Πανικός από τους Μαροκινούς στο Κατάρ, για το φινάλε του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο όρος ήταν συνηθισμένος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τα φάιναλ φορ του μπάσκετ όπου χιλιάδες Έλληνες φίλαθλοι ανάλογα με την πόλη που διεξαγόταν η διοργάνωση έκαναν απόβαση (για να μην πούμε…κατάληψη) σε αυτήν.

Αρχικά με τον Άρη, και μετά με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό (παρέα μάλιστα σε τρεις περιπτώσεις με οπαδούς άρα και των δύο σε Τελ Αβίβ, Σαραγόσα και Βερολίνο) και ΑΕΚ, με τελευταίο πιο πρόσφατο παράδειγμα την μεγαλύτερη εκδρομή στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Βελιγράδι για το φάιναλ φορ των Ερυθρολεύκων όπου βρέθηκαν δίπλα τους 12.000 θεατές.

Στο Μουντιάλ του Κατάρ, η απόβαση φιλάθλων θα γίνει κυρίως από τη Σαουδική Αραβία αλλά και γενικότερα από τον αραβικό κόσμο, κυρίως για το Μαρόκο και την προσπάθεια να αποκλείσει και τη Γαλλία στην καταπληκτική πορεία που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα.

Τις προηγούμενες μέρες και ενόψει των αγώνων της Αργεντινής με την Ολλανδία και κυρίως του Μαρόκο με την Πορτογαλία ήρθαν από τη γειτονική χώρα με τα αυτοκίνητα τους 24.000 άνθρωποι. Η διαδρομή μέχρι τα σύνορα είναι περίπου μια ώρα και μαζί με τα υπόλοιπα τα πολύ μιάμιση, σαν να λέμε περίπου μια διαδρομή από την Αθήνα στην Κόρινθο.

Πολύ επέστρεψαν πίσω μετά τους αγώνες, αλλά για αύριο και μεθαύριο αυτός ο αριθμός αναμένεται να διπλασιαστεί και να μπουν στην χώρα του Κατάρ πάνω από 35.000 κόσμος για τους ημιτελικούς Κροατία-Αργεντινή και Γαλλία-Μαρόκο.

Αριθμός που θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν ο αυριανός ημιτελικός ήταν μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας ένα νοτιοαμερικάνικο classicο που περίμεναν διακαώς όχι μόνο εδώ στο Κατάρ αλλά και σε όλη την ποδοσφαιρική υφήλιο αλλά ο μεγάλος Λούκα Μόντριτς και η παρέα του είχαν διαφορετική άποψη.

Απλά το πρόβλημα πολλών εκ των οποίων ετοιμάζονται να ταξιδέψουν από τη Σαουδική Αραβία αλλά και άλλες χώρες του αραβικού κόσμου προς την Ντόχα για αυτό το διήμερο των ημιτελικών είναι ότι δεν έχουν εξασφαλίσει πολλούς από αυτούς εισιτήριο για τους εν λόγω αγώνες.

Έτσι γίνεται μια προσπάθεια να βρεθούν μαγικά χαρτάκια κυρίως από τις δεξαμενές των Βραζιλιάνων και των Άγγλων φιλάθλων που είχαν κλείσει από νωρίς τα εισιτήριά τους και μέχρι τον τελικό, ελπίζοντας η χώρα τους να είναι παρούσα εκεί.

Όπως και να έχει τόσο η Αργεντινή την Τρίτη όσο και το Μαρόκο την Τετάρτη θα νοιώθουν σαν να παίζουν στην έδρα τους καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών θα είναι μαζί τους.

Ένα άλλο στοιχείο που βολεύει τη μαζική μετακίνηση ιδιαίτερα για το σαββατοκύριακο του τελικού αποτελεί το γεγονός ότι η Παρασκευή είναι ημέρα προσευχής και όλα σχεδόν είναι κλειστά (11.00-13.00) ενώ πολλοί άραβες στη συνέχεια φεύγουν για Σαββατοκύριακο και έτσι θα το συνδυάσουν με μια επίσκεψη στην πόλη που φιλοξενεί αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.