Πρέπει να συγχαρούμε θερμά την ΚΟΠ για την βράβευση της από την UEFA, για τις προσπάθειες της αλλά και  την υλοποίηση του στόχου της για ενοποίηση κάτω από την αιγίδα της όλων των παιδικών πρωταθλημάτων (Grassroots)  της πατρίδας μας.

Θεωρώ ότι όλες  οι προσπάθειες  της ΚΟΠ  οι οποίες άρχισαν το 2019 φέρνοντας όλο το παιδικό ποδόσφαιρο υπό τον έλεγχο της , ήταν επιτυχείς και αποτελεσματικές. Είναι γεγονός ότι το δύσκολο αυτό εγχείρημα πέτυχε και ενοποίησε σε ένα κοινό σκοπό , 134 Ακαδημίες από όλη την Κύπρο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα πέραν των 1000 ομάδων να συμμετέχουν στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας και πέραν των 10,000 παιδιών μέχρι την ηλικία των 15 ετών.

Είναι πλήρως εγγεγραμμένα στα μητρώα της ΚΟΠ. Διεξάγονται δε , σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας περίπου 14,000 αγώνες κάθε  ποδοσφαιρική περίοδο, οι οποίοι χρηματοδοτούνται από την ΚΟΠ.

Είναι γεγονός ότι αποτελεί μεγάλη τιμή για την  Κύπρο , η διάκριση αυτή της UEFA, η οποία αναγνώρισε εμπράκτως την συμβολή της ΚΟΠ στην μεγάλη αυτή προσπάθεια της ενοποίησης του παιδικού ποδοσφαίρου.

Η ενοποίηση του παιδικού ποδόσφαιρου και η προσπάθεια  ποιοτικής αναβάθμισης του, δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό, αθλητικό θέμα και υποχρέωση, αλλά συνυπάρχει σ’ αυτό μια τεράστια, κοινωνική, παιδαγωγική, πνευματική, ψυχολογική παράμετρος. Το Ποδόσφαιρο ως ομαδικό άθλημα, καλλιεργεί το σώμα, το πνεύμα και την ψυχή του εκπαιδευμένου, ιδιαίτερα στη  μικρές ηλικίες. Θεωρώ ότι όπως κατ’ επανάληψη  σημείωσα,  οι ακαδημίες Ποδοσφαίρου, αποτελούν ένα ισχυρό συμπληρωματικό  πυλώνα μιας κοινωνίας , η οποία αποτελείται από την οικογένεια, το σχολείο , την εκκλησία. Οι πυλώνες αυτοί έχουν σοβαρά προβλήματα και προκλήσεις, όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Στην σύγχρονη εποχή με τις τεράστιες προκλήσεις στην κοινωνία, οι Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες προσφέρουν ανεπανάληπτο και μοναδικό έργο. Την στιγμή μάλιστα που το ποδόσφαιρο και η ελκυστικότητα του , εμπνέουν ιδιαίτερα τα παιδιά και τους προσφέρουν ευτυχία.

Όταν κάποτε ένας γονιός ερώτησε μια δασκάλα , τι είναι η ευτυχία για τα παιδιά, αυτή απάντησε: « Δώστε τους μια μπάλα να παίζουν».

Μέσα από τις ποιοτικές , αναβαθμισμένες και οργανωμένες Παιδικές Ποδοσφαιρικές Ακαδημίες τα παιδιά, νοιώθουν  ευτυχισμένα και χαρούμενα. Νοιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, ακολουθούν κανονισμούς , συμπεριφέρονται με πειθαρχία , είναι αλληλέγγυα , προς τους άλλους, δημιουργούν κουλτούρα, νοοτροπία νικητή, σεβόμενοι τους αντιπάλους τους και γενικά ωριμάζουν σ’ ένα περιβάλλον, κοινωνικό, ποιοτικό, μοναδικό.

Κατά την άποψη μου ο πυλώνας αυτής της κοινωνίας , οι Ποδοσφαιρικές, Παιδικές Ακαδημίες, αποτελούν σημαντική εξέλιξη σε μια κοινωνία και οφείλουν όλοι να εμπιστευθούν , να βοηθήσουν και  να αγκαλιάσουν , οποιονδήποτε και να είναι το Οικονομικό κόστος. Για  την παιδεία του τόπου μας, ξοδεύονται πάρα πολλοί οικονομικοί πόροι.

Οι Ακαδημίες αποτελούν συμπλήρωμα της γενικότερης παιδείας , ιδιαίτερα σε μια μικρή χώρα όπως είναι η Κύπρος και τα αποτελέσματα της  φαίνονται και θα φανούν πολύ γρήγορα.

Οι Αθλητικές Παιδικές Ακαδημίες δεν θα αναδεικνύουν μόνο Ποδοσφαιριστές , αλλά θα βγάζουν καλύτερους ανθρώπους. Ποιοτικούς , πειθαρχημένους, ομαδικούς, ευαίσθητους, δυνατούς, με ισχυρή προσωπικότητα, υπεύθυνους με αυτοπεποίθηση , χαρούμενους και ευτυχισμένους. Είναι για αυτούς και άλλους λόγους, που η βράβευση της ΚΟΠ από την UEFA  με το χρυσό μετάλλιο, είναι μια σπουδαία και σημαντική διάκριση, για την πονεμένη μας πατρίδα. Θεωρώ ότι η τιμή αυτή προς την ΚΟΠ, την δεσμεύει όπως και όλους μας, για περισσότερη προσπάθεια, περισσότερες ιδέες και συνεχή παρακολούθηση των ενοποιημένων Αθλητικών Παιδικών Ακαδημιών και πρωταθλημάτων.

Η Κυπριακή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΚΟΠ), είναι το κυρίαρχο όργανο στον τόπο μας για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.  Θεωρώ ότι η πρόσφατη βράβευση από την       UEFA με την ανώτατη τιμητική διάκριση, με το χρυσό μετάλλιο, αποτελεί ύψιστη τιμή για  το ποδόσφαιρο μας. Θεωρώ δε ότι η εν λόγω βράβευση είναι  η πιο σπουδαία , η πιο μοναδική, η πιο ποιοτική. Η αξία της  θα αντανακλά μελλοντικά στην Αξία των παιδιών μας και της κοινωνίας μας.

Συγχαρητήρια στην ΚΟΠ, Ακαδημίες, στους προπονητές, στις Διοικήσεις, στις οικογένειες, στους ποδοσφαιριστές και σ όλους όσοι οραματίστηκαν και επέτυχαν τον μεγάλο αυτό στόχο. Την ενοποίηση του προγράμματος των νέων και την ποιοτική συμμετοχή αυτών σε μια αναβαθμισμένη διοργάνωση.

Ανδρέας Μουσκάλλης
Προπονητής Ποδοσφαίρου