Αποκλεισμός: η ενέργεια με την οποία κάποιος που συμμετείχε σε μια συλλογική διαδικασία αποβάλλεται από αυτήν/η έξοδος ενός αθλητή ή μιας ομάδας από μια αθλητική διοργάνωση μετά από ήττα… Ή, τέλος πάντων, ας βάλουμε στο λεξικό Παρί Σεν Ζερμέν για συντομία!

.Με τις ευλογίες του δημάρχου του Παρισιού, η Qatar Sports Investments με επικεφαλής τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί αγόρασε το 2011 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών (70%) της Παρί Σεν Ζερμέν. Ένα χρόνο αργότερα ο πρώην τενίστας έγινε ο μοναδικός μέτοχος και ο πρώτος μη Γάλλος πρόεδρος του συλλόγου, παρά το γεγονός ότι τα… γαλλικά του κάθε άλλο παρά άπταιστα ήταν.

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Αλ Κελαϊφί «καθαρίζει» τα χρέη της Παρί δίνοντας… ζεστά 50 εκατομμύρια ευρώ και αρχίζει να προσεγγίζει μερικούς από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του κόσμου προσπαθώντας να τους πείσει για το νέο πρότζεκτ. Κατά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του στους δημοσιογράφους δε είχε κάνει αναφορά σε ένα πενταετές πλάνο, το οποίο θα έφερνε την ομάδα στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και ανέθεσε στον σπουδαίο Λεονάρντο το πόστο του τεχνικού διευθυντή.

Πήρε από τους πρώτους τον Εντινσον Καβάνι (64,5 εκατομμύρια ευρώ), τον Νταβίντ Λουίζ (49,5 εκατομμύρια ευρώ), τον Παστόρε, Σίλβα (42 εκατομμύρια ευρώ), τον Λούκας Μοούρα (40 εκατομμύρια ευρώ), τον Μαρκίνιος (31 εκατομμύρια ευρώ), τον Εζεκιέλ Λαβέτσι (26 εκατομμύριαμ ευρώ), τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (20 εκατομμύρια ευρώ ), τον Άνχελ Ντι Μαρία (62,5 εκατομμύρια ευρώ) ενώ έπεισε και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να φορέσει τη φανέλα της Παρί για πέντε μήνες δίνοντάς του 175.000 ευρώ την εβδομάδα (με απλό υπολογισμό 25.000 ευρώ την ημέρα). Kάπου εκεί μετά το πέρας της πενταετίας άφησε άφωνο τον ποδοσφαιρικό (και όχι μόνο αυτόν) πλανήτη πραγματοποιώντας την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του αθλήματος παίρνοντας τον Νεϊμάρ από τη Μπαρτσελόνα. Λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν!

Αυτός ο πολύ δυνατός παίκτης, λοιπόν, θέλει σαν τρελός να γίνει επιτέλους πρωταγωνιστής. Να μην είναι απλά συμπληρωματικός όσων συμβαίνουν στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα. Καλά τα πρωταθλήματα στη Γαλλία, αλλά χωρίς το Τσάμπιονς Λιγκ μεγάλος δεν λογίζεσαι. Και κάπως έτσι «έπεσαν» τα 222 εκατομμύρια ευρώ, ποσό αδιανόητο, εξωφρενικό, εξωπραγματικό, για την απόκτηση του Νεϊμάρ. Ο Αλ Κελαϊφί το παραδέχθηκε κατά την επίσημη παρουσίαση του Βραζιλιάνου. Ο Νεϊμάρ αποκτήθηκε για να προχωρήσει η ομάδα ένα βήμα παραπάνω στην κορυφαία ευρωπαϊκη διασυλλογική διοργάνωση.

Και κατόπιν αποκτήθηκε και ο Κιλιάν Μπαπέ, ο παίκτης που εντυπωσίασε την περσινή σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ και για τον οποίο δόθηκαν άλλα 180 εκατομμύρια ευρώ.  Και μετά έγινε και το απόλυτο… μπαμ! Ο Λιονέλ Μέσι στο Παρίσι. Και ο κορυφαίος σε αυτή την ομάδα. Για να βοηθήσει να γίνει πραγματικότητα ο ανεκπλήρωτος στόχος, για να κατακτηθεί το αντικείμενο του πόθου. Μάταια…

Αυτά τα χρόνια η Παρί έχει φτάσει μία φορά στον τελικό της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης και ηττήθηκε από την Μπάγερν στη Λισαβόνα. Άλλη μια φορά πήγε ως τα ημιτελικά, αλλά συνήθως αποκλείεται είτε στη φάση των «16», όπως φέτος και πέρυσι, είτε στα προημιτελικά.

Και, μάλιστα, υπήρξαν και κάποιοι αποκλεισμοί εξαιρετικά οδυνηροί με την Παρί να αποδεικνύει πως είναι τελικά οι βαριές φανέλες αυτές που δεν λυγίζουν από την πίεση ακόμα κι αν την δική της φανέλα φορούν κάποιοι από τους καλύτερους παίκτες του κόσμου.

Όπως τον Μάρτιο του 2017 όταν οι Γάλλοι πήγαν στη Βαρκελώνη έχοντας υπέρ τους το 4-0 του πρώτου αγώνα και έφυγαν ηττημένοι με 6-1, βοηθούντος βέβαια του διαιτητή. Το 2019 πήγαν και νίκησαν με 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» και στη ρεβάνς έχασαν με 3-1 στην έδρα τους! Και πέρυσι είχε το προβάδισμα χάρη στο γκολ του Κιλιάν Μπαπέ στο Παρίσι και στη ρεβάνς του «Σαντιάγο Μπερναμπέου» κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης έχασε με 3-1 και αποκλείστηκε ξανά νωρίς.

