Την Πέμπτη (16/06) πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για το 2022, η οποία ήταν εκλογική για την θέση του Προέδρου της ΚΟΚ, όπου ο Ανδρέας Μουζουρίδης, εκλέχθηκε άνευ ανθυποψηφίου στην θέση του Προέδρου της Ομοσπονδίας, για την περίοδο 2022-2026.

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε την ομιλία του προέδρου της ΚΟΚ, Ανδρέα Μουζουρίδη, από την Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΚΟΚ.

Η ομιλία:

«Αγαπητοί φίλοι.

Φίλοι εκπρόσωποι των ΜΜΕ να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στη σημερινή μας πρόσκληση και δίνετε το παρόν σας στη Γενική Συνέλευση, αλλά κυρίως για τη στήριξη σας στην Ομοσπονδία και στην οικογένεια του μπάσκετ.

Όπως είπα πολλές φορές, η δική σας συμβολή είναι μεγάλη και πάντα σας βλέπουμε σαν συνεργάτες, όπου μέσα από τη δική σας δουλειά, φτάνει στον κόσμο το δικό μας έργο.

Η σημερινή ανασκόπηση του έργου μας, γίνεται παράλληλα με τη Γενική Συνέλευση της ΚΟΚ, για ένα απολογισμό της δική μας παρουσίας σαν διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΚ αυτή τη τετραετία, αλλά και για να ενημερώσουμε για το όραμα μας και τον τρόπο που χαράσσουμε την πορεία του αθλήματος μας.

Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω για τη σημερινή τους παρουσία, τους επίσημους προσκεκλημένους μας:

–              Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και πρώην Πρόεδρο της ΚΟΚ, κ. Γεώργιο Χρυσοστόμου,

–              Το Μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού κυρία Κάλλη Χ’ ’Ιωσήφ

–              Τον πρώην πρόεδρο της ΚΟΚ και καλό φίλο, κ. Λούη Δημητρίου

–              Τους Προέδρους των Συνδέσμων Προπονητών, Διαιτητών, Κριτών και Καλαθοσφαιριστών

Διοικητικά σε αυτή την αίθουσα, βρίσκονται οι πρόεδροι της τελευταίας δεκαετίας. Δυστυχώς ο θεός επέλεξε να πάρει από κοντά μας, το πρώην πρόεδρο της ΚΟΚ κατά τη περίοδο 1998 – 2000, Ντίνο Μιχαηλίδη. Αιωνία του η μνήμη και θα το θυμόμαστε πάντα για το έργο που επιτέλεσε για το άθλημα μας.

Αγαπητοί Προέδροι και εκπρόσωποι των σωματείων,

Αγαπητοί συνάδελφοι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΚ,

Όταν τον Ιούνιο του 2018, τα σωματεία με τίμησαν με τη ψήφο τους, εκλέγοντας με μέσα από ένα καθαρό αποτέλεσμα στην προεδρία της ΚΟΚ, είχαμε πει μαζί με τους συνεργάτες μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι θέλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας, σαν ένα διοικητικό συμβούλιο των έργων και όχι των λόγων.

Βέβαια, μέσα από τα έργα προκύπτουν πολύ θετικά λόγια από όλες τις πλευρές και αυτό είναι η καλύτερη επιβράβευση των προσπαθειών μας και μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση ότι βάζουμε με τις αποφάσεις μας το μπάσκετ σε στέρεες βάσεις για το παρόν, αλλά κυρίως και για το μέλλον.

Ήταν επιλογή μας λοιπόν, να μην μιλάμε πολύ, αλλά να παράγουμε έργο και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα διατηρήσουν το Κυπριακό μπάσκετ στο σωστό δρόμο όπως έπραξαν οι προκάτοχοι μου και εάν είναι δυνατό, να το πάρουμε ένα βήμα πιο πάνω.

Για να γίνουμε απόλυτα κατανοητοί, χωρίζουμε σε ενότητες τα στοιχεία που θα θέσουμε ενώπιον σας, κάνοντας πιο εύκολο και το δικό σας έργο, αλλά κυρίως για να κατανοήσει και ο κόσμος τον τρόπο που πορευτήκαμε την τελευταία τετραετία σχεδόν.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Ο καθρέφτης κάθε αθλήματος, είναι η εικόνα που βγάζουν οι ομάδες και οι αθλητές στο γήπεδο.

