Λίβερπουλ η… επιστροφή! Η αποκαρδιωτική εικόνα στο “Σαν Πάολο” με το διασυρμό με 1-4 από την Νάπολι έδωσε τη θέση της σε μία εμφάνιση μπολιασμένη με πάθος, ζήλο και αυταπάρνηση απέναντι στον Άγιαξ το βράδυ της Τρίτης (13/9), με την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να υποτάσσει με 2-1 τον άκρως ανταγωνιστικό Άγιαξ στο “Άνφιλντ” και να πανηγυρίζει τους πρώτους της βαθμούς στο Champions League.
Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έδωσε προβάδισμα στους κόκκινους στο 17′ και ο Μοχάμεντ Κουντούς απάντησε δέκα λεπτά αργότερα, με το 1-1 να παραμένει καρφωμένο ως το 89′ αλλά κάπου εκεί να αναλαμβάνει δράση ένα “δικό μας παιδί”, ο Κώστας Τσιμίκας, αφού από δική του εκτέλεση κόρνερ ο Μάτιπ πετάχτηκε εντυπωσιακά και με κεφαλιά έκανε το 2-1 και υπέγραψε το τρίποντο της ομάδας του.
Αυτή ήταν μάλιστα η έβδομη νίκη για την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ στα οκτώ τελευταία εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια της απέναντι σε ολλανδικές ομάδες, με τον Άγιαξ να γνωρίζει μόλις τη δεύτερη ήττα του στα 17 τελευταία εκτός έδρας ματς του στο Champions League, και αυτή από τους κόκκινους.

Το ματς
Η Λίβερπουλ πάτησε με ορμή και αποφασιστικότητα στο χορτάρι του Άνφιλντ θέλοντας να κλειδώσει στο ντουλάπι την αποκαρδιωτική εμφάνιση κόντρα στην Νάπολι στην πρεμιέρα και άσκησε πίεση από νωρίς, με το γκολ να δείχνει να είναι θέμα χρόνου και να έρχεται στο 17ο λεπτό με πανέμορφο τρόπο.
Ο Άλισον έκανε το βολέ, ο Ντίας έπιασε την κεφαλιά και ο Ζότα έβγαλε την πάσα-κλειδί, με τον Σαλάχ να βρίσκεται τετ α τετ με τον Πάσφιρ και να τον εκτελεί, γράφοντας το 1-0 με το 15ο γκολ του με την Λίβερπουλ στο “Άνφιλντ” για το Champions League (πρώτος σκόρερ, 14 ο Τζέραρντ) και με το πρώτο του μετά από επτά σερί ευρωπαϊκά ματς που είχε μείνει άσφαιρος.
Με την ψυχολογία στο ζενίθ οι κόκκινοι ανέβασαν στροφές και είχαν πολύ μεγάλη ευκαιρία στο 22′ με τον Ντίας όμως ο Άγιαξ απάντησε με κυνισμό αφού στην πρώτη του μεγάλη φάση στην αντίπαλη περιοχή βρήκε δίχτυα. Ο Μπέργκχαουζ βγήκε στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων από τα αριστερά και έκανε το γύρισμα, με τον Κουντούς να εκτελεί με ασύλληπτη βολίδα τον Άλισον και να γράφει το 1-1 με το πέμπτο γκολ του στα τέσσερα τελευταία παιχνίδια του με τον Αίαντα.
Παρά την ψυχρολουσία που δέχτηκε η Λίβερπουλ δεν άργησε να ξαναπάρει τα ηνία και από το 30′ μέχρι το 45′ δημιούργησε και άλλες ευκαιρίες έχοντας για πρωταγωνιστές τους Αλεξάντερ-Άρνολντ και Φαν Ντάικ, όμως αμφότεροι έπεσαν πάνω στον Πάσφιρ που κατέβασε τα ρολά και το 1-1 έμεινε μέχρι να πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα οι δύο ομάδες (10-2 οι τελικές, 5-1 εντός εστίας).
Οι κόκκινοι μπήκαν καλύτερα και στο δεύτερο μέρος έναντι των αντιπάλων τους και ήταν εκείνοι που έφτιαχναν τις φάσεις απέναντι σε έναν Άγιαξ που επεδίωκε να κλείνει χώρους και να απειλεί με αντεπιθέσεις, ωστόσο τους έλειπαν οι πολύ μεγάλες φάσεις.
Το 70ο λεπτό βρήκε την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ να μετράει 8 τελικές από το 46′ και μετά έναντι καμίας του αντιπάλου της, με τους Φιρμίνο και Νούνιες να είναι τα νέα πρόσωπα στην κόκκινη ενδεκάδα από το 66′ για να την κάνουν πιο επιθετική αλλά τον Άγιαξ να αγγίζει την ανατροπή στο 75′, με την κεφαλιά του Μπλιντ από πλεονεκτική θέση να περνάει δίπλα από αριστερό δοκάρι.
Οι γηπεδούχοι απάντησαν με το πλασέ του Νούνιες εντός περιοχής στο 83′ που έφυγε άουτ ενώ από την προσπάθεια του Ουρουγουανού δύο λεπτά μετά δεν μπόρεσε ο Ντίας να βρει τη μπάλα στο ύψος της μικρής περιοχής και να την προωθήσει στα δίχτυα.
Ωστόσο, η Λίβερπουλ δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε να πιέζει και δικαιώθηκε στο… παρά ένα. Ο Κώστας Τσιμίκας εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά και ο Μάτιπ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, με τη μπάλα να περνάει την τελική γραμμή της εστίας παρά την προσπάθεια των παικτών του Άγιαξ (κατακυρώθηκε το γκολ μέσω goal line technology) και το 2-1 να είναι γεγονός.
Αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το φινάλε
, με την Λίβερπουλ να παίρνει το χρυσό τρίποντο με αίμα και ιδρώτα και μαζί μία βαθιά ανάσα, αφού έμεινε ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης στα νοκ-άουτ ματς του Champions League.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Τσιμίκας, Φαμπίνιο, Τιάγκο (90+4′ Μπάκετιτς), Έλιοτ (66′ Φιρμίνο), Ντίας, Σαλάχ, Ζότα (66′ Νούνιες)

ΑΓΙΑΞ: Πάσφιρ, Ρεντς (68′ Σάντσες), Τίμπερ, Μπάσεϊ, Μπλιντ, Μπέργκχαουζ, Άλβαρες, Τέιλορ (81′ Γκρίλιτς), Τάντιτς, Κουντούς (86′ Μπρόμπεϊ), Μπέρχβαϊν

Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής:
Λίβερπουλ – Άγιαξ 1-1 (17′ Σαλάχ / 27′ Κουντούς)
14/9 22:00 Ρέιντζερς – Νάπολι