Ανάρτηση από την Πάφος FC για τον πρώτο αγώνα του κυπέλλου κόντρα στην Ομόνοια αλλά και για τον επαναληπτικό στον οποίο μπορεί να γράψει ιστορία.
Αναλυτικά:
«Ο καιρός στην Πάφο είναι παραδόξως κρύος για την εποχή. Κανείς από τους ντόπιους, όμως, δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα μαζί του. Κι αυτό γιατί σήμερα το απόγευμα, η Pafos FC, το ποδοσφαιρικό καμάρι της πόλης, πρόκειται να αγωνιστεί κόντρα στην Ομόνοια Λευκωσίας για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Coca-Cola, σε ένα από τα πιο σημαντικά ματς στην ιστορία του συλλόγου.

Όπου κι αν περπατήσεις στην πόλη, δεν ακούς τίποτα άλλο πέρα από τα του αγώνα. Στα μανάβικα, στα καφενεία, στις ταβέρνες. Δεν είναι και λίγα, άλλωστε, αυτά που διακυβεύονται. Πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης σε τελικού Κυπέλλου και φυσικά το όνειρο της εξόδου στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στα γραφεία του συλλόγου, όλες τις προηγούμενες ημέρες, είχε μαζευτεί αρκετός κόσμος για να παραλάβει τα εισιτήριά του για το ματς. Ένα από τους ανθρώπους που περιμένει πώς και πώς την αναμέτρηση είναι και ο Μάριος Κκέλης.

Ο Μάριος Κκέλης είναι μία από τις πιο σημαντικές ποδοσφαιρικές φιγούρες της πόλης που μεγαλούργησε φορώντας τη φανέλα του ΑΠΟΠ τη δεκαετία του ‘80 και του ‘90. Ο ίδιος, μάλιστα, ήταν ένα από τα ηγετικά μέλη της ομάδας που έφτασε για πρώτη φορά στα ημιτελικά του θεσμού το μακρινό 1982.

«Ο αγώνας ήταν κόντρα στον Απόλλωνα και το ματς έγινε στο ΓΣ Κόροιβος. Το γήπεδο εκείνο δεν είχε καμία σχέση με το σημερινό. Βγαίναμε για προθέρμανση και επειδή οι οπαδοί ήταν πολύ κοντά, τους άκουγες που σου μιλούσαν. Μας έδιναν τόσο θάρρος με τις φωνές τους. Τα πόδια σου δεν πατούσαν κάτω. Πετούσες από τον ενθουσιασμό».

Ο ΑΠΟΠ, παρόλο που ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ του ζευγαριού, κοίταξε στα μάτια τον Απόλλωνα Λεμεσού. Παρά τις μεγάλες ευκαιρίες των ποδοσφαιριστών της ομάδας της Πάφου, οι φιλοξενούμενοι πήραν την πρόκριση με σκορ 0-1. Αυτό είναι ένα ματς που ο Μάριος Κκέλης δεν πρόκειται να ξεχάσει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

«Χάσαμε με ένα γκολ που φάγαμε στο ‘87. Είχαμε δύο δοκάρια. Ο αντίπαλος τερματοφύλακας έκανε τρομερές αποκρούσεις. Τότε δεν μπορούσαμε να σκεφτούμε την ευκαιρία που χάσαμε. Στον τελικό τελικά πήγε η Ομόνοια, η οποία, όμως, είχε κερδίσει το πρωτάθλημα. Οπότε όποια ομάδα πήγαινε στον τελικό, αυτόματα έβγαινε Ευρώπη. Τελικά πήγε ο Απόλλωνας και έπαιξε κόντρα στην Μπαρτσελόνα του Ντιέγκο Μαραντόνα. Μπορεί να έφαγε τελικά 8 γκολ στην Ισπανία, αλλά ήταν μια ευκαιρία ζωής που χάθηκε» επισημαίνει σήμερα ο ίδιος.
Αυτή δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ομάδα της Πάφου, έφτασε ως τα ημιτελικά του θεσμού. Το 2006, η Αθλητική Ένωση Πάφου, που εκείνη την περίοδο αγωνιζόταν στη δεύτερη εθνική κατηγορία της Κύπρου, έκανε μια εξωπραγματική πορεία φτάνοντας ως τους 4 της διοργάνωσης. Αντίπαλός της, τότε, ήταν η ΑΕΚ Λάρνακας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ποδοσφαιριστών της ΑΕΠ, οι φιλοξενούμενοι τελικά πήραν το εισιτήριο για τον τελικό. Η πορεία, όμως, εκείνης της ομάδας, η ιστορία της οποίας μοιάζει αρκετά με τον μύθο της μάχης του Δαυίδ με τον Γολιάθ, μνημονεύεται ως τις μέρες μας.

Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η Pafos FC βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος, διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ στην Κύπρο και, όπως εξηγούν οι οπαδοί της, «μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο και σε οποιαδήποτε έδρα».