Ξέραμε εκ’ των προτέρων ότι το εγχείρημα μας ήταν δύσκολο, αλλά είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο δρόμους.

Είτε θα αφήναμε τα πράγματα σε μια πορεία που κατά τη γνώμη μας δεν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, είτε θα μπαίναμε στη διαδικασία να παλέψουμε για να αντιστρέψουμε την κατάσταση, μέσα σε όχι και τόσο ευνοϊκές συνθήκες.

Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο και σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί το αγαπημένο μας άθλημα προχωρά και προοδεύει, έχοντας την προοπτική να συνεχίσει να βάζει γερές βάσεις για το μέλλον.

Ενισχύσαμε μέσα από το πλάνο που ακολουθήσαμε, όλες τις διοργανώσεις, πετύχαμε την αύξηση των ομάδων στην Α’ κατηγορία από 7 που ήταν το 2018 σε 12 ομάδες που συμμετέχουν στη φετινή ΟΠΑΠ Basket League, επιστρέφοντας εκεί όπου ανήκουν παραδοσιακές ομάδες, όπως η ΑΕΛ, ο Αχιλλέας, η ΕΝΑΔ, η Ανόρθωση που είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ΚΟΚ. Στα πρωταθλήματα μας έχουν επιστρέψει ο Διγενής Μόρφου και η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας ιστορικά σωματεία και ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας.

Αναβαθμίστηκαν όλες οι διοργανώσεις, δώσαμε έμφαση και στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα προκειμένου να βάλουμε τις βάσεις για τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές και συνεχίζουμε την προσπάθεια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έχουμε ανταγωνιστικές διοργανώσεις τόσο στους Άνδρες, όσο και στις Γυναίκες, ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη συνείδηση του κόσμου, ότι πρόκειται για το άθλημα που έχει παρόν και μέλλον, προσφέροντας πολλές συγκινήσεις.

Σημειώνω σε αυτό το σημείο και θα το αναλύσω πιο κάτω, ότι τα τελευταία 2 χρόνια, είχαμε επίσης να διαχειριστούμε τη πανδημία του κορονοιού και τα όποια προβλήματα αυτό προκάλεσε. Πήραμε αποφάσεις, θεωρώ εκ των υστέρων οι περισσότερες από αυτές σωστές, παρόλα αυτά σημειώνουμε ότι προκλήθηκαν προβλήματα που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν όλα και προσπαθήσαμε να λειτουργήσουμε όσο το δυνατό καλύτερα μέσα στο πλαίσιο των κυβερνητικών διαταγμάτων και περιορισμών.

Δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα σε αναπτυξιακά θέματα, θέλοντας να βάλουμε πολύ στέρεες βάσεις για το μέλλον της καλαθόσφαιρας.

Να δώσουμε όλα τα απαραίτητα εφόδια στους αυριανούς πρωταγωνιστές και πέραν από τις παραδοσιακές διοργανώσεις, πλέον έχουν καθιερωθεί, τόσο το Junior ΝΒΑ Cyprus, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού παιδιών από τη Μέση Εκπαίδευση, όσο και το πρωτάθλημα Milko για παιδιά κάτω των 8 χρονών.

Επίσης στηρίξαμε έμπρακτα τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή, την κύπρια καλαθοσφαιρίστρια, καθώς μόνο με αυτό τον τρόπο το άθλημα μας θα έχει το μέλλον που όλοι προσδοκούμε.

Αναλαμβάνοντας βρήκαμε ένα καθεστώς με τη συμμετοχή πέντε ξένων στο πρωτάθλημα μας και θα έπρεπε να δράσουμε όχι με βεβιασμένες κινήσεις, αλλά με σωστό και μελετημένο πλάνο.

Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι που βλέπουμε τις αποφάσεις μας να αποφέρουν τεράστιο όφελος για τον Κύπριο καλαθοσφαιριστή και κατ’ επέκταση για το άθλημα μας.

Μειώσαμε τους ξένους σε τρεις και παράλληλα δώσαμε ευκαιρίες σε Κύπριους καλαθοσφαιριστές να αγωνίζονται και να εξελίσσονται. Αυτό βέβαια είναι κάτι το οποίο βρίσκεται σε συνεχή αξιολόγηση. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός. Βλέποντας τα θετικά και τα αρνητικά του και δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε τροποποιήσεις όπου χρειάζεται, σε συνεννόηση με τα σωματεία μέλη μας.

