Κόντρα ανάμεσα σε δύο απερχόμενους υπουργούς, προκάλεσαν τα αντισταθμιστικά μέτρα που ετοιμάζονται για τους ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα, με τον ένα να κάνει λόγο για παντελής ανυπαρξία κοστολόγησης της απώλειας γης και τον άλλο να δηλώνει ότι έμεινε άφωνος, με τη στάση του συναδέλφου του.

Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, με τον πρώτο να εκδίδει ανακοίνωση, απαντώντας σε δημοσιεύματα στον τύπο και να δηλώνει ότι είχε υποβάλει προτάσεις, ωστόσο υπήρξε άρνηση υιοθέτησής τους, ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους και το δεύτερο να εκδίδει ανακοίνωση ως απάντηση στο συνάδελφό του, τονίζοντας πως δεν θα απαντήσει σημείο προς σημείο την ανακοίνωσή του κ. Πετρίδη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών υπέδειξε ότι σε σχέση με το Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, «οι κατευθυντήριες γραμμές για την απώλεια αξίας γης που έχουν υποστεί ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα και στήριξης των τοπικών κοινοτήτων, είναι θεωρητικά και απροσδιόριστα. Πιο σημαντικό είναι η παντελής ανυπαρξία κοστολόγησής τους, γεγονός που ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους αφού πιθανή υιοθέτησή τους θα επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά σε υπερβολικό βαθμό που δύσκολα θα μπορούσαν να καλυφθούν».

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης συγκεκριμένα υπέδειξε ότι «ξ καταβολή αποζημιώσεων της δυνητικής απώλειας ανάπτυξης των ιδιωτικών ακινήτων, περιλαμβανομένων και της ανταλλαγής ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας με ακίνητη περιουσία του δημοσίου, πάσχει από σοβαρά νομικά θέματα και εξ υπακούει την ισόποση επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου σε υπερβολικά επίπεδα, με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις επηρεασμού των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας και πιστοληπτικής αξιολόγησής της».

Πρόσθεσε πως «δημιουργείται προηγούμενο για υποβολή παρομοίου τύπου αιτημάτων και από άλλους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες. Τίθεται θέμα ίσης μεταχείρισης από άλλους επηρεαζόμενους σε άλλες περιοχές Natura, λευκών ζωνών αλλά εγείρονται και σοβαρά πολιτικά θέματα όπως η αποζημίωση του προσφυγικού κόσμου».

Συνεχίζοντας, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως «η δημιουργία Πράσινου Ταμείου ως προτείνεται, πέραν των σοβαρών νομικών προβλημάτων, στερείται επαρκών πόρων για αποζημίωση. Εκεί που εφαρμόζεται σε ανεπτυγμένες χώρες προβλέπονται συγκεκριμένοι πόροι όπως το τέλος Πολεοδομικής Αναβάθμισης από αυτών που επηρεάζονται ευμενώς από τις αναπτύξεις ως απότοκο σχεδίων Τοπικών Σχεδίων, ή φορολογίας επί της αδρανούς περιουσίας σε ζώνες Ανάπτυξης. Αυτό είναι μάλιστα ένα μοντέλο το οποίο θα μπορούσε να υιοθετηθεί σε όλη την Κύπρο, αφού διαπνέεται από την έννοια της «ανακατανομής» πλούτου από αυτούς που επωφελούνται σε αυτούς που επηρεάζονται δυσμενώς. Ως Υπουργός Οικονομικών έθεσα αυτά τα θέματα αλλά υπήρξε άρνηση υιοθέτησης των εν λόγω προτάσεων, ενδεχομένως λόγω πολιτικού κόστους».

Ο κ. Πετρίδης τόνισε ότι «με βάση τα πιο πάνω θεωρώ ότι τέτοιες προτάσεις θα έπρεπε να τύχουν σοβαρής επεξεργασίας και μελέτης για ένα θέμα το οποίο χρονολογείται. Ενδεχόμενη υιοθέτηση του λεγόμενου «πλαισίου αποζημιώσεων», και η μη δυνατότητα εφαρμογής του στο μέλλον λόγω των σοβαρών προβλημάτων του, όπως έγινε επί άλλων κυβερνήσεων, ενδεχομένως να συνιστούσε και πολιτικό εμπαιγμό στους κατοίκους της περιοχής».

Καταληκτικά, σημείωσε «ως υπουργός Οικονομικών που με βάση συνταγματικές και άλλες νομοθετικές πρόνοιες, έχω ως πρωταρχική υποχρέωσή μου τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών δεν ήμουν σε θέση να συναινέσω σε ένα πλαίσιο ακοστολόγητων αντισταθμιστικών μέτρων, που κατατίθεται λίγες μέρες πριν την αποχώρηση της Κυβέρνησης ως προσπάθεια αντιμετώπισης αντιδράσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα και μακροοικονομική σταθερότητα της οικονομίας».

Δηλώνει άφωνος ο Καδής

Άφωνος δηλώνει ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, από την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του Υπουργείου Γεωργίας για τα αντισταθμιστικά μέτρα Ακάμα.

«Η σημερινή ανακοίνωση του συναδέλφου μου Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, σε σχέση με τον Ακάμα με αφήνει άφωνο, ιδιαίτερα ως προς το ύφος της, τις απαξιωτικές αναφορές και τις ανακρίβειες που περιέχει», αναφέρει σε ανακοίνωση.

Προσθέτει ότι σεβόμενος τη θέση του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα υπεισέλθει αυτή τη στιγμή στη διαδικασία να σχολιάσει σημείο προς σημείο τις αναφορές του κ. Πετρίδη, δηλώνοντας απλά ότι ανάλογα μέτρα με αυτά που εισηγήθηκε εφαρμόστηκαν με επιτυχία σε άλλες χώρες.

«Επιλέγω να σταθώ στο εξαιρετικά θετικό γεγονός της δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα μετά από πέραν των τριών δεκαετιών άγονων συζητήσεων για το θέμα. Η δημοσίευση του Τοπικού Σχεδίου κατέστη δυνατή μετά από επίπονες προσπάθειες που είχαν τη στήριξη του Προέδρου Αναστασιάδη», αναφέρει.

Ο κ. Καδής αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένος γιατί η απόφαση αυτή θέτει το συμφέρον του τόπου και του περιβάλλοντος πάνω από τα πρόσκαιρα οικονομικά συμφέροντα που κάποιοι ήθελαν να εξυπηρετήσουν και ικανοποιεί την ευρύτερη απαίτηση της κοινωνίας για προστασία της φύσης και αειφόρο ανάπτυξη.

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις μας για αντισταθμιστικά μέτρα για τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες γης στον Ακάμα, μαζί με άλλες εισηγήσεις, θα αξιοποιηθούν από την Κυβέρνηση του εκλελεγμένου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη, για να ρυθμιστεί και αυτή η τελευταία πτυχή του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα», καταλήγει ο κ. Καδής.