Η Λίβερπουλ ήταν ανώτερη από την Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ και με τα γκολ των Σαλάχ και Χάκπο πήρε τη νίκη (2-0) πανηγυρίζοντας έτσι το πρώτο της τρίποντο στην Premier League μέσα στο 2023 μετά από τέσσερις ανεπιτυχείς προσπάθειες.

Το 2023 είχε αρχίσει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για την Λίβερπουλ μετρώντας στα πρώτα τέσσερα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα 1 ισοπαλία (0-0 με την Τσέλσι) και 3 ήττες (δέχτηκε τρία γκολ από Μπρέντφορντ, Μπράιτον και Γουλβς), ωστόσο η πρώτη νίκη της στην Premier League για αυτή τη χρονιά ήρθε στο πλέον κατάλληλο σημείο.

Και αυτό γιατί είχε απέναντι τη συμπολίτισσα και παραδοσιακή της αντίπαλο, Έβερτον, με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να είναι καταφανώς ανώτερη από το σύνολο του Σον Ντάις και να παίρνει μία καθαρή νίκη, με σκόρερ τους Μοχάμεντ Σαλάχ (στο παιχνίδι Νο 200 στην Premier League) και Κόντι Χάκπο (πρώτο του με τους ρεντς μετά τη μεταγραφή του στην Αϊντχόφεν).Το ματς

Μετά από ένα άνευρο πρώτο 15λεπτο η Λίβερπουλ άρχισε να παίρνει σταδιακά τον έλεγχο μέσω της κατοχής της μπάλας και στο 17′ απείλησε πρώτη με την κεφαλιά του Χάπκο που έφυγε άουτ, με τους παίκτες του Κλοπ να αδυνατούν ωστόσο να μετουσιώσουν την εδαφική υπεροχή τους σε κάποια μεγάλη φάση.

Μέχρι που ήρθε το 37ο λεπτό και το “Άνφιλντ” πήρε φωτιά μέσα σε 20 δευτερόλεπτα. Αρχικά ήταν η Έβερτον εκείνη που άγγιξε το γκολ, με την κεφαλιά του Ταρκόφσκι μετά από εκτέλεση κόρνερ να σταματάει στο δοκάρι, για να έρθει η απάντηση των ρεντς και να είναι “πληρωμένη”.

Και αυτό γιατί όχι μόνο απέφυγαν το σοκ του 0-1 αλλά πήραν κεφάλι στο σκορ, με τον Νούνιες να βγαίνει ταχύτατα στην κόντρα και να κάνει το γύρισμα την κατάλληλη στιγμή για τον Σαλάχ, με τον Αιγύπτιο να προλαβαίνει στην έξοδο τον Πίκφορντ και με πλασέ από το ύψος της μεγάλης περιοχής να γράφει το 1-0.

Το γκολ αυτό μάλιστα ήταν ιστορικό, αφού σε 104 παιχνίδια του στο Άνφιλντ ως παίκτης της Λίβερπουλ έχει πλέον συμμετοχή σε 100 γκολ των κόκκινων, χάρη σε 71 γκολ και 29 ασίστ.

Ιδανικά άρχισε το δεύτερο μέρος για την Λίβερπουλ αφού στην πρώτη μεγάλη φάση της στα καρέ της συμπολίτισσας, κούνησε το πλεκτό. Το πέτυχε μάλιστα μέσα από πανέμορφη ομαδική προσπάθεια, με τη μπάλα να περνάει από τα πόδια των Ρόμπερτσον, Σαλάχ και Αλεξάντερ-Άρνολντ και να έχει τελικό αποδέκτη τον Χάκπο που έγραψε το 2-0 με πλασέ σε κενή εστία για να πανηγυρίσει το πρώτο του γκολ με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.

Το γκολ αυτό έδωσε τεράστιο αβαντάζ στους γηπεδούχους, κυρίως ψυχολογικό, με συνέπεια να κυριαρχήσουν από εκεί και πέρα και την Έβερτον όχι μόνο να μην δείχνει σημάδια αντίδρασης αλλά να είναι ευχαριστημένη που ο Νούνιες δεν σκόραρε σε δύο μεγάλες ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν μέχρι το 65′.

Το τελευταίο 20λεπτο έδωσε την ευκαιρία στον Κλοπ να ρίξει στο ματς τους Ζότα και Φιρμίνο που επέστρεψαν μετά από τους τραυματισμούς τους, με την Έβερτον να χάνει την ευκαιρία στο 80′ να ξαναμπεί στο ματς με την κεφαλιά του Ντέιβιτς και τον Σαλάχ να έχει και αυτός την ευκαιρία να δώσει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ομάδας του στο φινάλε, χωρίς να το πετυχαίνει.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Γκόμεζ, Ρόμπερτσον, Μπαΐτσετιτς (90′ Κεϊτά), Φαμπίνιο, Χέντερσον (80′ Μίλνερ), Χάκπο (80′ Φιρμίνο), Σαλάχ (90′ Έλιοτ), Νούνιες (70′ Ζότα)

ΕΒΕΡΤΟΝ: Πίκφορντ, Κόουλμαν, Ταρκόβσκι, Κόουντι, Μικολένκο, Ντουκουρέ, Γκέιγ, Ονάνα (78′ Ντέιβις), ΜακΝιλ (78′ Μοπέ), Σιμς (61′ Γκρέι), Ιγουόμπι