Η πυρκαγιά εξελίσσεται πάρα πολύ καλά. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα. Αντιμετωπίζουμε κάθε αναζωπύρωση η οποία συμβαίνει και θεωρούμε ότι η κατάσταση εξελίσσεται πάρα πολύ καλά», δήλωσε ο αρχιπύραρχος Νίκος Λογγίνος.
Kληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες κατοίκων περί ολιγωρίας και ότι τους «ξέφυγε η φωτιά», ο κ. Λογγίνος απάντησε πως «η Πυροσβεστική Υπηρεσία ήταν παρόν από την Παρασκευή, ποτέ δεν έχει φύγει από την Πυρκαγιά. Όχι μόνο η Πυροσβεστική αλλά όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Ακολουθούμε τα εθνικά σχέδια δράσης. Ήταν από την πρώτη μέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι δύο Υπουργοί που εμπλέκονται στα σχέδια δράσης μαζί με τους Γενικούς Διευθυντές, τον γενικό συντονιστή που ορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Καθημερινά γίνονται συσκέψεις, δύο-τρεις φορές την ημέρα, και ακολουθούμε κατά γράμμα τα εθνικά σχέδια δράσης».
Πρόσθεσε ότι «η συγκεκριμένη πυρκαγιά από την πρώτη ημέρα είχαμε δηλώσει ότι κάτω από αντίξοες συνθήκες, γιατί υπάρχει ένταση του αέρα, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι κάποτε οι συνθήκες είναι τέτοιες, που όσο και να προσπαθήσεις, δεν σου επιτρέπουν να κάνεις αυτό που θέλεις. Όπως και σήμερα είχαμε αρκετές αναζωπυρώσεις, το ίδιο και προχθές. Έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες όλες οι υπηρεσίες. Αυτή η επιχείρηση γίνεται στην παρουσία του Αρχηγού Αστυνομίας, όπως έχει πει και η κ. Υπουργός, του Αρχηγού της ΕΦ, όλων των υπευθύνων των αρμόδιων υπηρεσιών και έχουμε εξαιρετική συνεργασία, γι’ αυτό έχουμε και αυτά τα αποτελέσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι σε ένα τέτοιο περιστατικό μεγάλο πάντα θα υπάρχουν ορισμένες ζημιές. Το θέμα είναι καταφέρνουμε με επιτυχία, μέχρι στιγμής, να αντιμετωπίσουμε όλα τα περιστατικά χωρίς να υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες, χωρίς να υπάρχουν απώλειες σε οικίες, παρά κάποιες μικρές απώλειες, που είναι μέσα στην κατάσταση που μπορεί να επικρατήσει».
Ερωτηθείς πώς η φωτιά πετάχτηκε απέναντι, ο αρχιπύραρχος απάντησε ότι «είναι το έργο που επιτελούμε εδώ και χρόνια. Όταν μια καύτρα ξεφύγει κάτω από ένταση ανέμου, μπορεί να διανύσει μία απόσταση μέχρι και 750 μέτρα. Αντιλαμβάνεστε αν έχει τέσσερις-πέντε καύτρες, γίνεται μια κατάσταση εξάπλωσης της πυρκαγιάς αμέσως και τότε πρέπει να εφαρμόσουμε τα σχέδια, όπως είπα. Ίσως κάποτε πρέπει να τρέξουμε μπροστά από την πυρκαγιά, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε, να μην καταστραφούν οικίες, να μην καταστραφούν υποστατικά και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Άρα ακολουθούμε αυτές τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να μπορέσουμε να κατασβέσουμε την πυρκαγιά εκεί που πρέπει να την κατασβέσουμε».
Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαφορά της χθεσινής από τη σημερινή αναζωπύρωση, ο κ. Λογγίνος δήλωσε πως «η ένταση του ανέμου μπορεί να είναι 3 μποφόρ, μπορεί να είναι 5, μπορεί να είναι και 8. Άρα η εξάπλωση της πυρκαγιάς εξαρτάται από την ένταση του ανέμου και τη μεταφορά του ανέμου από την μια πλευρά στην άλλη. Την συγκεκριμένη μέρα ήταν διαφορετική. Το φαγητό -για εμάς τους πυροσβέστες που λέμε- οι θάμνοι, τα ξηρά χόρτα, αν είναι δέντρο, θα μεταφέρουν τις καύτρες πιο μακριά. Αυτό είχε συμβεί την πρώτη μέρα. Αλλά σήμερα ήταν πιο χαμηλή η βλάστηση, πιο χαμηλή η ένταση του αέρα, που μας επέτρεπε εύκολα να πιάσουμε αυτές τις εστίες πυρκαγιών. Αυτή είναι η διαφορά».
«Οι άνεμοι μετρούνται με την ένταση. Σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με την ένταση, η απόσταση που διανύουν οι καύτρες, η ένταση που διανύουν οι πυρκαγιές σε χιλιόμετρα, είναι πολύ διαφορετικές σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Άλλη ημέρα η Παρασκευή, άλλη ημέρα η σημερινή. Είναι καλύτερη η κατάσταση από τον άνεμο, είναι τέτοια που μας επιτρέπει πιο εύκολα να πιάσουμε τις πυρκαγιές σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες», εξήγησε.
Ερωτηθείς για το τι περιμένουμε το απόγευμα, ο κ. Λογγίνος δήλωσε πως «είμαστε πάντα σε ετοιμότητα, ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Έχουμε κατασβέσει όλες τις εστίες των πυρκαγιών, όλες τις αναζωπυρώσεις και θεωρούμε ότι μέχρι απόψε το βράδυ θα καταφέρουμε να ελέγχουμε όλη την κατάσταση και να κυλήσουν τα πράγματα πιο ομαλά».
Σε σχέση με τα αίτια της αρχικής πυρκαγιάς, ο αρχιπύραρχος είπε ότι διερευνώνται με κάθε μυστικότητα. «Έχουμε πληροφορίες, έχουμε δώσει στην Αστυνομία τις πληροφορίες, η ίδια η Αστυνομία έχει πάρει πληροφορίες από πολίτες και αυτά τα δεδομένα τα επεξεργάζεται για να είμαστε βέβαιοι ότι θα βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα».