Έβρος: Γυμνοί και με τραύματα 92 μετανάστες!

Ρεσιτάλ «ανθρωπισμού» από την Τουρκία με νέας μορφής κλιμάκωση στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών – Πώς έγινε η διάσωση των 92 – Οι αντιδράσεις
Σε νέας μορφής κλιμάκωση στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών προχώρησε η Τουρκία, καθώς οι ελληνικές αρχές περισυνέλλεξαν προχθές 92 μετανάστες, γυμνούς και με σωματικά τραύματα, πρώτη φορά στα χρονικά, στη συνοριακή γραμμή του Έβρου.
Πληροφορίες, μάλιστα, ήθελαν όλη την περασμένη εβδομάδα να καταγράφεται έντονη κινητικότητα στην περιοχή μεταξύ Διδυμοτείχου και Σουφλίου, όπου το τελευταίο διάστημα οι απόπειρες εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι σχεδόν καθημερινές. Για τον λόγο αυτό, τόσο η Ελληνική Αστυνομία και κυρίως τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις βρισκόταν ήδη σε καθεστώς επαγρύπνησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν απόπειρα μαζικής εισβολής στη χώρα.
Το θέαμα, ωστόσο, το οποίο αντίκρισαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. νοτιότερα του ποταμού, δηλαδή στην παρέβρια περιοχή των Φερών (νότια του προγεφυρώματος), σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, ήταν ακόμη και γι’ αυτούς πρωτόγνωρο, αφού οι 92 μετανάστες εντοπίστηκαν γυμνοί και σωματικά τραύματα, παρά τις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στις 8:30 το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή, οπότε κι έγιναν αντιληπτοί.
Στη διάσωσή τους συμμετείχαν τόσο αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, όσο και στελέχη της Frontex, με τις ελληνικές αρχές να επιμελούνται άμεσα για την ένδυση και σίτισή τους, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα τις πρώτες βοήθειες.
Σχολιάζοντας το ρεσιτάλ «ανθρωπισμού» της γειτονικής χώρας και με δεδομένη την «ευαισθησία» του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατήγγειλε την Ελλάδα για δήθεν κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για «απάνθρωπη εργαλειοποίηση παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο», με δεδομένο ότι ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν εισέλθει τόσο παράτυποι μετανάστες, όσο και πρόσφυγες στην Ελλάδα, που να παρουσιάζουν μια τέτοια εικόνα κακοποίησης και ακραίας εκμετάλλευσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, «η Τουρκία συνεχίζει απροκάλυπτα να εργαλειοποιεί μετανάστες, να παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα, να καταπατά το Διεθνές Δίκαιο» υπογράμμισε, σε ανακοίνωσή της, η Κατεχάκη, προσθέτοντας πως «η προκλητικότητά της ξεπέρασε κάθε όριο, όταν και Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με την Frontex, διέσωσαν 92, συνολικά, παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό».
Με οχήματα των τουρκικών Αρχών
Αναφορικά με το καθεστώς εισόδου τους στη χώρα, «οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά» τόνισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατονομάζοντας τις Τουρκικές Αρχές ως άμεσα συμμετέχουσες στη διαδικασία προώθησής τους επί ελληνικού εδάφους.
Σημειωτέων ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, κατήγγειλε την Παρασκευή τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης στο Λουξεμβούργο, ενώ ενημέρωσε και την αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπο για τις καθημερινές της προκλήσεις, παρουσιάζοντας και οπτικοακουστικό υλικό.
«Την ώρα που η Ελλάδα προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορά της, επιδεικνύοντας σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τη στοιχειώδη ανθρώπινη συμπεριφορά» κατέληξε η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.
Μηταράκης: Ντροπή για τον πολιτισμό
Σε παρέμβασή του, στα ελληνικά και τα αγγλικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενη από φωτογραφικό ντοκουμέντο, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης σχολίασε πως είναι «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα». «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ», κατέληξε ο κ. Μηταράκης, αποκαλύπτοντας και αυτός από πλευράς του τις συνθήκες εκμετάλλευσης των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τη γειτονική χώρα.
Πρόεδρος Συνοριοφυλάκων: Πρώτη φορά στα 20 χρόνια
Σοκαρισμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν το πρωί της Παρασκευής, στις Φέρες είναι ακόμη και οι συνοριοφύλακες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τακτικά ακραίες καταστάσεις πρόκλησης από τη γειτονική χώρα, τα τελευταία χρόνια, με επίκεντρο την μεταναστευτική/προσφυγική κρίση. «Κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό» δήλωσε ο Πρόεδρος Συνοριοφυλακών Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς περιγράφει στο ThessToday.gr
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ οι περισσότεροι από τους παράτυπους μετανάστες προερχόταν από το Αφγανιστάν (περίπου 50), τη Συρία και το Πακιστάν.
Αρχικά, οι μετανάστες μετέβησαν στο Τμήμα Αστυνομικής Φύλαξης Φερών, για να μεταφερθούν στη συνέχεια στο ΚΥΤ Φυλακίου, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ταυτοποίησής τους, με τις ελληνικές Αρχές να τους έχουν παράξει προηγουμένως κάθε μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.
Σχολιάζοντας το συμβάν, «η γύμνια της εμπρός της τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των συμβάσεων φανερή.#Έβρος» ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Sponsored by Bank of Cyprus

