Με σιγουριά, 34 χρόνια αναμονής δεν είναι απλά πολλά, είναι πάρα πολλά.
Τόσο καιρό, όμως, χρειάστηκαν οι Ιταλοί για να φτάσουν ξανά στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.
Ήταν το 2006 όταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γερμανίας, ο Μπουφόν, ο Πίρλο, ο Καναβάρο και… τα άλλα παιδιά της γειτονικής χώρας, πανηγύρισαν την πρωτιά, μετά από έναν επικό τελικό κόντρα στη Γαλλία.
Μπορεί οι περισσότεροι να μην το θυμούνται αρκετά καλά, μιας και δεν ήταν η μεγαλύτερη εμπορική αναμέτρηση της διοργάνωσης, όμως πριν την κούπα η «σκουάντρα ατζούρα, είχε δώσει μία επική μάχη με έπαθλο την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού κόντρα στην Αυστραλία. Μάλιστα, το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση είχε κρίνει ένας θρύλος του ποδοσφαίρου, όχι με κάποια… τρομερή ενέργεια, αλλά με ένα πέναλτι στο φινάλε.
Ο Γκρόσο μπήκε στις καθυστερήσεις του ματς μέσα στην περιοχή από τα αριστερά, έκανε την ντρίμπλα επάνω στον Νιλ, ο οποίος τον ανέτρεψε και ο Ισπανός διαιτητής καταλόγισε την εσχάτη των ποινών. Αυτή, φυσικά, ανέλαβε ο σπουδαίος Φραντσέσκο Τότι, που είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή, ήταν εύστοχος από τα 11 βήματα και έτσι η Ιταλία, όσο και αν δεν το ήξερε, έκανε ένα τεράστιο βήμα για το τρόπαιο!