«Τρένο» ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Υπό τις οδηγίες του (τιμονιέρη) Σέρβου τεχνικού οι «πράσινοι» μετρούν 7/7 (ματς – νίκες), οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος και απογειώνουν στα ύψη το…θερμόμετρο του ενθουσιασμού στους κόλπους των οπαδών τους.
Ο Γιοβάνοβιτς πιστώνεται σε θεαματικό ποσοστό την αγωνιστική μεταμόρφωση του «τριφυλλιού» που έπειτα απ΄τα «πέτρινα» χρόνια των τελευταίων ετών, επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο με υψηλές…πτήσεις.
Όταν το καλοκαίρι του ΄21 ο Γιάννης Αλαφούζος παρέδιδε το χρίσμα του νέου τεχνικού στον 60χρονο προπονητή, ένας άλλοτε συνεργάτης του στην Κύπρο δεν είχε καμία απολύτως αμφιβολία πως επί των ημερών του Ιβάν στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός θα γίνει ξανά ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ!
Ο θρύλος του ΑΠΟΕΛ, Γιάννος Ιωάννου, άλλοτε βοηθός του Γιοβάνοβιτς στην κυπριακή ομάδα και…συνταξιδιώτης της μυθικής πορείας στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2012, μιλάει στο  SDNA  για τα έργα και τις ημέρες του φίλου του Ιβάν, τόσο στο «νησί της Αφροδίτης», όσο και στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

 

«Όλοι όσοι τον ζήσαμε,

μάθαμε πολλά δίπλα του»

«Ο Γιοβάνοβιτς ήρθε ως ένας νέος προπονητής στον ΑΠΟΕΛ. Κι όπως συμβαίνει με όλους τους νέους τεχνικούς, το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν…χημεία με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και φυσικά τους ποδοσφαιριστές.
Ο Ιβάν είναι ένας κόουτς που έχει τον σωστό τρόπο στην επιλογή των συνεργατών του με τους οποίους γίνεται μια ομάδα. Όλοι όσοι ζήσαμε δίπλα του, έχουμε μάθει πολλά.
Τη συνεργασία που είχα τότε μαζί του ως βοηθός του, δεν την έχω ζήσει πουθενά αλλού, είτε ως μέλος του τεχνικού τιμ, είτε ως ποδοσφαιριστής…» τόνισε αρχικά ο θρύλος του ΑΠΟΕΛ, πρώτος σκόρερ όλων των εποχών και δεύτερος σε συνολικές συμμετοχές με τη φανέλα του κυπριακού συλλόγου.

«Δεν σταματάει ποτέ να διαβάζει και να εξελίσσεται προπονητικά»

Ο Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής που δεν σταματάει ποτέ να διαβάζει, να επιμορφώνεται και να εξελίσσεται προπονητικά.
Θέλει πάντα να συμβαδίζει με το πνεύμα της εποχής και να μην μένει στα παλιά. Έχτισε ένα φοβερό οικοδόμημα στον ΑΠΟΕΛ, κερδίζοντας εξ ολοκλήρου τους παίκτες.
Ήταν αξιοκρατικός στις επιλογές του και για αυτό είχε πάντα μαζί του τους ποδοσφαιριστές.

Ακόμα κι ο παίκτης που δεν έπαιζε παρά την στεναχώρια του που ήταν εκτός ενδεκάδας. αντιλαμβανόταν πως αυτό ήταν το δίκαιο και το σωστό.
Γνώριζε πως η επιλογή του προπονητή είχε γίνει με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς να υπάρχει τίποτα απολύτως εναντίον του.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ικανότητες που πέρασε ο Γιοβάνοβιτς σε εκείνη την ομάδα και την ικανότητά του να παίρνει το 100% των παικτών, δημιούργησαν εκείνη τη μεγάλη ομάδα του ΑΠΟΕΛ».  

 

«Στο μυαλό του δεν υπάρχει το 7/7, αλλά το όγδοο παιχνίδι»

– Για την εκπληκτική πορεία και το 7/7 του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του φετινού πρωταθλήματος:

«Ο Ιβάν είναι φίλος μου και διατηρούμε επικοινωνία. Εξαιτίας του παρακολουθώ τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού.
Όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό και με πήραν τηλέφωνο κάποιοι συνάδελφοί σας από την Ελλάδα είχα αναφέρει πως έτσι όπως ήταν η κατάσταση στην ομάδα, μόνο ο Γιοβάνοβιτς θα μπορούσε να τον κάνει ξανά ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ.
Κι αυτό με την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα τον αφήσουν να κάνει απερίσπαστα και ανεμπόδιστα τη δουλειά του.
Ο Ιβάν δεν θα μπορούσε να κάνει θαύματα από τη μια ημέρα στην άλλη. Σε βάθος χρόνου φαίνεται η εξαιρετική δουλειά του. Δεν είναι εύκολο σε μια ομάδα να εμπιστευτούν η διοίκηση και οι παίκτες σε απόλυτο βαθμό τον προπονητή όπως βλέπουμε να συμβαίνει στον Παναθηναϊκό.

Επειδή ξέρω καλά τον Ιβάν θεωρώ πως στο μυαλό του δεν έχει το 7 στα 7 αλλά το όγδοο παιχνίδι κι αυτό που ακολουθεί στο πρόγραμμα.
Είναι φυσιολογικό πάντως ο κόσμος να ενθουσιάζεται παρακολουθώντας ξανά μετά από πολλά χρόνια μια ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, κυριαρχεί και φέρνει νίκες και διακρίσεις.
Όλα αυτά ικανοποιούν και γεμίζουν τους φίλους του Παναθηναϊκού.
Από κει και πέρα ο Γιοβάνοβιτς έχει τον τρόπο να κρατήσει τις ισορροπίες και να διαχειριστεί τόσο το 7 στα 7, όσο και την όποια απογοήτευση υπάρξει μετά από την πρώτη αποτυχία της φετινής σεζόν και να βοηθήσει την ομάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της».

 

«Ο φετινός Παναθηναϊκός θα είναι διεκδικητής του πρωταθλήματος»

– Για το εάν ο φετινός Παναθηναϊκός μπορεί να κόψει πρώτος το νήμα και να κατακτήσει το πρωτάθλημα:

«Το σίγουρο είναι πως οι φίλοι του Παναθηναϊκού ανυπομονούν να παρακολουθήσουν το επόμενο παιχνίδι της ομάδας. Είναι από τις ομάδες που θέλεις να βλέπεις ξανά και ξανά.

Με έναν προπονητή που βγάζει περγμαμηνές στο τακτικό κομμάτι, εκμεταλλεύεται τις ικανότητες όλων των παικτών και να αυτοσχεδιάζει κατά τη διάρκεια των αγώνων και ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.
Ο φετινός Παναθηναϊκός θα είναι μέσα στις ομάδες που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Εύχομαι στο φίλο μου τον Ιβάν να συνεχίσει έτσι».