Η στήλη Balla-retro της ιστοσελίδας μας σας πηγαίνει σήμερα 20 χρόνια πίσω, στο 2002.
Τότε Κυπριακή ομάδα κληρώθηκε με ομάδα από την Ελλάδα και όπως πάντα τέτοιες αναμετρήσεις προκαλούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ήταν για τον α’ γύρο του Κυπέλλου UEFA όταν η Ανόρθωση κληρώθηκε να παίξει με τον Ηρακλή και οι Θεσσαλονικείς είχαν σίγουρη την πρόκριση… μόνο που στο τέλος δεν την πήραν.

Η χρονιά είχε ξεκινήσει με οικονομικά προβλήματα για την Ανόρθωση, τέσσερις ποδοσφαιριστές  (Παναγιώτου, Λουκά, Κοτσώνης, Φουκαρής) βρέθηκαν στο κατώφλι της εξόδου το οποίο τελικά είχαν διαβεί οι δύο (Κοτσώνης, Λουκά). Αναστροφή του αρνητικού κλίματος υπήρξε με την επιστροφή του Τιμούρ Κετσπάγια που ωστόσο δεν θα μπορούσε να βοηθήσει πριν τα μέσα Σεπτεμβρίου καθ’ότι ήταν τραυματίας.

Στο πηδάλιο της τεχνικής ηγεσίας ξεκίνησε ο Νικολάι Κοστόφ,  ο οποίος όμως απολύθηκε λόγω της  ήττας στο Σούπερ Καπ από το ΑΠΟΕΛ και την θέση του πήρε ο Πολωνός Έτβαρτ Λόρενς.

Στον προκριματικό γύρο η κληρωτίδα έφερε την Ανόρθωση αντιμέτωπη με την Γκρεβενμάχερ του Λουξεμβούργου.  Στο πρώτο ματς η Ανόρθωση κέρδισε με 3-0, ενώ στον επαναληπτικό του Λουξεμβούργου στο τσακ πήρε την πρόκριση καθώς είχε δεχθεί ήττα σοκ με 2-0.

Επόμενος αντίπαλος στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης των Στολτίδη, Χαλκιά, Μίτσελ και άλλων, με προπονητή τον πρωτάρη τότε Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Στα χαρτιά το φαβορί ήταν ο Ηρακλής, κάτι το οποίο δεν άργησε να αποδείξει  και στο χλοοτάπητα του γηπέδου της Νέας Ευκαρπίας, εκεί όπου είχε διεξαχθεί η πρώτη αναμέτρηση. Ο Ηρακλής επικράτησε  κατά κράτος της Ανόρθωσης και βρέθηκε να προηγείται με 3-0 στο 51’ και 4-1 στο 88’ ωστόσο ένα εύστοχο χτύπημα πέναλτι στις καθυστερήσεις από τον Μάριο Νεοφύτου αναπτέρωσε τις ελπίδες της ομάδας για τον επαναληπτικό του Γ.Σ.Π.

Η αποστολή της Ανόρθωσης για  πρόκριση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη στις 3 Οκτωβρίου 2002, όμως με τον Κετσπάγια να είναι σε καλύτερο σημείο ετοιμότητας σε σχέση με τον επαναληπτικό τα πάντα μπορούσαν να συμβούν.  Μια μέρα πριν, η ομάδα είχε αποκτήσει ένα απρόσμενο σύμμαχο, τον Μίετσελ. Ο Πολωνός φορ του Ηρακλή υπέπεσε σε πειθαρχικό παράπτωμα και αποκλείστηκε από τον Γιοβάνοβιτς.

Το ξεκίνημα για την Ανόρθωση ονειρικό: Μια επέλαση από τον Μάγιακ, ο οποίος στην κατάλληλη στιγμή  έδωσε την ασίστ στον Τιμούρ ο οποίος με τη σειρά του δεν χαρίστηκε στον Χαλκιά δίνοντας το γρήγορο προβάδισμα που αναζητούσε. Η συνέχεια μπορεί να ήταν καλή όμως δεν έφερε το δεύτερο γκολ που επεδίωκαν οι ποδοσφαιριστές μας σε αντίθεση με τον Ηρακλή που στο 32΄, κόντρα στην ροή του αγώνα, ισοφάρισε.