«Λαλώ το ξανά: ΑΕΚ πρωταθλήτρια και Πάφος FC κυπελλούχος»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο 68ο επεισόδιο της εκπομπής Balla με τον Μάλε,...

ΔΙΓΕΝΗΣ ΜΟΡΦΟΥ 1-1 ΑΕΠ: Του «έστησε μπλόκο»! (ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ)

Χωρίς νικητή έληξε η αναμέτρηση που άνοιξε την αυλαία...

ΑΤΑΚΑ ΤΙΜΟΥΡ!

Ξεχώρισε η ατάκα του Τιμούρ Κετσπάγια. Το ότι οι...

«Πρόταση για ΑΤΑ αναλόγως των συνθηκών…»

Η Κυβέρνηση θα υποβάλει πρόταση για την ΑΤΑ, αφού...

«Κίνητρο το ότι μας θεωρούν αουτσάιντερ»! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Όλα όσα είπε ο Τιμούρ Κετσπάγια, προπονητής της Εθνικής...

ΝΙΓΗΡΙΑ 0–1 ΓΟΥΙΝΕΑ ΜΠΙΣΑΟΥ: Ντάλσιο και Κασάμα νίκησαν τον Ουζόχο!

Η Γουινέα Μπισάου επικράτησε της Νιγηρίας με 1-0 και...

«Μεγάλη η ζήτηση για τα εισιτήρια του τελικού κόντρα την Ομόνοια»!

Ανακοίνωση από το τμήμα πετόσφαιρας της Ανόρθωσης για τα...

Αγωνίστηκε ένα ημίχρονο ο Κίτσος, ήττα για Ελλάδα… (ΒΙΝΤΕΟ)

Την ήττα με 1-0 γνώρισε η Εθνική Ελπίδων από την Ουγγαρία στο «Γεώργιος Καμάρας», σε...

ΑΜΑΝ-ΣΚΩΤΣΕΖΟΙ!

Sold out το ματς της Εθνικής Κύπρου κόντρα στη...

Sold out το Σκωτία-Κύπρος! (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ΚΟΠ δημοσίευσε βίντεο από το Χάμπντεν Παρκ» και...

Ανακοίνωσαν πολιτικό όργανο διαβούλευσης σε θέματα Άμυνας Eλλάδα και Κύπρος!

Την ενεργοποίηση πολιτικού οργάνου διαβούλευσης επί θεμάτων αμυντικής συνεργασίας...

ΤΟ ΔΙΕΛΥΣΑΝ…

Νέες αλλαγές όσον αφορά τους κανονισμού στο ποδόσφαιρο. «Διέλυσαν»...

ΕΠΙΣΗΜΟ: Νέος προπονητής (της Μπάγερν) ο Τούχελ!

Επίσημη μορφή πήρε η αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία...

ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ…

Θα είναι όντως μεγάλο αλλά και συνάμα δύσκολο στοίχημα....

Οι (νέες) αλλαγές στους κανονισμούς ποδοσφαίρου!

Αρκετές αλλαγές σε κανονισμούς ποδοσφαίρου και σε διάφορα θέματα...

ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΑΝΙΔΩΝ: Η κλήση του Σοφοκλέους για Κόσοβο και Λετονία!

Την ερχόμενη Τετάρτη θα αρχίσει προετοιμασία η Εθνική μας...

Το Απολλωνίστικο Fan Day! (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το Fan Day του...

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΛΕΜΕΣΟ: «Έσβησε» βρέφος σε παιχνιδότοπο…

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι Αρχές στη Λεμεσό, μετά...

«Ένιωθα ότι ο Σωφρόνης θα νικούσε τον Απόλλωνα…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έκανε την πρόβλεψη ότι η Ομόνοια θα σταματούσε το...

«Μαντέψτε ποιος βρίσκεται πίσω από το πλήθος… Ο Ουάρντα»! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Αμρ Ουάρντα είχε την... τιμητική του στο Fan...

Στην 11άδα του Κρστάγιτς ο Ίλιεφ!

Ο Ίλιαν Ίλιεφ πήρε φανέλα βασικού από τον προπονητή...

Στον πάγκο ο Μπασιρού…

Ο Φουάντ Μπασιρού βρίσκεται στον πάγκο για την αναμέτρηση...

ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ…

Τα παράπονα της επίσημης ΑΕΚ, τα δέχτηκε κατ’ιδίαν και...

