Στο πρόσωπο του Γιανίκ Φερέρα βρήκε η Ομόνοια τον αντικαταστάτη του Νιλ Λένον (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ). Ο Βέλγοισπανός κόουτς καταφθάνει στην Κύπρο πιθανότατα την Παρασκευή (21/10), ενώ το Σάββατο (22/10) θα βρίσκεται στο «Στέλιος Κυριακίδης» για να δει από κοντά τη νέα του ομάδα ενάντια στην Πάφος FC (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ).
Γεννημένος στο Υκλ ενός από τους 19 δήμους των Βρυξελλών, στις 24 Σεπτεμβρίου του 1980, ο Γανίκ Φερέρα Κάλο, όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμο του, κατάλαβε τι ήθελε να γίνει πριν καν μεγαλώσει… Και το όνειρο του πραγματοποιήθηκε, αφού έγινε από πολύ μικρή ηλικία προπονητής!
Σε ηλικία 24 ετών ανέλαβε την ομάδα Νέων της Άντερχλετ, ενώ δούλεψε σε Γκεντ και Αλ-Σχαμπάμ ως βοηθός, κατακτώντας τον τίτλο του πρωταθλητή.
Η… περιπέτεια του ως πρώτος προπονητής άρχισε σε ηλικία 31 ετών 10 ημερών και 4 ημερών. Ο Φερέρ έκανε το ντεμπούτο του με τη Σαρλεουά στις 28 Ιουλίου του 2012. Το πράγματα όμως, δεν πήγαν όπως τα φαντάστηκε και δέχθηκε την ήττα με 4-2. Εκεί, μέτρησε 27 ματς με 9 νίκες, τρεις ισοπαλίες και 15 ήττες. Είχε 32 τέρματα υπέρ και 52 κατά, μαζεύοντας 30 βαθμούς. Τα στατιστικά του δεν άφησαν πολλά περιθώρια στη διοίκηση της ομάδας και στις 14 Φεβρουαρίου ανακοινωνόταν η λήξη της συνεργασίας τους.

Επόμενος σταθμός το κλαμπ που έδωσε τα περισσότερα ματς και έμεινε εκεί για δύο και… κάτι χρόνια. Την 1η Ιουλίου του 2013 ο κόουτς, ανακοινωνόταν από τη Σεντ-Τρούιτεν. Στις 25 Απριλίου του 2015, και ενώ ήδη γεύτηκε μια φορά τον αποκλεισμό στα πλέι οφ από το να ανεβάσει την ομάδα του στην 1η κατηγορία, τα κατάφερε και ήταν η πρώτη μεγάλη του επιτυχία! Η Σεντ Τρούιτεν επικρατούσε με 2-1 της Λόμελ για την 34η αγωνιστική της β’ κατηγορίας και εξασφάλιζε το εισιτήριο της για τα… σαλόνια! Η αρχή της νέας ποδοσφαιρικής χρονιάς (2015-16), ακόμα πιο ονειρική. Νίκη με 2-1 στην πρεμιέρα της μεγάλης κατηγορίας επί της Κλαμπ Μπριζ, ωστόσο, ήδη άρχισε να κάνει… κλικ σε μεγάλες ομάδες. Ο ίδιος ήθελε να κάνει το επόμενο βήμα και η Σταντάρ Λιέγης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, όντας μόνο 34 ετών τον έκανε δικό της. Είπε «αντίο» στη Σεντ Τρούιτεν, με ρεκόρ 81 αγώνων, 49 νικών, 16 ισοπαλιών και ισάριθμων ηττών. Σύλλεξε μάλιστα, 163 βαθμούς.


Το επόμενο βήμα έγινε με τη Σταντάρ Λιέγης να τον κάνει δικό της στις 7 Σεπτεμβρίου του 2015 (ημερομηνία που έφυγε και από τη Σεντ Τρούιτεν). Εκεί έμεινε για ένα έτος… παρά μία μέρα, (μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου του 2016) πανηγυρίζοντας έως τώρα τη μεγαλύτερη του επιτυχία! Ο Φερέρα και η Σταντάρ Λιέγης, στις επικρατούσαν στον τελικό κυπέλλου της Κλαμπ Μπριζ με 2-1 και κατακτούσαν το τρόπαιο. Μάλιστα, πρόλαβε για 7 αναμετρήσεις τον Λαΐφη, χρησιμοποιώντας τον δύο φορές ως βασικό και μια ως αλλαγή. Στις 6 Σεπτεμβρίου 2016, έπειτα από 19 νίκες, 6 ισοπαλίες και 13 ήττες έφευγε από την ομάδα της Λιέγης, αφήνοντας παρακαταθήκη το κύπελλο.


Δεν έμεινε για πολύ άνεργος, αφού 6 ημέρες αργότερα, στις 12 Σεπτεμβρίου του 2016, ανακοινωνόταν από τη Μέχελεν. Απολογισμός μετά από 48 αναμετρήσεις, 19 νίκες, 10 ισοπαλίες και 19 ήττες. 65 τέρματα υπέρ, 75 κατά.
Την 1η Ιουλίου του 2018 αναλάμβανε τις τύχες της Mπέβερεν
, αλλά τα πράγματα πήγαν… εντελώς στραβά. Έμεινε για μόλις 16 αγώνες εκεί και το Νοέμβριο του ίδιου έτους αποχωρούσε με μία νίκη, 8 ισοπαλίες και 7 ήττες.
Τότε ήταν που… άνοιξε τα φτερά του. Ο Βέλγος άφηνε την πατρίδα του για τη Σαουδική Αραβία και την Αλ Φατέχ στις 14 Οκτωβρίου του 2019. Αυτός ήταν και ο τελευταίος του σταθμός, αφού έκανε τρία χρόνια στην… ξενιτιά, έως τις 9 Ιανουαρίου του 2022. Δέθηκε πολύ με την Αλ Φατέχ και ενώ έλεγε το δικό του αντίο στην ομάδα, έγραψε: «Η απόφαση να αλλάξουμε προπονητή πάρθηκε με σκοπό να ενθαρρύνουμε τους παίκτες και να τους βοηθήσουμε να βρουν το καλύτερό τους επίπεδο. Η Αλ Φατέχ θα έχει πάντα έναν υποστηρικτή»! Το… κοντέρ σταμάτησε στα 71 ματς, στις 26 νίκες, 18 ισοπαλίες και 27 ήττες.

Πλέον, στην καριέρα του Γιανίκ Φερέρα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο το οποίο ονομάζεται «Ομόνοια» και αναμφίβολα αμφότερες οι πλευρές θα θέλουν να πετύχουν πολλά πράγματα μαζί!
Σύμφωνα με τα στατιστικά του, ο Βέλγος προτιμά το 4-2-3-1 ή διάφορες παραλλαγές του (4-3-3, 4-5-1) ενώ θέλει οι ομάδες του να έχουν την κατοχή και να επιτίθενται.

Θράσος Δημητρίου