«Ευκαιρία για μια νέα περιπέτεια».

Αυτές ήταν οι πέντε τελευταίες λέξεις της μακροσκελούς επιστολής που συνέταξε ο Γκάρεθ Μπέιλ, με την οποία γνωστοποίησε το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας. Ο Ουαλός κατέγραψε αναμφίβολα μια σπουδαία καριέρα κυρίως με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και της εθνικής του ομάδας, από την οποία δεν έλειψαν ποτέ οι περιπέτειες, οι κόντρες, οι αμφιβολίες αλλά και τα τρόπαια.

Σε όλα αυτά τα χρόνια που ο Μπέιλ κλωτσούσε το τόπι και… όργωνε τα γήπεδα με την ταχύτητα του, κατάφερε να πετύχει πράγματα που πολλοί συνάδελφοι του θα ζήλευαν και που ακόμα περισσότεροι αμφισβήτησαν. Ποιοι είχαν όμως δίκιο;

Το sport-fm.gr ανατρέχει στο παρελθόν και παραθέτει τα στοιχεία εκείνα που συνέθεσαν τον μύθο του Γκάρεθ Μπέιλ ο οποίος έβαλε την ταχυδύναμη στο ποδόσφαιρο αλλά και το όνομα του στη μακροσκελή λίστα των αυτοκαταστροφικών σταρ.

Το αριστερό μπακ της Σαουθάμπτον που μεταμορφώθηκε σε εξτρέμ στην Τότεναμ

Ήταν καλοκαίρι του 2016 όταν ο γιος της Ντέμπι και του Φρανκ, μεταπηδούσε από τα τμήματα υποδομής της Σαουθάμπτον στην πρώτη ομάδα για να γίνει το βασικό αριστερό μπακ που έψαχνε ο σύλλογος.

Η παρουσία του στο «Σεντ Μέρις» άφησε από την αρχή πολλές υποσχέσεις καθώς στο ντεμπούτο του, ο… ασθενικός νεαρός από το Κάρντιφ μοίρασε τρεις ασίστ στα δύο πρώτα του ματς, ενώ εντυπωσίασε με την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα του οι οποίες αν μη τι άλλο δεν συμβάδιζαν με την ηλικία του. Μάλιστα, αποχώρησε ως ένα πρότζεκτ αποτυχημένο από τη Σαουθάμπτον, η οποία έδωσε στην Τότεναμ το κίνητρο να επενδύσει επάνω του 14,7 εκατ. ευρώ!

Μέντορας του στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» δεν ήταν άλλος από τον Χάρι Ρέντγκναπ ο οποίος δεν ακολούθησε την πεπατημένη του Μάρτιν Γιολ και του Χουάντε Ράμος, παίρνοντας την απόφαση να τον μετατρέχει σε έναν σύγχρονο εξτρέμ που θα έμενε στην ιστορία ως «διάδοχος του Ράιαν Γκιγκς».

Ενδεικτικά ο Μπέιλ σε 137 ματς υπό τις οδηγίες του Ρέντγκναπ ήταν κομβικός μιας και πέτυχε 27 γκολ ενώ μοίρασε και 40 ασίστ!

Όταν ο κόσμος γνώρισε το «βέλος» και η Ρεάλ τον έκανε τον ακριβότερο ποδοσφαιριστή του κόσμου

Πιθανώς λίγοι να γνώριζαν τον Γκάρεθ Μπέιλ μέχρι τα μέσα του 2010, όμως ο Ουαλός φρόντισε να «συστηθεί» ποδοσφαιρικά σε όλους τους φιλάθλους και ιδίως σε αυτούς της Ίντερ!

Στις 20 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, ο 20χρονος Ουαλός πραγματοποίησε μια ηγετική εμφάνιση απέναντι στους «νερατζούρι» πετυχαίνοντας χατ-τρικ με δύο πανομοιότυπα τέρματα, αναγκάζοντας τον εμβληματικό αρχηγό τον Μιλανέζων, Χαβιέ Ζανέτι να υποκλιθεί στο ταλέντο του έστω και λίγα χρόνια αργότερα.

«Θυμάμαι ότι σε εκείνο το ματς είχα βάλει γκολ και προηγούμασταν λίγο πριν τη λήξη 4-0. Όμως αυτοί ήταν τόσο επικίνδυνοι σε κάθε τους επίθεση και αυτό γιατί είχαν τον Μπέιλ. Παρότι είχαμε πάρει το ματς όλοι μιλούσαν για την Τότεναμ. Είχαν αποκτήσει σε μια νύχτα έναν νέο σταρ και αυτό δεν ήταν καθόλου μικρό».

Αυτή η εμφάνιση του Μπέιλ ήταν η αιτία που η Ρεάλ Μαδρίτης δαπάνησε το καλοκαίρι του 2013, ένα ποσό μεγαλύτερο των 100 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει έπειτα από έξι χρόνια θητείας του στο Λονδίνο.

Ο άνθρωπος των τελικών της «βασίλισσας»

Mπορεί οι απόψεις σχετικά με την παρουσία του στη Ρεάλ Μαδρίτης να διίστανται όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι οι οποίοι μπορούν να διαψεύσουν το γεγονός ότι ο Μπέιλ χάρισε σημαντικούς τίτλους στους «μερένχες» με τα γκολ που πέτυχε σε τέσσερις διαφορετικούς τελικούς.

Η αρχή όλων, έγινε με το μυθικό γκολ στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στην Μπαρτσελόνα τον Απρίλιο του 2014 στο «Μεστάγια». Μια συγκλονιστική κούρσα 50 και πλέον μέτρων στην παράταση του ματς και ένα «χάδι» στην μπάλα, ήταν αρκετά για να δώσουν στη Ρεάλ Μαδρίτης το τρόπαιο και στον Μαρκ Μπαρτρά έναν διαχρονικό εφιάλτη.

