Ένα μεταγραφικό παζάρι που περιλαμβάνει τον νυν κάτοχο της Χρυσής Μπάλας επιθετικού και του The Best, έναν 25χρονο διεθνή Βραζιλιάνο εξτρέμ, τον βασικό μέσο της πρωταθλήτριας Ιταλίας και τον βασικό κεντρικό αμυντικό μιας ομάδας που έφτασε στην κατάκτηση του Champions League, μόνο επιτυχημένο μπορεί να λογίζεται. Όταν πίσω από αυτό βρίσκεται η Μπαρτσελόνα, υπερθεματίζεται η σημασία του, αφού πρόκειται για ένα σύλλογο που μόλις προ μηνών είχε συνολικές υποχρεώσεις που έφταναν τα 1.300.000.000 ευρώ.
Το φετινό καλοκαίρι είχε παρουσιαστεί ως το πιο κρίσιμο στη σύγχρονη ιστορία και οι άνθρωποι του συλλόγου αποδεικνύουν με τους χειρισμούς τους ότι είναι τέτοιο. Μέχρι στιγμής παίρνουν καλό βαθμό, όμως αν επαναπαυτούν, στις 31 Αυγούστου θα πέσουν κάτω από τη βάση. Κάτι που μπορεί να κοστίσει την ίδια τη βιωσιμότητα του συλλόγου.
Η οικονομική διάσωση της Μπαρτσελόνα
Ακόμα κι αν μοιάζουν υπερβολικά τα ρεπορτάζ από Γερμανία που ήθελαν τους ανθρώπους της Μπάγερν να μην εμπιστεύονται την Μπαρτσελόνα να πληρώσει σε δόσεις τη μεταγραφή του Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι διότι “δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει Μπαρτσελόνα σε 2-3 χρόνια”, η εντύπωση που υπήρχε στο μυαλό όλων ήταν πως οι “μπλαουγκράνα” δεν είναι σε θέση να προχωρήσουν σε μεγάλες κινήσεις το φετινό καλοκαίρι.
Η γενική συνέλευση του Ιουνίου που ενέκρινε την ενεργοποίηση δύο μοχλών στήριξης, τη διάθεση μέρους των τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε τρίτους και την πώληση του 49,9% των Barça Studios, προσέφερε οικονομική ανάσα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 600.000.000 σε έσοδα. Υπό μία οπτική, υποθηκεύοντας το μέλλον της, διασώζει το παρόν της και κάπως έτσι άφησε πίσω της και τις κολοσσιαίες άμεσες υποχρεώσεις που την έφερναν κοντά στη χρεοκοπία και την αδυναμία να εκδώσει δελτία στις νέες μεταγραφές της, αφού απέκτησε χώρο στο salary cap της (το οποίο ήταν αρνητικό κατά 144.000.000 στο κλείσιμο της περσινής σεζόν).
Με αυτά τα δεδομένα, οι διοικούντες το σύλλογο απέκτησαν τα εφόδια για να προχωρήσουν σε ενίσχυση της ομάδας και σε αγωνιστικό επίπεδο, ύστερα από την περσινή μεταβατική περίοδο, την πρώτη από το τέλος του κεφαλαίου Λιονέλ Μέσι.
Επαφές από την αρχή του έτους για τη νέα ομάδα
Ο Τσάβι ανέλαβε την Μπαρτσελόνα λίγο πριν από το τέλος του 1ου γύρου της La Liga κι έτσι πρόλαβε να χειριστεί ένα μεταγραφικό παράθυρο. Η απόκτηση των Φεράν Τόρες, Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και Ανταμά Τραορέ έπαιξαν το ρόλο τους για την αγωνιστική αντεπίθεση των «μπλαουγκράνα», το ιστορικό 4-0 μέσα στο «Σαντιάγο Μπερναμπέου» επί της Ρεάλ και τον τερματισμό στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο αποκλεισμός από την Άιντραχτ με συντριβή στο «Καμπ Νόου» για το Europa League απέδειξε πως δεν ήταν όλα τέλεια, κάτι που ο Τσάβι το γνώριζε ήδη και γι’ αυτό είχε αρχίσει το σχεδιασμό της νέας χρονιάς από τις πρώτες μέρες του 2022.
Ο Ισπανός προπονητής άρχισε να μιλάει με τον Ραφίνια από τον Φεβρουάριο, όταν είχε γίνει σαφές ότι ο Ουσμάν Ντεμπελέ δεν θα ανανέωνε με το σύλλογο, αφού απέφευγε επί τρεις μήνες να απαντήσει στην πρόταση που είχε στα χέρια του. Οι Φρανκ Κεσιέ και Αντρέας Κρίστενσεν επίσης έκλεισαν στην Μπαρτσελόνα πριν τελειώσει η σεζόν, με τις συζητήσεις να έχουν αρχίσει νωρίτερα, έχοντας αποφασίσει να μην ανανεώσουν με Μίλαν και Τσέλσι αντιστοίχως.
Ακόμα και το όνομα του Λεβαντόβσκι βρέθηκε στο προσκήνιο πριν από αρκετό καιρό, με τον Πολωνό να έχει μιλήσει με τους ανθρώπους της Μπαρτσελόνα από την άνοιξη και να τα έχουν βρει σε όλα, εκτός από το πώς θα “αποδεσμευτεί” από την Μπάγερν. Ο δύο φορές κάτοχος του The Best και μοναδικός Πολωνός στην ιστορία του συλλόγου έγινε σίριαλ μηνών, όμως τελικά τα 45.000.000 που θα δώσουν οι “μπλαουγκράνα” έπεισαν τους Βαυαρούς να μην τραβήξουν άλλο το σκοινί. Οι καλές σχέσεις με τον Πίνι Ζάχαβι, ατζέντη του Λεβαντόβσκι, έκαμψαν τις αντιστάσεις της Μπάγερν με ένα ποσό κάτω από τα 50.000.000 που έθετε ως βάση συζήτησης, έστω κι αν τελικά η Μπαρτσελόνα μπορεί να δώσει τα επιπλέον 5.000.000 με μορφή μπόνους επίτευξης στόχων.
Στην περίπτωση του Ραφίνια, ο Βραζιλιάνος πίεσε εξίσου πολύ το σύλλογό του να αποδεχθεί την πρόταση της Μπαρτσελόνα, έστω κι αν ήταν μικρότερη από τα 75.000.000 που ήταν διατεθειμένες να δαπανήσουν Άρσεναλ, Τότεναμ και Τσέλσι. Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί η μεταγραφή, ο Ντέκο, με την ιδιότητα του ατζέντη του Ραφίνια και όχι αυτήν του θρύλου της Μπαρτσελόνα πλέον, απεμπόλησε την προμήθειά του, που έφτανε σε επταψήφιο ποσό.
ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