Ο Ολυμπιακός κοιτάζει πολλές αγορές στην αναζήτηση του προπονητή που θα τον οδηγήσει στην επόμενη μέρα του, με τους «ερυθρόλευκους» να ψάχνουν για έναν τεχνικό που θα τους δώσει πάλι αγωνιστική ταυτότητα και ξεκάθαρους ρόλους, αλλά και θα πάρει τις αποφάσεις για τα συμβόλαια που λήγουν. Το όνομα του Γκατούζο που έχει έρθει στο προσκήνιο και οι άλλες περιπτώσεις που εξετάζουν στο Λιμάνι.

Η αναζήτηση για την πρόσληψη προπονητή ο οποίος θα οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην επόμενη ημέρα ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την αποχώρηση του Μίτσελ. Μπορεί η παρουσία του Ζοζέ Ανιγκό στον πάγκο έως το τέλος της περιόδου να έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας στα αγωνιστικά, καθώς προέχει το πρωτάθλημα με τη σεζόν εν εξελίξει, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν γίνονται κινήσεις και διερευνητικές επαφές για ξένο τεχνικό ενόψει της νέας περιόδου.

Η περίπτωση Γκατούζο που ήρθε στο προσκήνιο και οι άλλοι που έχουν προταθεί

Ο Ολυμπιακός κινείται μεθοδικά σε πολλές αγορές και όχι μόνο στις γνώριμές του, αυτές της Ιβηρικής, δηλαδή στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Αισίως ήρθε στο προσκήνιο το όνομα του Ιταλού, Τζενάρο Γκατούζο, ο οποίος έχει δουλέψει και στο παρελθόν στη χώρα μας και συγκεκριμένα στον ΟΦΗ, ενώ έχει εμπειρία από πάγκους μεγάλων ομάδων όπως η Μίλαν και η Νάπολι.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πάντως πως ο Ιταλός θα είναι ο τελικός εκλεκτός της διοίκησης, αλλά είναι μια περίπτωση που βρίσκεται σοβαρά στα υπόψιν των Πειραιωτών και ενδεχομένως να του έχει γίνει ήδη κρούση, προκειμένου να δεχτεί να αναλάβει το “χτίσιμο” του Ολυμπιακού της νέας αγωνιστικής περιόδου. Η προσωπικότητά του, οι παραστάσεις του και το έντονο ταπεραμέντο του που θεωρείται ότι ταιριάζει με του συλλόγου, είναι στα θετικά του. Στο τραπέζι έχουν πέσει και άλλα ονόματα. Από τον Ισπανό Μαρθελίνο και τον Ισραηλινό Μπαχάρ, μέχρι τους Ισπανούς Μπορδαλάς και Θελάδες και τον Πορτογάλο Λάζε. Βέβαια, έχουν προταθεί και άλλοι προπονητές. Επίσης, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα, τι καινούργιο μπορεί να προκύψει στην αγορά (ο Γάλλος Ρούντι Γκαρσιά μόλις αποχώρησε από την Αλ Νασρ), το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου και τον Μάιο.

Να βρεθεί ο κατάλληλος που θα δώσει αγωνιστική ταυτότητα

Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνει η κατάλληλη επιλογή και βρεθεί ο κατάλληλος για τον πάγκο της πειραϊκής ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι χρειάζονται έναν προπονητή φιλόδοξο και με προοπτική. Κάποιον που θα είναι το απόλυτο αφεντικό στο Ρέντη, που θα αποτελέσει ασπίδα αγωνιστικά για τον Ολυμπιακό, που θα υπερασπιστεί, θα εμπιστευθεί και θα κερδίσει το σεβασμό των ποδοσφαιριστών.

Έναν τεχνικό που θα δώσει πάλι αγωνιστική ταυτότητα στον Ολυμπιακό, με ξεκάθαρους ρόλους στο γήπεδο και θα υπάρξουν κανόνες και πειθαρχία στο Ρέντη. Ο πρόεδρος της ερυθρόλευκης ΠΑΕ, Βαγγέλης Μαρινάκης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως πρέπει να ενεργήσει, καθώς κλήθηκε και άλλες φορές στο παρελθόν να πάρει παρόμοιες αποφάσεις και τα κατάφερε.

Το καλοκαίρι του 2010, μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της πειραϊκής ΠΑΕ, απομάκρυνε τον Λίνεν και βάδισε στα σίγουρα με τον Βαλβέρδε, ο οποίος παρέμεινε για δύο περιόδους. Και αν ο Ισπανός τεχνικός δεν είχε προσωπικούς λόγους που επιθυμούσε να επιστρέψει στην πατρίδα του, θα παρέμενε κι άλλο στην Ελλάδα.

Μία ακόμη επανεκκίνηση έγινε το 2018 με την πρόσληψη του Μαρτίνς, ο οποίος παρέμεινε στον Ολυμπιακό για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Οι ερυθρόλευκοι είχαν δώσει τα χέρια με τον Πορτογάλο τεχνικό από τις αρχές Απριλίου και είχε όλο τον χρόνο να σχεδιάσει τη νέα ομάδα, η οποία έφτασε στις κατακτήσεις τριών σερί πρωταθλημάτων και σε σημαντικές προκρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ενδιάμεσα, πέρασαν και άλλοι αξιόλογοι προπονητές από τον Ολυμπιακό, οι οποίοι για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να μακροημερεύσουν στο Ρέντη, όπως ήταν για παράδειγμα ο Μάρκο Σίλβα και ο Λεονάρντο Ζαρντίμ.

Να έρθει κανονικός προπονητής που να ταιριάζει στη φιλοσοφία του συλλόγου

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός είναι έναν κανονικό προπονητή, που θα ταιριάζει στη φιλοσοφία του συλλόγου, θα δώσει ξανά αγωνιστική ταυτότητα στην πειραϊκή ομάδα, θα έχει ξεκάθαρο πλάνο, θα έχει τον ρόλο που πρέπει στις αποφάσεις για το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ και για τους παίκτες που θα πρέπει να αποκτηθούν στη θερινή μεταγραφική περίοδο.

Είναι εκείνος που μαζί με τη διοίκηση θα αποφασίσουν, ποια συμβόλαια που λήγουν θα ανανεωθούν, ποιοι παίκτες πρέπει να αποχωρήσουν, τι θα γίνει με τους δανεικούς και τι χαρακτηριστικά στο παιχνίδι τους χρειάζεται να έχουν οι ποδοσφαιριστές που θα αποκτηθούν.

Είναι σαφές ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να προσθέσουν ταχύτητα, περισσότερα τρεξίματα, αντοχές και μεγαλύτερη ουσία στο παιχνίδι τους, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, ανεβάζοντας πάλι το επίπεδό τους, έτσι ώστε να γίνουν ξανά ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη.