Σε μία πρώτη κίνηση για να γεφυρωθεί το «χάσμα» με την Euroleague προχώρησε η FIBA, μεταφέροντας κατά μία μέρα τις ημερομηνίες του «παραθύρου« των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Νοεμβρίου.
Η FIBA σε μία κίνηση καλής θέλησης έκανε το πρώτο βήμα για να γεφυρωθεί το «χάσμα» που υπάρχει με την Euroleague, ευελπιστώντας πως πλέον και με τη νέα διοίκηση η ενέργειά της θα έχει αποτέλεσμα, αλλά και συνέχεια από την Λίγκα.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία μετέφερε τα παιχνίδια της ευρωπαϊκής ζώνης, που αφορούν το «παράθυρο» των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023, κατά μία μέρα, με τις αναμετρήσεις που ήταν να διεξαχθούν Πέμπτη να πραγματοποιούνται Παρασκευή και τις αντίστοιχες που ήταν προγραμματισμένες για Κυριακή σε Δευτέρα.
Στόχος είναι η όσο καλύτερη ενίσχυση των ρόστερ των εθνικών χωρών με παίκτες που αγωνίζονται στην Euroleague, αφού είναι πολύ πιθανό το «παράθυρο» του Νοεμβρίου να κρίνει και τα περισσότερα εισιτήρια που θα οδηγήσουν τις ομάδες στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Πλέον αυτό που απομένει είναι να φανεί αν θα υπάρξει μία αντίστοιχη κίνηση από πλευράς Euroleague, με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να έχει ήδη ρίξει το «βάρος» στην υπόθεση να φέρει πιο κοντά Euroleague και FIBA και πλέον όλα δείχνουν πως το έδαφος, μετά και την απομάκρυνση του Τζόρντι Μπερτομέου, είναι προσοδοφόρο για μία ιστορική συμφωνία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Αναφορικά με την Εθνική μας ομάδα η αναμέτρηση κόντρα στη Λετονία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 10 Νοεμβρίου (Πέμπτη), μετατέθηκε για τις 11 Νοεμβρίου (Παρασκευή), ενώ το δεύτερο ματς απέναντι στο Βέλγιο εκτός έδρας πήγε από τις 13 Νοεμβρίου (Κυριακή) στις 14 Νοεμβρίου (Δευτέρα).
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ολυμπιακός αγωνίζεται στις 10 Νοεμβρίου κόντρα στην Παρτιζάν, άρα μπορεί να έχει παίκτες στην Εθνική και στα δύο παιχνίδια, ενώ ο Παναθηναϊκός παίζει απέναντι στην Μπασκόνια στις 11 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει διαθέσιμους παίκτες στο δεύτερο ματς.