Είναι αναντίλεκτο γεγονός πλέον, ότι τώρα οι ποδοσφαιρικές ομάδες δεν κτίζονται αλλά δημιουργούνται από την μια ποδοσφαιρική περίοδο στην άλλη.
Δηλαδή η δημιουργία πλέον μιας ποδοσφαιρικής ομάδας είναι ζήτημα ελάχιστου χρόνου και όχι ενός υπομονετικού σχεδιασμού για την δημιουργία της. Οι συνθήκες διαφοροποιήθηκαν και πολύ γρήγορα μπορείς να δημιουργήσεις ένα καλό , δυνατό, ανταγωνιστικό σύνολο. Οπωσδήποτε τα χρήματα παίζουν σοβαρό ρόλο στην ποιότητα της ομάδας, όμως με λύπη παρατηρώ ότι συνεχώς επαληθεύομαι ότι μόνον τα χρήματα δεν δημιουργούν καλές, δυνατές και πρωταγωνιστικές ομάδες.
Χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία πέραν από τα οικονομικά για την δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας η οποία να ανταποκρίνεται στους στόχους , επιδιώξεις και οράματα του Συλλόγου.
Θεωρώ ότι επειδή η αγορά ποδοσφαιριστών άνοιξε διάπλατα , όλες οι ομάδες έχουν την δυνατότητα να την αξιοποιήσουν και να δημιουργήσουν μια δυνατή ομάδα. Ένα ποιοτικό και ανταγωνιστικό σύνολο , το οποίο να ξεπερνά τους στόχους του Συλλόγου. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις διαφοροποιήσεις στο Παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και την ευκολία που υπάρχει για δημιουργία μιας ποδοσφαιρικής ομάδας πολύ σύντομα και όχι χρονοβόρα.
Θλίβομαι όταν πολλές ομάδες μας κάθε χρόνο, ανεξαρτήτως στόχων και δυναμικότητας, αποτυγχάνουν στις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών και πληρώνουν άδικα αποζημιώσεις, ή και ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των προπονητών, των διοικούντων και των φιλάθλων.
Ειλικρινά λυπούμαι όταν σωματεία μας πληρώνουν τεράστια ποσά για αποζημιώσεις και άλλες αιτίες και δημιουργούνται μελλοντικά προβλήματα στην πορεία τους. Δεν αμφιβάλλω ότι και οι αποτυχίες στις μετεγγραφές είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ποδοσφαιρικής πρακτικής. Δεν ισχυρίζομαι ότι όλες οι μετεγγραφές ποδοσφαιριστών είναι πετυχημένες. Όμως η ύπαρξη τόσο πολλών ακριβών και αποτυχημένων μετεγγραφών. Θεωρώ ότι είναι προβληματική και παράξενη.
Δεν θέλω να καταγράψω παραδείγματα. Θεωρώ ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό μετεγγραφών ποδοσφαιριστών, είναι λογικό και φυσιολογικό , να μην μπορούν εύκολα να εγκλιματισθούν στο κυπριακό πρωτάθλημα και να αποτύχουν. Όχι όμως η αποτυχία να είναι ο γενικός κανόνας των μετεγγραφών.
Τα χρήματα όλες οι ομάδες τα χρειάζονται για να αναπτύσσονται συνέχεια και όχι να δίδονται άδικα για τις κακές επιλογές και αποδεσμεύσεις. Να ληφθεί υπόψη ότι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, οι ομάδες βρίσκονται σε δυσμενή θέση και οι ποδοσφαιριστές σε πλεονεκτική.
Οι κανονισμοί της FIFA και της UEFA είναι αυστηροί και επίσης δεν μπορείς να τους παρακάμψεις. Οι ομάδες μας πρέπει να είναι πολύ υποψιασμένες στην συγγραφή των ποδοσφαιρικών συμβολαίων. Οι προπονητές οφείλουν να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί στις προτιμήσεις και επιλογές τους και καθήκον και υποχρέωση τους είναι προσθέτουν Αξία στην ομάδα , μέσα από την εξέλιξη και προσφορά, απόδοση των ποδοσφαιριστών του.
Οι ποδοσφαιριστές είναι τα εργαλεία κάθε προπονητή. Αν τα εργαλεία αυτά δεν δουλέψουν όπως ο προπονητής θα ήθελε και δεν αποδώσουν θετικά, ο προπονητής φέρει την ευθύνη, για την πορεία της ομάδας του, αλλά και για τις αποζημιώσεις του Συλλόγου. Ο προπονητής σήμερα έχει στην διάθεση του πάρα πολλά βοηθήματα.
Δεν θα τα καταγράψω. Σε άλλα άρθρα μου αναφέρθηκα εκτενώς σ’ αυτά. Ο προπονητής του σήμερα είναι διευθυντής, είναι διαχειριστής ποδοσφαιριστών με πληθώρα βοηθημάτων και από την στιγμή που ζητάει μεταγραφές και του δίνονται, αυτές πρέπει να είναι επιτυχημένες με το λιγότερο ρίσκο.
Ο προπονητής κρίνεται και όχι ο Τεχνικός Διευθυντής. Ο προπονητής αποδέχεται ή δεν αποδέχεται την θέση του Τεχνικού Διευθυντή όσον αφορά τις μεταγραφές. Αυτός είναι αυστηρά υπεύθυνος για την πρόσληψη οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή στην ομάδα και αυτός είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μιας ομάδας. Συνεργασία ναι, σεβασμός όμως στην δουλειά του προπονητή.
Ελπίζω και εύxoμαι στην φετινή ποδοσφαιρική περίοδο , να είναι πολύ λιγότερες οι αποτυχημένες νέες μετεγγραφές και πολύ λιγότερες οι αποδεσμεύσεις και οι αποζημιώσεις για τους ποδοσφαιριστές. Ο δρόμος του προπονητή δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Είναι ένας δρόμος μοναχικός, γεμάτος με εμπόδια, κακοτράχαλους δρόμους, κακοτοπιές, ανωμαλίες και συχνά δρόμοι απρόβλεπτοι.
Οι Αρχές και Αξίες γενικά το Αξιακό υπόβαθρο του προπονητή, καθώς και ο ισχυρός, σταθερός χαρακτήρας και προσωπικότητα του , μπορούν να δαμάσουν αυτούς τους ανεπιθύμητους δρόμους και να τους μετατρέψουν σε λεωφόρους χαράς, ευτυχίας, επιτυχίας και νίκης. Καλή νέα ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους. Καλές επιτυχίες των ομάδων μας στην Ευρώπη.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου