Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, τιμάται η δύναμη και το θάρρος εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να διαφύγουν από συγκρούσεις ή διωγμούς. Η ημέρα αυτή θεσπίστηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουνίου 2001, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την υπογραφή της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Η θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων 2023 «Hope away from Home. A world where refugees are always included» επιδιώκει την κινητοποίηση της πολιτικής βούλησης για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας κάνει αναφορά στον απόηχο της ανείπωτης τραγωδίας στα ανοιχτά της Πύλου, στο μήνυμα και στην αξία της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων όπου καθίστανται ακόμα πιο σημαντικά, καθώς η τραγωδία αυτή απαθανατίζει το καθημερινό δράμα χιλιάδων συνανθρώπων μας που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους αναζητώντας την ασφάλεια.

Στην ευρύτερη προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων των προσφύγων, το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας πραγματοποιεί αριθμό δράσεων.

Κύρια δράση του Γραφείου το τελευταίο διάστημα είναι η ανασύνταξη του περί Προσφύγων Νόμου, ένα έργο άκρως σοβαρό και αναγκαίο για την Κυπριακή Δημοκρατία για βελτίωση των διαδικασιών για την καλύτερη αντιμετώπιση και διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, που από το 2015 παρουσιάζουν αύξηση κατά 490%. Το νέο νομοθέτημα αποσκοπεί στην υιοθέτηση ενός σαφούς νομικού πλαισίου, αναβαθμίζοντας τις διοικητικές, δικαστικές αλλά και γενικότερα πρακτικές διαδικασίες που αφορούν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Γνώμονάς μας στο έργο αυτό αποτελεί η πραγματική διασφάλιση των δικαιωμάτων των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, όπως αυτά πηγάζουν από το ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, εξασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον της Δημοκρατίας. Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή συγκαταλέγεται στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού θέματος.

Επιπροσθέτως, αρμοδιότητα του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, άμεσα συνυφασμένη με την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων, αποτελεί η ετοιμασία Εθνικών Εκθέσεων, τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει η Δημοκρατία, σύμφωνα με τις επικυρωθείσες Συμβάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συνεπακόλουθη αρμοδιότητα του Γραφείου είναι η παρουσίαση και υποστήριξη των εν λόγω Εκθέσεων/Θέσεων της Δημοκρατίας κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον των αρμοδίων οργάνων των Ηνωμένων Εθνών (treaty bodies).

Επί αυτού, αναφέρεται ότι το Γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας θα εκπροσωπήσει τη Δημοκρατία στην επικείμενη ακροαματική διαδικασία που θα διεξαχθεί στη Γενεύη ενώπιον αρμόδιας Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών, κατά την οποία θα εξεταστεί η 5η Περιοδική Έκθεση για την Εφαρμογή του Διεθνούς Συμφώνου για τα Αστικά και Πολιτικά Δικαιώματα (ICCPR), η οποία θα ασχοληθεί σε σημαντικό βαθμό με θέματα που άπτονται της μεταχείρισης των προσφύγων και των αιτητών ασύλου.

“Τέλος, παραμένοντας προσηλωμένοι στις αρμοδιότητες του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας, εργαζόμαστε για την επιτυχή ολοκλήρωση των προαναφερθεισών δράσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, προσβλέποντας στην ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την αναθεώρηση του δικαίου”.