Ένα ημίχρονο απέμενε και η Ανόρθωση χρειαζόταν δύο τέρματα για να προκριθεί. Ένα γκολ του Μάγιακ στο 58’ μετά από κόρνερ του Βελή απομάκρυνε τα σύννεφα απαισιοδοξίας που είχαν συγκεντρωθεί πάνω από το στάδιο της πρωτεύουσας και έδωσαν την ώθηση στο κόσμο να σπρώξει με περισσότερη θέρμη την Ανόρθωση προς την πρόκριση. Το ΓΣΠ πλέον είχε κατηφορίσει προς την εστία του Ηρακλή και η είσοδος του Ξιούρουπα για την Ανόρθωση έδωσε μια άλλη πνοή στην επιθετική γραμμή. Στο 82’ ο γερόλυκος επιθετικός δεν άφησε την πάσα του Κουρσάρου να πάει χαμένη και με δυνατό σουτ  νίκησε τον Χαλκιά, δίνοντας στην «Κυρία» το πολυπόθητο σκορ πρόκρισης που ζητούσε!

Το τελικό σφύριγμα του διαιτητή βρήκε τη Μεγάλη Κυρία να γράφει ιστορία. Ήταν μια από τις σπουδαιότερες ανατροπές στην ευρωπαϊκή ιστορία της Ανόρθωσης και έδωσε απίστευτη χαρά σε όσους είχαν την ευκαιρία και την ευτυχία να ζήσουν εκείνες τις πραγματικά αλησμόνητες στιγμές!

Ο Πανίκος Ξιούρουπας δεν κρατιόταν μετά το ματς. «Ευχαριστώ τον Θεό, που με έχει καλά και βάζω σημαντικά γκολ στα 34 μου», είπε, ενώ ο Νίκος Παναγιώτου πρόσθεσε: «Είναι μεγάλη βραδιά για την Ανόρθωση και το κυπριακό ποδόσφαιρο.» Ο προπονητής του Ηρακλή Ιβάν Γιοβάνοβιτς ιπποτικά παραδέχτηκε την ανωτερότητα της κυπριακής ομάδας λέγοντας: «Η Ανόρθωση προκρίθηκε δίκαια. Παίξαμε καλά στο πρώτο μέρος, σκοράραμε, αλλά στο δεύτερο χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και ηττηθήκαμε καθαρά». «Πιστεύαμε όλοι στην πρόκριση (διοίκηση, παίκτες, τεχνική ηγεσία) και την πετύχαμε», είπε ο προπονητής της Ανόρθωσης Έντβαρντ Λόρεντς.

Στην Ελλάδα τότε όλες οι εφημερίδες έγραφαν για… ροπάλιασμα της Ανόρθωσης στον Ηρακλή.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μπούτσεκ (Τσεχ.)

ΚΑΡΤΕΣ: Μίχαλσκι/Χαλκιάς, Μουράτι, Φρέιντε, Στολτίδης

ΘΕΑΤΕΣ: 6.000

ΑΝΟΡΘΩΣΙΣΠαναγιώτου-Φουκαρής, Μίχαλσκι, Κονναφής-Βελής, Κετσπάγια (79′ Θούπος), Πιεκάρσκι (70′ Ξιούρουπας), Μάγιακ, Μπρούνσγουϊκ-Κόβαλτσικ (46′ Κουρσάρος), Νεοφύτου

ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς-Κυριαζής, Κατσιαμπής, Φρέιντε, Χατζί-Χάγκαν (70′ Νασιόπουλος), Κουτσουρές (83′ Καπετάνιος), Γκώνιας, Στολτίδης, Μουράτι (75′ Δρούγας)-Φοφόνκα