Είδαμε με χαρά Κυπριακές ομάδες να διαπρέπουν στην Ευρώπη, με αποκορύφωμα την πρόκριση του Κεραυνού Στροβόλου στους ομίλους του Basketball Champions League. Είμαστε βέβαιοι πως παρόμοιες επιτυχίες στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα, θα δούμε και τα επόμενα χρόνια. Τονίζω όπως και πιο πάνω, ότι όπου χρειάζεται ρύθμιση λόγο συμμετοχής ομάδων μας στην Ευρώπη, θα δούμε τους τρόπους που μπορεί αυτό να γίνει, καθώς αυτή τη στιγμή οι ομάδες, και η αλήθεια να λέγεται, λόγο του περιορισμού μέχρι 3 ξένων καλαθοσφαιριστών που υπάρχει σήμερα, αγωνίζονται με μειονέκτημα (μέχρι και 6 οι αντίπαλοι τους).

Το μεγαλύτερο όφελος που είχαμε όμως ήταν η αύξηση των σωματείων μελών της ΚΟΚ, αλλά και η αύξηση των αγωνιστικών τμημάτων στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, όπως και των νεαρών καλαθοσφαιριστών που αγωνίζονται στα πρωταθλήματα αυτά.

Έχουμε αυτή τη στιγμή 230 αγωνιστικά τμήματα και 4000 περίπου καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες, αριθμό διπλάσιο σχεδόν, σε σχέση με 7 χρόνια πριν.

Τώρα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα άλλο πρόβλημα, καλό πρόβλημα. Οι ακαδημίες μας έχουν γεμίσει, ήδη βλέπουμε με ικανοποίηση τις ομάδες μας να ξεκινούν πλέων τμήματα από 6-8 χρονών που είναι και η στρατηγική της ΚΟΚ. Τα διαθέσιμα κλειστά γήπεδα δεν έχουν άλλες ώρες και διαθεσιμότητα, επομένως πρέπει να βρούμε δημιουργικές λύσεις.

ΔΙΑΧEIΡΙΣΗ ΠΑΝΔΙΜΙΑΣ COVID 19

Από τους πρώτους μήνες του 2020, που μπήκε στη ζωή μας η Πανδημία του κορωνοϊού, είχαμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη και πρωτοφανή για όλους μας κατάσταση. Σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μας έκαναν να εκτιμήσουμε πολλά απλά πράγματα της καθημερινότητας που στερηθήκαμε, αλλά και να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητες μας.

Αν και ήταν κάτι που ήταν πρωτοφανές για όλο τον κόσμο, εντούτοις βρεθήκαμε σε ετοιμότητα και αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις. Ήμασταν η πρώτη ομοσπονδία που τολμήσαμε και πήραμε έγκαιρα το 2020 τη απόφαση διακοπής των διοργανώσεων, κάτι που είχε σαν επακόλουθο, πρώτιστα στην προστασία της υγείας των αθλητών και άλλων εμπλεκομένων στο χώρο, αλλά και στο να βοηθήσουμε τα σωματεία στην εξοικονόμηση χρημάτων. Δεν θα επεκταθώ περισσότερο, αφήνοντας πίσω μας αυτές τις δύσκολες στιγμές. Να πω μόνο ότι δεν μείναμε αδρανείς και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Αλλάξαμε τα συστήματα μας σαν Γραμματεία της Ομοσπονδίας για να ανταποκριθούμε, χρησιμοποιήσαμε τη τεχνολογία προς όφελος μας, χρησιμοποιήσαμε τα social media και το διαδίκτυο για να παρέχουμε υλικό και πληροφορίες σε όλους τους stakeholders του αθλήματος.

ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Ένας από τους κύριους στόχους μας ήταν η δημιουργία ανταγωνιστικών συνόλων στις Εθνικές Ανδρών και Γυναικών, αλλά και οι επιτυχίες που θα έρχονταν από τις «μικρές» μας Εθνικές, οι οποίες στη συνέχεια θα τροφοδοτούν τις εθνικές ομάδες Ανδρών και Γυναικών.

Καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια στο κομμάτι των αναπτυξιακών Εθνικών, να κτίσουμε δυνατές ομάδες με πολύ ταλαντούχους καλαθοσφαιριστές και καλαθοσφαιρίστριες.

Πετύχαμε να φέρουμε διακρίσεις, με χρυσά μετάλλια όποτε συμμετείχαμε σε επίπεδο Γ’ κατηγορίας, και θετικές εμφανίσεις σε επίπεδο Β’ κατηγορίας, στο οποίο θέλουμε να καθιερωθούμε σαν μια υπολογίσιμη δύναμη σιγά σιγά.

Στην Εθνική Γυναικών έχουν μπει γερές βάσεις για δημιουργία μίας πολύ ισχυρής ομάδας τα επόμενα χρόνια, και να είστε σίγουροι πως αν συνεχίσουμε την πορεία αυτή, σύντομα θα έχουμε τις πρώτες επιτυχίες και τα πρώτα μετάλλια για την νέα Εθνική Γυναικών. Αυτό το είχα γράψει πριν να γνωρίζω την επιτυχία της εθνικής Γυναικών 3×3, που είχαμε τη χαρά να τη δούμε να παίρνει τη πρώτη θέση στο FIBA Europe Cup 3×3 qualifier, που πραγματοποιήθηκε στη Κύπρο, και να προκρίνεται στη τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 3×3.

Στο κομμάτι της Εθνικής Ανδρών, έχει γίνει πολύ μεγάλη ανανέωση του ρόστερ της ομάδας από το 2018 μέχρι και σήμερα, με τον μέσο όρο ηλικίας να πέφτει από τα 33 χρόνια στα 25-26 χρόνια.

Πολλοί νεαροί καλαθοσφαιριστές πήραν την ευκαιρία να κληθούν στην εθνική ανδρών και κάποιοι πήραν σημαντικό χρόνο συμμετοχής και ρόλο στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Θυσιάσαμε κάποια αποτελέσματα, με στόχο να δημιουργήσουμε μία ισχυρή Εθνική Ανδρών τα επόμενα χρόνια. Και πιστέψτε με αυτό θα αρχίσει να αποδίδει σύντομα.

Πιστεύουμε πολύ στο όραμα και το πλάνο της Εθνικής Ομάδας, και με την έλευση του νέου μας ομοσπονδιακού προπονητή, Χριστόφορου Λειβαδιώτη, είμαστε βέβαιοι για την θετική πορεία που θα έχει η Εθνική Ανδρών τα επόμενα χρόνια, με φυσικά αποκορύφωμα την μεγαλύτερη επιτυχία Εθνικής Ομάδας στη Κύπρο, όπου για πρώτη φορά θα υπάρξει συμμετοχή σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, στο Ευρωμπάσκετ 2025. Το 1ο ομαδικό άθλημα στη Κύπρο που θα παίξει σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Και πιστέψτε με δεν θα είμαστε απλά κομπάρσοι σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Θέλουμε να έχουμε πολύ καλή παρουσία και να θέσουμε τις βάσεις για να βρισκόμαστε σε αυτές τις διοργανώσεις και στο μέλλον.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ

Αναλαμβάνοντας τα ηνία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, μαζί με τους συνεργάτες μου θέσαμε ένα πλάνο τετραετίας, το οποίο περιλάμβανε την ανάληψη διεθνών διοργανώσεων μέσω των διαδικασιών της FIBA.

Δεν ήταν εύκολο, ούτε απλό το εγχείρημα μας, αλλά θέσαμε ψηλά τον πήχη για να εξελίξουμε και να αναπτύξουμε την τεχνογνωσία και την ικανότητα μας σε όσο το δυνατόν ψηλότερο επίπεδο. Δουλέψαμε συλλογικά και φέραμε σε πέρας με απόλυτη επιτυχία κάθε πρόκληση που βρήκαμε ενώπιον μας. Ακόμα και με το μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτό της Πανδημίας του κορωνοϊού, μπορέσαμε και αναλάβαμε δύο διοργανώσεις με τη μορφή bubble που εφαρμόστηκε και αφορούσε τόσο τον όμιλο της Εθνικής Ανδρών το 2020, όσο και τον όμιλο του Κεραυνού στο Champions League επίσης το 2020, θέλοντας να του δώσουμε έστω αυτό το κάποιο πλεονέκτημα έδρας στη προσπάθεια του και είμασταν σωστοί σε αυτή την απόφαση, καθώς η ομάδα προκρίθηκε. Επίσης η FIBA μας εμπιστεύτηκε για δύο διαδοχικές χρονιές το Ευρωπαϊκό Γυναικών Μικρών Χωρών το 2021 και το 2022, ενώ διοργανώσαμε και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 3Χ3, με απόλυτη επιτυχία, κάτι το οποίο θα πράξουμε και το 2023 βάση της συμφωνίας μας με τη FIBA.