Η συνέχεια δόθηκε έναν μήνα μετά στη Λισαβόνα. Τελικός Champions League με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να αναζητά την… decima απέναντι στην συμπολίτισσα Ατλέτικο Μαδρίτης η οποία προηγήθηκε με τον Γοδίν. Ο Σέρχιο Ράμος έσωσε την «παρτίδα» με γκολ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων και ο Μπέιλ με κεφαλιά στην παράταση πέρασε την μπάλα από την… μύτη της βελόνας κάνοντας το 2-1. Ήταν μια ακόμη επιβράβευση για ένα δουλευταρά που είχε «δεθεί» πλήρως με τους συμπαίκτες του και έκανε το όνειρο του πραγματικότητα δίπλα στους κορυφαίους.

Στην τρίτη πράξη του έργου, ο Γκάρεθ Μπέιλ φρόντισε να γίνει… παγκόσμιος σκοράροντας και στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου συλλόγων κόντρα στην Σαν Λορέντσο, τοποθετώντας έτσι ακόμη ένα τρόπαιο στην πλούσια φαρέτρα των Μαδριλένων.

Το καλύτερο ωστόσο το κρατούσε για το τέλος. Όντας «ξένο σώμα» από τον σύλλογο και ιδίως από τον πρόεδρο Φλορεντίνο Πέρεθ, ο Μπέιλ κατάφερε να εμφανιστεί στον τελευταίο του τελικό ως ο από μηχανής Θεός που θα έδινε το 13ο Champions League στους «μερένχες». Έτσι στις 26 Μαΐου 2018 στο Κίεβο κόντρα στη Λίβερπουλ, ο Ουαλός πέτυχε ένα από τα ομορφότερα γκολ που έχουν μπει ποτέ σε τελικό Champions League, με το θρυλικό ανάποδο ψαλίδι έπειτα από ασίστ του Μαρσέλο.

Λίγο πριν το τέλος της αναμέτρησης ο τότε τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, Λόρις Κάριους του έκανε… δώρο επί της ουσίας το 3-1 επικυρώνοντας την παραμονή της Ρεάλ Μαδρίτης στον ευρωπαϊκό θρόνο.

Η κόντρα με τη Ρεάλ και το… γκολφ που σήμαναν το τέλος

Μέσα στην πλούσια καριέρα του, ο Γκάρεθ Μπέιλ κατάφερε από πρωταγωνιστής να μετατραπεί σε έκπτωτος που έκανε κακό στη Ρεάλ εξαιτίας της… αδιαφορίας αλλά και των εξωαγωνιστικών δραστηριοτήτων του που επικεντρώνονταν στο γκολφ.

Δεν ήταν λίγες οι στιγμές που η ρήξη του με την διοίκηση αλλά και με τον Ζιντάν τον έφεραν σε ένα γήπεδο με χορτάρι το οποίο ωστόσο δεν παρέπεμπε σε αυτό του ποδοσφαίρου. Ως γνήσιος Βρετανός , δεν θα μπορούσε να μην αγαπά το γκολφ και για αυτόν τον λόγο εκδιώχθηκε και χλευάστηκε έντονα από τους «amigos» που δεν δίστασαν να υψώσουν ένα πανό με το οποίο έκαναν… ξεκάθαρες τις προτεραιότητες τους αναφορικά με το ρόστερ απαντώντας έτσι σε ένα αντίστοιχο των συμπαικτών του Μπέιλ στην εθνική Ουαλίας.

Μπέιλ: Το «τέρας του Λοχ Νες» που αγαπούσε το γκολφ

Μπέιλ: Το «τέρας του Λοχ Νες» που αγαπούσε το γκολφ

Η Ουαλία, το MLS και η τελευταία παρουσία σε υψηλό επίπεδο

Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί στην καριέρα του Γκάρεθ Μπέιλ με την παρουσία του στην εθνική ομάδα της Ουαλίας. Όλα όσα πέτυχε με αυτήν ήταν μυθικά για τα δεδομένα του ποδοσφαίρου της χώρας καθώς αγωνίστηκε με το εθνόσημο σε 111 ματς τα οποία τον καθιστούν ως ρέκορντμαν σε συμμετοχές, σκόραρε 40 τέρματα, περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον, ενώ πιστώθηκε και την συμμετοχή των «δράκων» σε δύο Euro αλλά και σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μετά από 64 ολόκληρα χρόνια.

To τέλος της καριέρας του ωστόσο δεν ήταν εφάμιλλο των κατορθωμάτων του μιας και τον βρήκε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με τη φανέλα των Λος Άντζελες FC. Eκεί ο Μπέιλ αγωνίστηκε μόλις σε 14 ματς τα οποία ήταν αρκετά για να κατακτήσει τους δύο τελευταίους τίτλους στο πλευρό του Τζόρτζιο Κελίνι που μόλις είχε αποχωρήσει από τη Γιουβέντους.

Με το πέρας των ετών το όνομα του Γκάρεθ Μπέιλ πιθανώς να ξεχαστεί από πολλούς αναφορικά με το ταλέντο του. Σίγουρα όμως ο Ουαλός θα μείνει βαθιά χαραγμένος στις μνήμες όλων, ως ένας αυτοκαταστροφικός συλλέκτης τίτλων που ξεπέρασε τα όρια του και κατέστρεψε την καριέρα του στο βωμό της αγάπης του για το γκολφ και της αφοσίωσης του στα δικά του ιδανικά.