Πανέτοιμος να μπει στο αεροπλάνο (Δευτέρα) για να κάνει το ταξίδι για την Στοκχόλμη και να τελειώσει την μεταγραφή του στην ΑΪΚ είναι ο Ιωάννης Πίττας.
Η κορυφαία σεζόν στην καριέρα του και η πρωτιά στον πίνακα των σκόρερ του έδωσαν το εισιτήριο για το εξωτερικό.
Πάντως για την ιστορία δεν είναι ο πρώτος Κύπριος που αναδεικνύεται πρώτος σκόρερ και αφήνει την Κύπρο για να παίξει την επόμενης σεζόν σε πρωτάθλημα του εξωτερικού.
Στην σύγχρονη ιστορία του Κυπριακού ποδοσφαίρου την αρχή την έκανε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου ο οποίος με τα 17 γκολ της σεζόν 1996-1997 με την φανέλα της ΕΝΠ, την επόμενη σεζόν έκανε μεγάλη μεταγραφή στον Ηρακλή από όπου και… εκτοξεύθηκε.

Τον… ακολούθησε ο Μάριος Νεοφύτου ο οποίος την σεζόν 2002-2003 έκανε ονειρική από πλευράς σκοραρίσματος σεζόν με 33 γκολ και την επόμενη σεζόν μεταγράφηκε στο ΟΦΗ και αγωνίστηκε στο πολύ δυνατό τότε Ελληνικό πρωτάθλημα.

Τώρα έφτασε η σειρά του Ιωάννη Πίττα για το βήμα του εξωτερικού… μόνο που αυτό δεν μοιάζει με τα προηγούμενα δύο καθώς δεν πάει στην Ελλάδα αλλά στην Σουηδία για να παίξει ποδόσφαιρο.

*Υπήρξαν και άλλοι Κύπριοι που αναδείχθηκαν πρώτοι σκόρερ και έκαναν το μεγαλύτερο βήμα αλλά όχι την αμέσως επόμενη σεζόν. Ο Γκόγκιτς το 1994 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με την Ανόρθωση με 26 γκολ και έφυγε για τον Ολυμπιακό Πειραιώς το 1997, ενώ ο Πάμπης Ανδρέου την σεζόν 1994-1995 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με τη Νέα Σαλαμίνα με 25 γκολ και έφυγε για την Ανόρθωση δύο χρόνια μετά.

Χρίστος Χρίστου