Δώσαμε εξετάσεις σε πολλά μέτωπα όσον αφορά τις διοργανώσεις και τις περάσαμε με βαθμό άριστα. Δεν το λέμε εμείς και δεν περιαυτολογούμε, αλλά το αποδεικνύουν τα εύσημα που πήραμε από τη FIBA και η τεράστια εμπιστοσύνη που έδειξε έμπρακτα το προηγούμενο μήνα, αναθέτοντας μας τη διοργάνωση του ομίλου του Ευρωμπάσκετ 2025. Το λέω με συγκίνηση. Το Ευρωμπάσκετ 2025 στη μικρή μας Κύπρο. Μια διοργάνωση που δεν είναι απλά μια καλαθοσφαιρική υπόθεση, αλλά είναι το στοίχημα όλης της Κύπρου και είμαστε βέβαιοι ότι θα το κερδίσουμε, ανταποκρινόμενοι στο ψηλότερο επίπεδο, βάζοντας παράλληλα το άθλημα μας σε άλλη βάση.

Τολμήσαμε να βάλουμε τόσο ψηλά τον πήχη και πείσαμε την ευρωπαϊκή ομοσπονδία με πράξεις ότι η μικρή μας Κύπρος, μπορεί να φέρει σε πέρας ακόμα και τόσο μεγάλης εμβέλειας διοργανώσεις.

ΠΡΟΒΟΛΗ & DIGITAL MARKETING

Η ΚΟΚ δεν ακολούθησε τις τάσεις της εποχής, αλλά σε κάποιους τομείς πρωτοπόρησε με την εξέλιξη στον τομέα των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Είναι άλλωστε ο πιο άμεσος τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο και αναπτύξαμε το δικό μας δίκτυο, το οποίο συνεχώς αυξάνεται, με το κοινό να αγκαλιάζει τις δράσεις της ΚΟΚ. Διατηρούμε ενεργούς λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, το You Tube, στο Tik Tok με ταχέως αυξανόμενους ρυθμούς από τον κόσμο που ακολουθεί, ενώ παράλληλα μέσα από άλλους μηχανισμούς βάλαμε το μπάσκετ σε κάθε σπίτι με εύκολη πρόσβαση.

Μέσω του CBF TV, υπάρχουν τοποθετημένες αυτόματες κάμερες σε όλα τα γήπεδα, πρωτοπορώντας στον τομέα αυτό. Φέτος δείξαμε ζωντανά περίπου 300 παιχνίδια σε διάφορα πρωταθλήματα. Την επόμενη χρονιά θα πάμε στα 500. Επίσης προχωρήσαμε και σε άλλες δράσεις προώθησης του αθλήματος, μέσω των CBF Podcasts και άλλων ενεργειών προβολής και επικοινωνίας με το κοινό μας.

Ένας τομέας που δώσαμε μεγάλη βαρύτητα και είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε σωστή ανταπόκριση, είναι οι σχέσεις και η επικοινωνία με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σεβόμενοι τους λειτουργούς του Τύπου, οφείλαμε να κάνουμε τη ζωή και τη δουλειά τους προσβάσιμη και με απλές διαδικασίες, γι’ αυτό και επενδύσαμε στις σχέσεις με τα ΜΜΕ και τις φέραμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους υπεύθυνους των αθλητικών τμημάτων, αλλά και σε όλους γενικότερα τους δημοσιογράφους που προσέγγισαν θετικά τις δικές μας προθέσεις και στην πορεία των χρόνων αναπτύξαμε ειλικρινή και σωστή σχέση.

Δεν αποφεύγουμε την κριτική, ούτε και παρεμβαίνουμε σε οποιαδήποτε προσέγγιση που γίνεται καλοπροαίρετα και τεκμηριωμένα.

Ασφαλώς και δεν είμαστε αλάνθαστοι μέσα σε όλη αυτή τη διαδρομή και η οποιαδήποτε σωστή κριτική μας έγινε, ήταν βοηθητική, τόσο για να προβληματιστούμε, όσο και για να βελτιώσουμε τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Παράλληλα η ομοσπονδία εξέλιξε και διεύρυνε το πλάνο συνεργασίας με λειτουργούς του Τύπου, είτε αυτοί είναι αθλητικοί συντάκτες, είτε φωτογράφοι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας. Επιλέξαμε επαγγελματίες του χώρου και φτιάξαμε μια πολύ δυνατή ομάδα, ικανή να ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση.

