Ο Γκουστάβο Πογέτ στη συνέντευξη Τύπου ενόψει του αγώνα της Εθνικής Ελλάδας στα προκριματικά του Euro 2024 με αντίπαλο το Γιβραλτάρ υποστήριξε πως στόχος είναι η πρόκριση στο Euro μέσω του ομίλου και όχι της δεύτερης ευκαιρίας του Nations League.

Ποιο θα θέλατε να είναι το δώρο σας επειδή αύριο συμπληρώνετε ένα χρόνο στον πάγκο της Εθνικής;

«Το δώρο αύριο είναι να παίξουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Να μην κρατήσουμε τίποτα, να τα δώσουμε όλα γιατί τη Δευτέρα έχουμε ένα φιλικό με τη Λιθουανία για το οποίο δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα».

Από τη στιγμή που είστε ένα χρόνο εδώ με την ομάδα, πιστεύετε πως υπάρχει καλό υλικό το οποίο μπορείτε να βάλετε στην ομάδα για να βοηθήσει στην προκριματική φάση;

«Από τη στιγμή που ανέλαβα τη δουλειά, ήξερα ποιος είναι ο πρώτος μας στόχος. Εκείνη τη στιγμή ήταν το Nations League. Ήξερα πως θα ήταν δύσκολη η πρόκριση αλλά είχαμε τη δυνατότητα, και τώρα έχουμε τη δυνατότητα να προκριθούμε. Δεν σκεφτόμαστε τα playoffs του Nations League αλλά έχουμε το μυαλό μας στον όμιλο. Είμαστε πλήρως συγκεντρωμένοι και προσπαθούμε να πάμε στην τελική φάση μέσα από τον όμιλο.
Όσο για τους παίκτες πάντα έρχονται νέοι ποδοσφαριστές και έρχονται αυτοί που είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και αυτό είναι το πλεονέκτημα των ομοσπονδιακών τεχνικών, να επιλέγουν τους παίκτες με την καλύτερη φόρμα».

Έχουν περάσει πέντε μήνες από το τελευταίο παιχνίδι και έχετε συγκεντρωθεί μόλις τρεις μέρες. Είναι εύκολο να περάσετε όσα θέλετε ή θέλετε περισσότερο χρόνο και από ματς σε ματς θα είμαστε όλο και καλύτεροι;

«Ξέρω τους “κανόνες” δεν μπορώ να κάνω περισσότερα. Γνωρίζω την ομάδα, τις προσωπικότητες, τις αντιδράσεις τους. Οπότε είναι ευκολότερο, αν με ρωτούσατε πριν ένα χρόνο θα έλεγα πως θέλω δύο-τρεις εβδομάδες για να μπορέσω να κάνω τα παιχνίδια. Ξέρω τι μπορούν να πετύχουν τα παιδιά και αυτοί ξέρουν τι μπορούμε να τους δώσουμε εμείς σαν τεχνικό επιτελείο. Είμαστε σε καλή κατάσταση, όχι τέλεια».

Είδαμε την ομάδα να προσπαθεί να παίξει ελκυστικό ποδόσφαιρο στο Nations League θα προσπαθήσει το ίδιο και τώρα;

«Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Ως προπονητής σέβομαι το ποδόσφαιρο. Εξαρτάται από το παιχνίδι, τη θέση, τη στιγμή. Μπορεί να έχεις διαφορετικές στιγμές στο παιχνίδι. Άλλες φορές πρέπει να κοντρολάρεις το παιχνίδι, άλλες φορές να παίζεις επιθετικότερα. Θα το δούμε μετά το αυριανό παιχνίδι».

Ξέρουμε πως δεν μπορείτε να μας πείτε την ενδεκάδα, να περιμένουμε κάποιες εκπλήξεις;

«Εκπλήξεις όχι, δεν νομίζω. Εξαρτάται βέβαια και από τη σημερινή προπόνηση. Έχω στο μυαλό μου την ομάδα, απομένουν μικρές λεπτομέρειες. Θέλω να πάρω και μια τελική απόφαση αλλά πάντα μπορεί να προκύψει κάτι στην τελευταία προπόνηση».

Πόσο σημαντικό είναι η εμπειρία που έχει ο Βλαχοδήμος και το γεγονός πως παίζει στο ψηλότερο επίπεδο;

«Πολύ σημαντικό. Έλεγα πριν πως υπάρχουν παίκτες που μπορεί να είναι πότε στα πάνω τους, πότε στα κάτω τους. Ο Βλαχοδήμος είναι πάντα στο ίδιο επίπεδο, ένας επαγγελματίας με σταθερή απόδοση. Είναι σημαντικό να έχεις έναν τέτοιο παίκτη να υπερασπίζεται την εστία της Εθνικής».