Ή θα προχωρήσεις ή θα χαθείς. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει και στη Ντόρτμουντ το γνωρίζουν πολύ καλά. Ένας σύλλογος που ξέρει να «εκμεταλλεύεται» το ταλέντο νεαρών παικτών, να επενδύει σε αυτό και να το… γιγαντώνει, μια ομάδα που μπορεί να χάνει τα αστέρια της και να δημιουργεί νέα. Από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, τον Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ, τον Μάριο Γκέτσε μέχρι τον Έρλινγκ Χάαλαντ.
Πάντα έρχεται ένας «μεγάλος» για να… χτυπήσει έναν παίκτη των Βεστφαλών. Για να τον δελεάσει με ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο και τελικά για να τον αποκτήσει. Όπως συνέβη και φέτος, με τον Χάαλαντ να αφήνει τη Ντόρτμουντ, έχοντας… εκτοξεύσει την αξία του με τις τρομερές εμφανίσεις του στο «Σίγκναλ Ιντούνα Παρκ» για να μετακομίσει στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Άλεξ Βίτσελ, ο Μαρσέλ Σμέλτσερ και ο Ρόμαν Μπούρκι έφτιαξαν, επίσης, βαλίτσες και έφυγαν.
Και τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Απλά βλέπεις κάποιους να φεύγουν; Όχι, βέβαια. Προχωράς διότι η ιστορία δεν έχει τέλος. Και στόχος, φυσικά, δεν είναι απλά να υπάρχεις, αλλά και να διεκδικείς. Και δεν αρκεί το ταλέντο για να πάρει η Ντόρτμουντ τα ηνία από την Μπάγερν, που κυριαρχεί στη Μπούντεσλιγκα.
Η απόκτηση των Σεμπαστιάν Αλέ και Νίκλας Σίλε δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις των Βεστφαλών για τη νέα σεζόν. Δείχνουν την φιλοδοξία τους να αμφισβητήσουν τους Βαυαρούς.
Αυτή τη φορά οι μεταγραφές δεν υπόσχονται μόνο ένα λαμπρό μέλλον, αλλά και ένα δυναμικό παρών. Η Ντόρτμουντ έχει αποκτήσει, κατά την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο, πέντε ποδοσφαιριστές που θα είναι βασικοί.
Για την ενίσχυση της αμυντικής γραμμής, εκεί που ως τώρα έκαναν κουμάντο οι Ματς Χούμελς και Μανουέλ Ακάντζι, η γερμανική ομάδα πήρε τους Σίλε και Νίκο Σλότερμπεκ. Ο πρώτος πάει στη Βεστφαλία ως ελεύθερος μετά τη λήξη του συμβολαίου του με την Μπάγερν σε μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε ως… υψηλού ρίσκου για το μέλλον του, ενώ ο δεύτερος αποκτήθηκε από τη Φράιμπουργκ έχοντας πραγματοποιήσει εξαιρετική σεζόν όντας ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς στη Μπούντεσλιγκα. Τον ήθελε και η Μπάγερν, αλλά η Ντόρτμουντ έκανε μεγαλύτερη προσπάθεια.
Παρά το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε από άλλες ομάδες, ο Τζουντ Μπέλινγχαμ δεν πωλήθηκε και θα παίξει τουλάχιστον για άλλη μια σεζόν στην Ντόρτμουντ έχοντας στο πλευρό του τον Σαλίχ Οζκάν, τον 24χρονο Τούρκο μέσο που αποκτήθηκε από την Κολωνία. Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που έκανε πολύ καλή σεζόν και δείχνει να ταιριάζει πολύ στο στυλ παιχνιδιού των Βεστφαλών.
Συνεχίζουν κανονικά οι Εμρέ Τσαν, Γιούλιαν Μπρααντ, Μαρκο Ρόις και Τζιοβάνι Ρέινα, όπως και ο Μαχμούντ Νταχούντ, ο οποίος δεν έχει πάρει ακόμα τις ευκαιρίες που πολλοί πιστεύουν ότι αξίζει.
Η (αναμενόμενη) αποχώρηση του Χάαλαντ «υποχρέωσε» τους ανθρώπους του συλλόγου να ψάξουν έναν άξιο αντικαταστάτη του. Ο αθλητικός διευθυντής Σεμπάστιαν Κελ πρώτα «έδεσε» τον Καρίμ Αντεγέμι, τον 20χρονο Γερμανό από τη Σάλτσμπουργκ, έναν παίκτη που… κυνηγούσε η μισή Ευρώπη. Και μετά ο Κελ αναζήτησε ένα πιο καθαρό «εννιάρι», από αυτούς που ξέρουν να… μυρίζουν το γκολ στην περιοχή.
Και αυτός ήταν ο Αλέ, ο παίκτης-αποκάλυψη της προηγούμενης σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, με τις εντυπωσιακές επιδόσεις με τη φανέλα του Άγιαξ. Θα είναι αυτός που θα προσπαθήσει να γίνει ο ηγέτης της επίθεσης.
Μεταγραφικές κινήσεις, λοιπόν, που δείχνουν ότι η Ντόρτμουντ ναι μεν στηρίζει το ταλέντο, αλλά δεν αρκείται σε αυτό. Θέλει να «χτυπήσει» την Μπάγερν και να της πάρει τα σκήπτρα.