Κριτική προς το πρόσωπο του Έρλινγκ Χάαλαντ άσκησε ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ο οποίος προέτρεψε τον Νορβηγό να συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι κυκλοφορίας της Μάντσεστερ Σίτι.
Τι κι αν έχει σκορπίσει τον τρόμο σε ολόκληρη την Αγγλία με τον απολογισμό του να βρίσκεται ήδη στα 34 γκολ; Ο Πεπ Γκουαρδιόλα εξακολουθεί να μην είναι πλήρως ικανοποιημένος από την απόδοση του Έρλινγκ Χάαλαντ στο γήπεδο και δεν δίστασε να του ασκήσει κριτική μέσα από τις τελευταίες του δηλώσεις. Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τον αγώνα με τη Λειψία, ο Καταλανός τεχνικός προέτρεψε τον Νορβηγό να συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι της ομάδας αντί να περιμένει απομονωμένος στην περιοχή και τόνισε πως υπάρχει ακόμα χώρος για βελτίωση.

«Δεν μου αρέσει ένας παίκτης που απλά περιμένει στην περιοχή για να βάλει γκολ. Φυσικά και είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο που χρειαζόμαστε από αυτόν. Όταν είμαστε μακριά από την αντίπαλη περιοχή και δεν μπορεί να σκοράρει πρέπει να να συμμετέχει ενεργά στο παιχνίδι. Πρέπει να τον βλέπουμε κι εκείνος πρέπει να συμμετέχει σε αυτό που κάνουμε. Έχει βελτιωθεί λίγο, αλλά μπορεί περισσότερο» ήταν τα λόγια του.