Η άφιξη και η αποθέωση του Γιοβάνοβιτς! (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε σε βίντεο την άφιξη του Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς στο......

ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ!

Ο Μπογκντάν Αντόνε άλλαξε ολοκληρωτικά τον Απόλλωνα και ο...

Βασικοί και οι τρεις «δικοί» μας στο Νιγηρία-Γουινέα Μπισάου!

Όλοι οι «δικοί» μας αγωνίζονται βασικοί στο ματς ανάμεσα...

ΦΑΝΕΛΑ ΟΥΑΡΝΤΑ!

Δεν προλάβαιναν να τυπώνουν φανέλες με το όνομα του...

Εκτός 11άδας ο Μαγιαμπέλα…

Ο ποδοσφαιριστής του Άρη, Μιχλάλι Μαγιαμπέλα δεν θα αρχίσει...

ΑΠΟΕΛ: «Αύριο γιορτάζει ο Ελληνισμός»! (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΦΑΝΕΛΑ)

Ανακοίνωση του ΑΠΟΕΛ για την 25η Μαρτίου και την...

Βασικός ο Φώτης Κίτσος…

Η Εθνική ΕΛπίδων της Ελλάδας δίνει φιλικό παιχνίδιμε την...

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Αλήθεια, πως γίνεται ο σημερινός Φράνσις Ουζόχο να διεκδικεί...

Πρόστιμο στον Παναθηναϊκό για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό…

Με πρόστιμο 1.500 ευρώ τιμώρησε ο αθλητικός δικαστής τον Παναθηναϊκό για...

Γέμισε παιδικά χαμόγελα το «Στέλιος Κυριακίδης» (ΦΩΤΟΣ)

Το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ευαγόρας Παλληκαρίδης επισκέφθηκε το Στάδιο...

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ-ΑΠΕΡΓΙΑ

Για τέταρτη φορά τους τελευταίους 9 μήνες στην Γουίγκαν...

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ πλάνα από τον Αρχάγγελο! (ΒΙΝΤΕΟ)

Επέστρεψαν στο γήπεδο οι ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ και οι...

Αμφίβολος ο Χάαλαντ για το ντέρμπι της Σίτι με τη Λίβερπουλ!

Η συμμετοχή του Έρλινγκ Χάαλαντ στο προσεχές ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ,...

ΕΝ…ΕΒΑΡΕΘΗΚΑΝ;

Αλήθεια, δεν βαρέθηκαν στην ΚΟΠ και στο τμήμα διαιτησίας...

Αλλαγή ώρας 2023: Την Κυριακή 26 Μαρτίου γυρνάμε τα ρολόγια μπροστά – Έρχεται η θερινή ώρα

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου και θα...

Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς… όπως Spiderman! (ΦΩΤΟ)

Φωτογραφία του Αλεξάνταρ Γιοβάνοβιτς από το γυμναστήριο ανέβασε ο...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΒΑΛΑΚΑΡΙ-ΕΞΕΛΙΞΗ…

Ο Όνι Βαλακάρι, είναι από τους παίκτες της Πάφος...

«Αν φκει η Ομόνοια 29ης Μαίου θα γίνει… πόλεμος» (ΒΙΝΤΕΟ)

Σχολίασε και την εξαιρετική πορεία της Ομόνοιας 29ης Μαίου...

«Ο Μπεργκ εν επικίνδυνος για το άθλημα…» (ΒΙΝΤΕΟ)

Έριξε απίστευτη ατάκα για τον προπονητή της Πάφος FC...

ΣΤΥΛΑΚΙ…

Ο Κωνσταντίνος Παναγή ξεχώρισε με το επιβλητικό στυλάκι του...

«Ιδού το…σπρώξιμο στον 4ο»! (ΝΕΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΕΚ)

Με νέο βίντεο η ΑΕΚ παραθέτει το συμβάν μεταξύ...

«Να κατακτήσουμε το κύπελλο, το πρωτάθλημα στο ΑΠΟΕΛ»!

Μετά από μια κακιά στιγμή, μια ατυχία, πρέπει να...

Το συμβόλαιο του Μίλανιτς και οι απαιτήσεις του…(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ)

Μετά την επίτευξη συμφωνίας με το Νεόφυτο Λάρκου στο...

ΑΕΚ: «Ιδού τα «σοβαρά επεισόδια» από τα οποία κινδύνευσαν οι διαιτητές»! (ΒΙΝΤΕΟ)

H AEK δημοσίευσε ανακοίνωση και πλάνα από τα «σοβαρά...

ΚΑΤΑΝΤΙΑ…

Ο Ντάνι Άλβες στη φυλακή όπου κρατείται έχει στήσει...

ΛΕΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΡΕΣΠΟ…

Είναι κοινή παραδοχή πως τα μόλις 14 γκολ που...

INSTAGRAM

1,564 Followers
Follow