Καθώς μετράμε αντίστροφα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, βγάζουμε από τα σκονισμένα ντουλάπια της ιστορίας μια υπόθεση, στην οποία ακόμη δεν έχει πέσει φως… Τι πραγματικά συνέβη πριν τον τελικό του Μουντιάλ, το 1998, στον Ρονάλντο, τον μεγαλύτερο σούπερ σταρ της εποχής;

Η σκηνή είχε στηθεί στο Παρίσι. Η διοργανώτρια Γαλλία θα αντιμετώπιζε στον τελικό την Βραζιλία του Μάριο Ζαγκάλο, με τον 21 ετών τότε Ρονάλντο να βρίσκεται σε καταπληκτική φόρμα.

Το «Φαινόμενο» πήγε στη διοργάνωση έχοντας μία φανταστική σεζόν με την Ίντερ με 34 γκολ και συνέχισε το σερί του, σημειώνοντας άλλα τέσσερα τέρματα μέχρι να φτάσει η «σελεσάο» στον τελικό.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε δόξα και στέψη για τη Βραζιλία, ενώ πέντε ημέρες μετά, άρχισαν οι ερωτήσεις για το τι συνέβη στον Ρονάλντο πριν από τον αγώνα κόντρα στους «τρικολόρ».

Ο Ρονάλντο θυμάται

«Πήγα να ξεκουραστώ μετά το φαγητό και το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι ότι ξάπλωσα στο κρεβάτι», είχε πει. «Μετά από αυτό, είχα σπασμούς. Βρέθηκα περιτριγυρισμένος από παίκτες και τον γιατρό Λίδιο Τολέδο. Δεν ήθελαν να πουν τι είχε συμβεί. Τους ρώτησα αν μπορούσαν να φύγουν και πάνε κάπου αλλού να μιλήσουν, γιατί ήθελα να κοιμηθώ. Ο Λεονάρντο μου είπε να πάμε μία βόλτα στον κήπο του ξενοδοχείου και εκεί μου εξήγησε τι είχε συμβεί και πως δεν θα έπαιζα στον τελικό. Αλλά όλες οι απαραίτητες εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι το περίεργο, ήταν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Όταν φτάσαμε στο γήπεδο, έμαθα ότι δεν θα παίξω, ενώ είχα όλες τις εξετάσεις στα χέρια μου και με τον Δρ. Τολέδο να έχει δώσει το πράσινο φως. Πλησίασα τον Ζαγκάλο και του είπα πως είμαι εντάξει και νιώθω καλά. Ορίστε και τα αποτελέσματα, είναι μία χαρά, θέλω να παίξω. Δεν του έδωσα καμία εναλλακτική πρόταση και αναγκάστηκε να σεβαστεί την επιθυμία μου. Έπαιξα και ίσως να επηρέασα όλη την ομάδα, μιας και οι σπασμοί που είχα, ήταν κάτι το τρομακτικό. Δεν το βλέπεις κάθε μέρα.

Σε κάθε περίπτωση, είχα υποχρέωση προς την χώρα μου, την περηφάνια μου και ένιωσα ότι έπρεπε να παίξω. Προφανώς, δεν ήταν από τα καλύτερα ματς της καριέρας μου αλλά ήμουν εκεί να παίξω τον ρόλο μου», υπογράμμισε ο Ρονάλντο.

Οι θεωρίες συνομωσίας

Ο Εντμούντο βρισκόταν στη βασική ενδεκάδα πριν τον αγώνα και πριν ξαναμπεί σε αυτή ο Ρονάλντο. Το «θηρίο» ισχυρίστηκε ότι η Nike επηρέασε την επιστροφή του Ρονάλντο στο βασικό σχήμα. Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος «οι άνθρωποι της Nike ήταν εκεί 24 ώρες την ημέρα, σαν να ήταν μέλη του τεχνικού σταφ. Είναι μία τεράστια δύναμη. Μόνο αυτά μπορώ να πω».

Κάποιοι παίκτες ισχυρίζονται ότι, όταν ο γιατρός της ομάδας, Λίδιο Τολέδο, μπήκε στο δωμάτιο του Ρονάλντο άρχισε να κλαίει. Ο Τολέδο το αρνείται αυτό και υποστηρίζει πως ό Ρονάλντο είχε τις αισθήσεις του, αλλά είχε βαριά αναπνοή και σάλιο γύρω από το στόμα του. Μετά, τον έστειλαν στο νοσοκομείο για νευρολογικές εξετάσεις και φυσικά όλοι νόμιζαν ότι θα βρεθεί εκτός ομάδας. Τα αποτελέσματα ήταν κανονικά και ο Τολέδο, «ένας ακόμα γιατρός», ο Ζαγκάλο και ο αποφασισμένος Ρονάλντο, αποφάσισαν μεταξύ τους, πως ήταν αρκετά καλά στην υγεία του για να αγωνιστεί.