Σεζόν 2012-13: αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Μπαρτσελόνα (2-2/1-1)

Σεζόν 2013-14: αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Τσέλσι (3-1/2-0)

Σεζόν 2014-15: αποκλεισμός στα προημιτελικά από την Μπαρτσελόνα (1-3/2-0)

Σεζόν 2015-16: αποκλεισμός στα προημιτελικά από τη Μάντσεστερ Σίτι (2-2/1-0)

Σεζόν 2016-17: αποκλεισμός στη φάση των «16» από την Μπαρτσελόνα (4-0/6-1)

Σεζόν 2017-18: αποκλεισμός στη φάση των «16» από τη Ρεάλ Μαδρίτης (3-1/1-2)

Σεζόν 2018-19: αποκλεισμός στη φάση των «16» από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3-1/2-0)

Σεζόν 2019-20: ήττα στον τελικό από την Μπάγερν (1-0)

Σεζόν 2020-21: αποκλεισμός στα ημιτελικά από τη Μάντσεστερ Σίτι (1-2/2-0)

Σεζόν 2021-22: αποκλεισμός στη φάση των «16» από τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0/3-1)

Σεζόν 2022-23: αποκλεισμός στη φάση των «16» από την Μπάγερν (0-1/2-0)

Φέτος τα πράγματα δεν άλλαξαν. Και αποτυχία που επαναλαμβάνεται παύει να αποδίδεται στην ατυχία. Η αποτυχία στο Τσάμπιονς Λιγκ έχει γίνει πια συνώνυμο για την Παρί του Αλ Κελαϊφί. Άλλη μια εφιαλτική βραδιά στο Μόναχο. Πέντε αποκλεισμοί τα τελευταία επτά χρόνια στη φάση των «16».

Ένα σωρό παίκτες αποκτήθηκαν, πολλοί προπονητές πέρασαν από τον πάγκο της, από τον Λοράν Μπλαν και τον Κάρλο Αντσελότι ως τον Ουνάι Έμερι, τον Τόμας Τούχελ, τον Μαουρίσιο Ποτσετίνο) κανείς είτε μέσα στον αγωνιστικό χώρο είτε από τον πάγκο δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά, δεν κατόρθωσε να καθοδηγήσει την ομάδα ώστε να φτάσει στο τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

Και ειδικά φέτος η ομάδα με ηγέτες τον Μέσι και τον Μπαπέ δεν πέτυχε ούτε γκολ σε 180 λεπτά στα δύο παιχνίδια με την Μπάγερν. Πως είναι δυνατόν να ονειρεύεσαι τον τίτλο, όταν δεν μπορείς ούτε την μπάλα να στείλεις στα δίχτυα; Ο Κριστόφ Γκαλτιέ λογικά θα αποτελέσει παρελθόν στο τέλος της σεζόν για να περάσει ο επόμενος και είναι πια εξαιρετικά αμφίβολη και η παραμονή του Μέσι και του Μπαπέ. Το συμβόλαιο του Αργεντινού ολοκληρώνεται το φετινό καλοκαίρι και οι δυο πλευρές δεν τα έχουν βρει για να μείνει, ο Γάλλος δεσμεύεται μεν ως το 2024, αλλά πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται και μετά από τον νέο αποκλεισμό είπε και ο ίδιος πως «τώρα πια θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα και μετά θα δούμε…».

Στη Γαλλία, βέβαια, κόντρα στη Ρεν, στη Γκιγκάμπ, στην Ανζέ και στην Aμιάν έχει σαρώσει η Παρί  Είναι η έλλειψη ανταγωνισμού στις εγχώριες διοργανώσεις αυτό που «πληρώνει» η Παρί στην Ευρώπη;

Οι αποκλεισμοί των Παριζιάνων όλα αυτά τα χρόνια, όπως ίσως και η αποτυχία της Μάντσεστερ Σίτι να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, είναι παθήματα που δεν γίνονται μαθήματα.

Η ποδοσφαιρική σεζόν χωρίζεται σε δύο περιόδους: είναι μία αυτή των μεταγραφών και η έτερη αυτή των αγώνων. Η μία διεξάγεται στα γραφεία των συλλόγων, η άλλη στα γήπεδα. Στη μία κάνουν κουμάντο οι πρόεδροι και οι ατζέντηδες, στην άλλη οι ποδοσφαιριστές. Ο Αλ Κελαϊφί μπορεί πολλές φορές να αναδεικνύεται  πρωταθλητής των μεταγραφών. Και μπράβο του. Ξοδεύει, όμως, τα αμφίβολης προελεύσεως πετροδόλαρά του όχι για να βλέπει τον Μέσι, τον Μπαπέ και τον Νεϊμάρ να βάζουν οκτώ γκολ στη Ντιζόν, αλλά για να πάρουν το Τσάμπιονς Λιγκ.

Το μάθημα στον Αλ Κελαϊφί είναι ότι όσα χρήματα και αν διαθέσει, η ουσία του ποδοσφαίρου θα είναι πάντα μέσα στο γήπεδο. Εκεί θα κρίνονται όλα. Παίκτες αγοράζεις, ιστορία όχι. Αυτή τη φτιάχνεις σταδιακά και όχι βιαστικά σε λίγα χρόνια.