Πέντε εργάσιμες μέρες πριν εκπνεύσει η χρονική διάρκεια του σχεδίου εθελούσιας εξόδου που εξήγγειλε προς το προσωπικό η Τράπεζα Κύπρου, έχουν πατήσει μέχρι σήμερα το κουμπί για πρόωρη αφυπηρέτηση περίπου 200 υπάλληλοι.
Η διεύθυνση της BOCH στοχεύει, όπως είχε ανακοινώσει προς το προσωπικό την περασμένη Δευτέρα, να αποχωρήσουν με βάση τους όρους του σχεδίου εξόδου, γύρω στους 500 -600 υπαλλήλους, όπως προβλέπει και το σχέδιο αναδιοργάνωσης το οποίο έχει κατατεθεί στο τμήμα εργασιακών σχέσεων του ΥΠΕΡΓ κατόπιν σχετικής διαβούλευσης και με την ΕΤΥΚ.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης, όπως είχε επισημάνει με εγκύκλιο του προς το προσωπικό ο Πανίκος Νικολάου, διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Κύπρου, αποτυπώνει τις κυριότερες αναγκαίες αλλαγές ανά διεύθυνση, οι οποίες έχουν ως συνέπεια την κατάργηση πολλών υφιστάμενων θέσεων εργασίας οι οποίες δημιουργούν την ανάγκη, όπως είπε, για αντίστοιχη αναπροσαρμογή του αριθμού του προσωπικού.
Επισημαίνεται ότι το σχέδιο το οποίο η διεύθυνση χαρακτηρίζει γενναιόδωρο, προβλέπει μέγιστη αφορολόγητη αποζημίωση ύψους €200 χιλ., ποσό το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 70% των υπολειπόμενων μισθών, μέχρι την κανονική αφυπηρέτηση των επηρεαζόμενων υπαλλήλων.
Η τράπεζα έχει επισημάνει ότι το εν λόγω σχέδιο θα είναι το τελευταίο που κυκλοφορεί με εθελούσιο χαρακτήρα.
Σημείο αναφοράς στην εγκύκλιο του CEO αποτελεί η οριστική και αμετάκλητη απόφαση της διοίκησης πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του σχεδίου για έξοδο 500 έως 600 υπαλλήλων, «η τράπεζα δεν θα έχει πλέον άλλη επιλογή, παρά να εξετάσει άλλες μεθόδους μείωσης του αριθμού του προσωπικού, περιλαμβανομένης και αυτής των πλεονασμών».
Είναι η πρώτη φορά που η Τράπεζα Κύπρου, θέτει επίσημα στο τραπέζι θέμα πλεονασμών, σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου που έχει θέσει σε ότι αφορά τη μείωση του αριθμού του προσωπικού.
Σήμερα αναμένεται να γίνει σε επίπεδο ανώτερων διευθυντών μία πρώτη αξιολόγηση της πορείας του σχεδίου.
Οι εποπτικές αρχές στη Φρανκφούρτη απαίτησαν από τις συστημικές εγχώριες τράπεζες να προχωρήσουν σε εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων στα οποία να προβλέπουν συγκεκριμένα μέτρα μείωσης του λειτουργικού και εργατικού τους κόστους.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, που έχει δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν την πρωτιά μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά το εργατικό κόστος.
Ο δείκτης κόστους προσωπικού επί ιδίων κεφαλαίων των κυπριακών τραπεζών ανέρχεται στο 12% και είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ.
Επιμέρους ωφελήματα σε όσους αποχωρήσουν
Παρά το γεγονός ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες που θα διέπουν το σχέδιο εξόδου, οι πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι μεταξύ άλλων οι υπάλληλοι που θα αποχωρήσουν θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση για σκοπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο ταμείο υγείας της συντεχνίας για τα επόμενα δύο χρόνια.
Θα συνεχιστεί επίσης η ασφαλιστική κάλυψη στο ομαδικό σχέδιο ασφάλειας ζωής επίσης για περίοδο δύο χρόνων από τη μέρα της αποχώρησης.
Αναφορικά με την ετήσια άδεια, σημειώνεται ότι στα μέλη του προσωπικού που θα αποχωρήσουν θα πληρωθεί το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας.
Στο υπόλοιπο της ετήσιας άδειας θα ληφθεί υπόψη η μεταφερόμενη άδεια από προηγούμενα χρόνια.