Η θεωρία του νευρικού κλονισμού

Μία από τις μεγάλες εφημερίδες της Βραζιλίας ισχυρίστηκε πως ο Ρονάλντο έπαθε νευρικό κλονισμό κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. Η Folhade SPaulo έγραψε ότι ο Βραζιλιάνος επιθετικός παρουσίασε σημάδια κατάθλιψης, μία εβδομάδα πριν τον τελικό, σπάζοντας, μάλιστα, ένα ποδήλατο σε έναν τοίχο. Την παραμονή του παιχνιδιού είχε μία νευρική κρίση. Ο Τολέδο μπήκε στο δωμάτιο και βγήκε έξω κλαίγοντας.

Δεν του παρασχέθηκαν φάρμακα υπό τον φόβο του ντόπινγκ κοντρόλ. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο τεχνικός βοηθός Ζίκο ήταν απόλυτα αντίθετος στο να παίξει ο Ρονάλντο και ότι η σιωπηλή αποχώρηση της ομάδας από το ξενοδοχείο και απουσία προθέρμανσης, ξεκίνησε έναν «πόλεμο» ανάμεσα στους παίκτες. Υποθετικά, ένα γκρουπ με ηγέτη τον Ντούνγκα, υποστήριζε την συμμετοχή του Ρονάλντο στον τελικό, ενώ ένα άλλο με καθοδηγητή τον Λεονάρντο, ήταν κατά αυτής της απόφασης.

Η συνομωσία της FIFA

Ένα e-mail, υποθετικά γραμμένο από μία πηγή της TV Globo, υποστηρίζει ότι η Βραζιλία «πούλησε» το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γαλλία για 23 εκατ. δολάρια.

Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν δήθεν ότι η νίκη των Γάλλων θα ευχαριστούσε τον νέο πρόεδρο της FIFA, Σεπ Μπλάτερ και θα τους βοηθούσε να ξεχάσουν τα κοινωνικά προβλήματα που είχαν την εποχή εκείνη. Σε αντάλλαγμα, η FIFA θα βοηθούσε την «σελεσάο» με ένα εύκολο μονοπάτι για να κερδίσει το Μουντιάλ του 2002 και πως η Βραζιλία θα διοργάνωνε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο την επόμενη δεκαετία…

Η μοιραία ένεση

Λίγα χρόνια μετά το φιάσκο, ο Βραζιλιάνος γερουσιαστής Ζόρζε Καγιούρου, ανέπτυξε μία άλλη θεωρία λέγοντας πως ο Ρονάλντο είχε «φρικάρει» μετά από αλλεργική αντίδραση σε ένεση που του είχε κάνει στο γόνατο ο Τολέδο. Οι άνθρωποι που πίστεψαν τον Καγιούρου δεν το παραδέχθηκαν, λόγω εκρηκτικού χαρακτήρα του και της αθυροστομίας του, όποτε έβγαινε στην τηλεόραση.

Το σεξουαλικό σκάνδαλο και το τελεσίγραφο της Nike

Σύμφωνα με άλλες πηγές, η κατάρρευση του «φαινόμενου» οφειλόταν στην παράλληλη σχέση που διατηρούσε με Βραζιλιάνα δημοσιογράφο, απατώντας την τότε κοπέλα του, Σουζάνα Βέρνερ, τωρινή σύζυγο του Ζούλιο Σέζαρ.

Το 2000 σχηματίστηκε με εντολή της Βουλής της Βραζιλίας μία επιτροπή που θα ερευνούσε το συμβόλαιο μεταξύ της Nike και της Βραζιλιάνικης Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Μία από τις αρχικές μέριμνες της έρευνας, ήταν η επιρροή του αθλητικού «γίγαντα» στην εμφάνιση του Ρονάλντο στον τελικό. Όλη η έρευνα αυτή δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα.

Ένας πολιτικός ευθαρσώς ρώτησε τον Ρονάλντο, ποιος ήταν υπεύθυνος για το μαρκάρισμα στον Ζιντάν. «Πραγματικά θα βοηθήσει κάπου αυτό;», απάντησε ο Βραζιλιάνος στράικερ. Τελικά, η επιτροπή διαλύθηκε χωρίς να βρει απάντηση σε κανένα από τα ερωτήματα που έψαχνε να βρει…

Στο τέλος εκείνο που έμεινε στην ιστορία ήταν η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την εθνική Γαλλίας και η μεγάλη άνοδος ενός άλλου θρύλου, του Ζινεντίν Ζιντάν.