Προς τιμήν αυτών των 10 ετών της συνεργασίας τους, η Τσέλσι του ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ, στο οποίο ο Τόμας Τούχελ λέει ορισμένες από τις μεγαλύτερες αλήθειες για τον Ισπανό φουλ μπακ. Όχι ότι δεν τις ήξερε ο κόσμος. Αλλά είναι αλλιώς να το ακούει κανείς πραγματικά από τον άνθρωπο που συνεργάζεται με τον Αθπιλικουέτα και διαχειρίζεται μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Θέσαρ Αθπιλικουέτα το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να παραμείνει στο σπίτι του. Επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι και το 2024 έπειτα από κουβέντα που έκανε με το νέο αφεντικό, Τοντ Μπόελι. Δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει ότι η παραμονή στο «Στάμφορντ Μπριτζ» ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να έχει επιλέξει.

Συμπληρώνοντας πλέον μια 10ετία με τη μπλε φανέλα και όντας ο ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει τα πάντα με το κλαμπ, o «Άθπι» έχει καταφέρει να κάνει τον κόσμο να του αναγνωρίσει την προσπάθεια, την αφοσίωση. Τον τρόπο που «πονάει» την Τσέλσι. Τον τρόπο με τον οποίο θα βοηθάει πεισματικά τους γύρω του. Που θα δίνει οδηγίες. Που δεν θα τον δει κανείς να σκύβει το κεφάλι ακόμα και στα δύσκολα.

«Δεν είναι ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής, αλλά εκείνος με τη μεγαλύτερη αφοσίωση. Και είναι ο κορυφαίος στον κόσμο σε αυτό το πράγμα. Έχει τη μεγαλύτερη καρδιά. Είναι το απόλυτο παράδειγμα του ομαδικού ποδοσφαιριστή. Εκείνου που κάνει όλους τους υπόλοιπους να φαίνονται καλοί στο γήπεδο. Δεν βάζει ποτέ τον εαυτό του από πάνω. Σκέφτεται τους υπόλοιπους, την ομάδα του, τους συμπαίκτες του. Έχει καταγράψει ήδη μια υπέροχη ιστορία και δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τα κατορθώματά του» σχολίασε ο Τόμας Τούχελ για τον «Άθπι» στο ντοκιμαντέρ που έφτιαξε η Τσέλσι για τον Ισπανό.

Σαν σήμερα, 24 Αυγούστου του 2012, λίγο καιρό μετά το έπος στο Μόναχο και την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα σε όλους και σε όλα, σε «εχθρικό» έδαφος απέναντι στην Μπάγερν, η Τσέλσι ανακοίνωσε τον Αθπιλικουέτα. Φέτος, συμπληρώνονται 10 χρόνια. Ο captain έχει καταφέρει να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ του 2021, δυο Europa League (2013, 2019), δυο πρωταθλήματα (2015, 2017), ένα Κύπελλο (2018), ένα Λιγκ Καπ (2015), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2021) και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (2021). Είναι ο μοναδικός στην ιστορία της Τσέλσι που έχει κατακτήσει ό,τι τρόπαιο υπάρχει στον ποδοσφαιρικό ορίζοντα και μπορεί να το διεκδικήσει ο σύλλογος του Λονδίνου.

Και η ιστορία αυτού του ανθρώπου που παίζει σε οποιαδήποτε θέση στην άμυνα, που έχει κάνει τα πάντα για τους «μπλε», που δεν έχει γκρινιάξει ποτέ, που δεν έχει να πει κανείς άσχημη κουβέντα για εκείνον, που παίζει ασταμάτητα σε όλες τις διοργανώσεις όντας πάντα από εκείνους με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής στο τέλος κάθε σεζόν, συνεχίζεται. Φυσικά, με τη μπλε φανέλα…