Ο Άρης ήταν φέτος ο μεγάλος νικητής, ο πρωταθλητής στο Ποδοσφαιρικό  Πρωτάθλημα της Κύπρου, Άξιος και δίκαια πρωταθλητής. Άρχισε να κτίζει προσεκτικά , σοβαρά, ποιοτικά από την προηγούμενη ποδοσφαιρική περίοδο , μεγάλωσε σ’ αυτή την  περίοδο και κέρδισε με την αξία και το σπαθί του,  την πρώτη θέση. Συγχαρητήρια  και καλές επιτυχίες στην Ευρώπη. Που στηρίχθηκε η μεγάλη αυτή επιτυχία ενός συνόλου, μιας ομάδας η οποία ζούσε στην σκιά των μεγάλων συλλόγων του τόπου μας; Είναι γεγονός ότι οι  ανακατατάξεις και οι διαφοροποιήσεις τα τελευταία χρόνια, δημιούργησαν νέα δεδομένα στο Κυπριακό Ποδόσφαιρο και στον ανταγωνισμό.
Ο ΑΡΗΣ γενικά ως ομάδα παρουσίαζε μια ηρεμία, σίγουρα οικονομική υγεία, σιγουριά στον σχεδιασμό της, υπομονή, πείσμα  και ποτέ δεν αμφισβήτησε παρ’ όλα τα κακά αποτελέσματα της σε χρονικές περιόδους, το  Στρατηγικό και Τακτικό της Πλάνο. Μεγάλο , πολύ μεγάλο όπλο της ομάδας του ΑΡΗ, κατά την άποψη μου , ήταν ο νεαρός προπονητής του, ο Αλεξέι Σπιλέφσκι. Ο προπονητής ήταν ο κατασκευαστής και εμπνευστής  αυτής της ομάδας. Άνθρωπος, δυναμικός , φιλόδοξος, πείσμονας, οραματιστής και με ομαδικό πνεύμα.
Αφού στην αρχή της συνεργασίας του με τον ΑΡΗ , κατασκόπευσε το ποδοσφαιρικό πεδίο, της Κύπρου, απέκτησε σαφή εικόνα του επιπέδου των ομάδων μας, σχεδίασε , οργάνωσε και δημιούργησε την δική του ομάδα, στηριζόμενη στην δική του φιλοσοφία, στην δική του κουλτούρα  και στον δικό του ανθρώπινο χαρακτήρα.
Ο  προπονητής Α. Σπιλέφσκι , ήταν αυθεντικός και έδωσε στους ποδοσφαιριστές του και  όλους  στον σύλλογο, μια υπερηφάνεια και μια ελπιδοφόρα  προοπτική.
Κατά την άποψη μου, φαίνεται καθαρά στο γήπεδο, ότι ο Σπιλέφσκι κατόρθωσε ποιοτικά να εξελίξει τους ποδοσφαιριστές του, δείχνοντας τους εμπιστοσύνη και εμπλουτίζοντας τον εσωτερικό τους κόσμο.
Κυρίαρχο όμως στοιχείο στην μεγάλη επιτυχία του ΑΡΗ, ήταν η δημιουργία από τον Α. Σπιλέφσκι μιας δυνατής ομάδας, με αθλητικά κορμιά, δύναμη, ταχύτητα, πάθος.
Μέσα από το χαρακτήρα του προπονητή ξεπήδησε  και το μοντέλο που ακολούθησε. Ψηλή ένταση και ρυθμός στο παιχνίδι, κάθετο παιχνίδι, ανοικτές γραμμές και μπορώ να πω ριψοκίνδυνο παιχνίδι. Αυτό το παιγνίδι είναι πολύ δύσκολο όμως είναι αυτό που φέρνει μαζί του και τις επιτυχίες. Ο προπονητής προτίμησε και επέβαλε αυτό το είδος της τακτικής και πέτυχε. Συγχαρητήρια. Και να αναφέρω ακόμη ότι τέτοιας μορφής παιγνίδι με ψηλή ένταση και ρυθμό και κάθετο ποδόσφαιρο δύσκολα ηττάται. Αυτό κατά την άποψη μου ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ομάδας του ΑΡΗ.
Αυτό το είδος παιγνιδιού δεν μπορούν να συμμετέχουν  ποδοσφαιριστές τεχνικών μόνο δυνατοτήτων. Γι’ αυτό τον λόγο, ο προπονητής διάλεξε τους ποδοσφαιριστές να έχουν ικανότητες, δεξιότητες και  χαρακτήρα  που θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια δύσκολη ποδοσφαιρικά τακτική που θα   εφάρμοζε στο παιγνίδι της η ομάδα του ΑΡΗ. Οπωσδήποτε οι ποδοσφαιριστές πρέπει να έχουν πολύ καλή φυσική και ψυχολογική κατάσταση και να αντέχουν στις μονομαχίες.
Θεωρώ ότι τα στοιχεία αυτά της ομάδας του ΑΡΗ που περιέγραψα, είναι ικανά να ανταγωνισθούν και στην συμμετοχή της ομάδας στις Ευρωπαϊκές  της υποχρεώσεις. Αυτά τα στοιχεία της ταχύτητας, δύναμης, πάθους, του ΑΡΗ , μπορούν να τον οδηγήσουν μπροστά στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Με ασήμαντες μεταγραφές πιστεύω ότι ο ΑΡΗΣ μπορεί να μεγαλουργήσει και στην Ευρώπη και σ’ αυτή του την προσπάθεια του ευχόμαστε καλές επιτυχίες.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου

 

 

Ιούλιος 2023