Η τελευταία προσθήκη στο δυναμικό της είναι ο Μιγκέλ Σαλγκάδο. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που έγινε γνωστός από το πέρασμά από τους Galacticos της Ρεάλ Μαδρίτης αναμένεται να καθίσει στον πάγκο της ομάδας, ύστερα από την αποχώρηση του Χένινγκ Μπεργκ. Ο Ισπανός σταρ του ποδοσφαίρου, όπως είναι λογικό, τραβάει από την πρώτη στιγμή τα βλέμματα στο «Στέλιος Κυριακίδης».

Η Pafos FC είναι, μόλις, ένα βήμα μακριά από το να γράψει ιστορία.

Η έναρξη του ματς είναι προγραμματισμένη για τις 7 το απόγευμα. Δύο ώρες πριν, όμως, γύρω από το στάδιο έχουν μαζευτεί οι οπαδοί της Πάφου που δεν σταματούν ούτε ένα λεπτό να φωνάζουν για την ομάδα. Όσο περνά η ώρα, ο κόσμος που συρρέει στο γήπεδο είναι πάρα πολύς. «Έτσι, όπως φαίνεται, θα γεμίσει σήμερα» ακούω να λένε δίπλα μου. Ανάμεσα στους θεατές του αγώνα, υπάρχει ένας που με το που εμφανίζεται στο χώρο, όλοι τρέχουν να τον χαιρετήσουν.

Πρόκειται για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας που ήρθε στην Πάφο αποκλειστικά και μόνο για τον ημιτελικό. Οι οπαδοί της ομάδας τον υποδέχονται με ιδιαίτερη θέρμη. Άλλωστε, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατάγεται από την Πάφο κι αυτό λέει πολλά. Ο ίδιος, μάλιστα, μεγάλωσε στην πόλη, ενώ σύμφωνα με το προσωπικό αρχείο του Γιώργου Στενιώτη είχε αγωνιστεί και είχε βγάλει δελτίο αθλητή του ΑΠΟΠ, όταν ήταν ακόμη έφηβος.

Οι χαιρετισμοί, όμως, ξεκινούν με την έναρξη του ματς. Τώρα πια το ενδιαφέρον όλων είναι στραμμένο στον αγωνιστικό χώρο. Η ατμόσφαιρα είναι εντυπωσιακή. Οι οπαδοί της Pafos FC κρύβουν τα πάντα με τα μπλε τους καπνογόνα, ενώ το μόνο που διακρίνεται είναι η μεγάλη σημαία που ανεβάζει και πάνω της έχει τη μορφή του Ευαγόρα Παλληκαρίδη. Ακριβώς απέναντι βρίσκονται περίπου 1.000 οπαδοί της Ομόνοιας που δεν σταματούν επίσης να τραγουδούν για την ομάδα τους.

Η Ομόνοια μπαίνει πιο δυνατά στο ματς και στο πέμπτο λεπτό της αναμέτρησης κάνει το 0-1. Από τη στιγμή εκείνη και έπειτα ξεκινά το σφυροκόπημα από τους γηπεδούχους. Η μία φάση διαδέχεται την άλλη. Δοκάρια, μεγάλες ευκαιρίες, αλλά κανένα γκολ. Το σκορ παραμένει ως έχει όταν ο διαιτητής σφυρίζει τη διακοπή για το ημίχρονο.

Πια έχει πέσει η νύχτα στο στάδιο. Η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται και στο δεύτερο ημίχρονο. Όλοι θέλουν ένα γκολ. Η ένταση είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και ο Μιγκέλ Σαλγκάδο, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια του ματς στέκεται όρθιος και δίνει οδηγίες, γυρνάει προς την κερκίδα και ζητά να φωνάξει ακόμη περισσότερο.

Μπαίνουμε στις καθυστερήσεις. 92ο λεπτό. Γίνεται μια μπαλιά προς τη μεγάλη περιοχή της Ομόνοιας. Ο Ζάιρο παίρνει την κεφαλιά και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. Ακολουθεί ο απόλυτος χαμός. Οπαδοί να πανηγυρίζουν σαν τρελοί, άλλοι να ανεβαίνουν στα κάγκελα. Όλοι πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά. Τι μπορεί να σου κάνει άραγε το ποδόσφαιρο. Οι ποδοσφαιριστές της Pafos FC παρά την κούραση προσπαθούν να βάλουν κι άλλο γκολ στα εναπομείναντα λεπτά, αλλά δεν τα καταφέρνουν. Το σφύριγμα της λήξης του διαιτητή βρίσκει όλους τους οπαδούς της ομάδας, εκστασιασμένους από την τροπή που πήρε το ματς.

Οι ποδοσφαιριστές κατευθύνονται προς τις εξέδρες για να ανταποδώσουν το χειροκρότημα. Ο Ζάιρο, ο μεγάλος πρωταγωνιστής του αγώνα, βγάζει τη φανέλα και τη δίνει σε ένα κορίτσι που την αναμένει με ανοιχτά τα χέρια. Όσα παιδιά είναι γύρω της πανηγυρίζουν μαζί της. «Σήμερα η Πάφος άλλαξε επίπεδο, να το ξέρεις» ακούω να λένε στις εξέδρες πριν την έξοδο.

Σειρά έχει τώρα το ματς στη Λευκωσία. Τα πάντα, όμως, είναι ανοιχτά. Η Pafos FC είναι, μόλις, ένα βήμα μακριά από το να γράψει ιστορία.