Μια σημαντική καινοτομία, ήταν επίσης η δημιουργία νέας πλατφόρμας της ομοσπονδίας, μέσω της οποίας απλοποιήσαμε τις διαδικασίες και εκσυγχρονίσαμε τα δεδομένα. Όλα πλέον γίνονται διαδικτυακά, μέσα στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της ομοσπονδίας, όπως άλλωστε ήταν η δέσμευση μας από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΟΚ

Μέσω του αθλητισμού, μπορεί να δημιουργηθούν ισχυρές συνθήκες στήριξης προς την κοινωνία, σε μια εποχή που πολλοί συνάνθρωποι μας έχουν ανάγκη από βοήθεια.

Σαν ΚΟΚ είμαστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε τέτοια θέματα και τα θέτουμε σαν προτεραιότητα. Πιο τρανή απόδειξη, η δημιουργία του, CBF Foundation, ενός ιδρύματος καθαρά φιλανθρωπικού χαρακτήρα και έχει στόχο και σκοπό να στηρίξει συνανθρώπους μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Η διάθεση για προσφορά προς το συνάνθρωπο μας είναι διαχρονική και δεδομένη, μέσα από έργα και πράξεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με ιδιαίτερο ζήλο και αφοσίωση.

Ενισχύουμε διαχρονικά φιλανθρωπικά ιδρύματα, είμαστε δίπλα από συνανθρώπους μας με κάθε τρόπο και έχουμε εξελίξει το δικό μας μηχανισμό για να μπορέσουμε να συνεισφέρουμε ποικιλοτρόπως στην κοινωνία.

Σημαντικό στοιχείο στη στρατηγική μας, είναι να κάνουμε τους γονείς να νοιώσουν ασφάλεια τα παιδιά τους με την ενασχόληση τους με το μπάσκετ. Εκτός των άλλων ενεργειών μας, δημιουργήσαμε επίσης το θεσμό της «Πρέσβειρας για τα δικαιώματα του παιδιού», ένας ανεξάρτητος θεσμός που εξετάζει οποιαδήποτε παράπονα που αφορούν τα παιδιά και τη συμμετοχή τους στο άθλημα.

Να σας διαβεβαιώσω ότι θα ενδυναμώσουμε τις ενέργειες μας σε αυτό το κομμάτι και θα κάνουμε πολύ περισσότερα.

 

ΒΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η μάθηση και η εκπαίδευση είναι το σημαντικότερο εφόδιο που μπορεί να έχει ο άνθρωπος και δεν θα μπορούσαμε να μην πρωτοστατήσουμε και σε αυτό τον τομέα. Μέσα από τα αναβαθμισμένα εκπαιδευτικά προγράμματα της ΚΟΚ και την πολύ καλή και οργανωμένη προσπάθεια που καταβλήθηκε, μπορέσαμε να δώσουμε όλα εκείνα τα εφόδια για να προχωρήσουν με σωστά βήματα οι εμπλεκόμενοι στο άθλημα μας.

Στο πλαίσιο της δημιουργίας των καλύτερων δυνατών συνθηκών στον τομέα της εκπαίδευσης, αναβαθμίσαμε τη Σχολή Καλαθοσφαίρισης της ΚΟΚ, ενώ λειτουργήσαμε σε αναβαθμισμένο πλαίσιο τις Σχολές Προπονητών, Διαιτητών και Κριτών, με αποτέλεσμα να πετύχουμε την εισδοχή νέων ανθρώπων στο χώρο.

Η Πανδημία του κορωνοϊού, δημιούργησε την ανάγκη να βρούμε και να εξελίξουμε άλλες μεθόδους μάθησης, με το διαδίκτυο να αποτελεί ένα μεγάλο σύμμαχο στην προσπάθεια μας. Για πρώτη φορά οι Σχολές λειτούργησαν με διαδικτυακά μαθήματα και από την Ελλάδα, με ανθρώπους ψηλού καλαθοσφαιρικού και μορφωτικού επιπέδου που με προθυμία και μεγάλη όρεξη, στάθηκαν δίπλα στην προσπάθεια και την στήριξαν με κάθε τρόπο. Παρείχαμε παράλληλα τη δυνατότητα για δωρεάν σεμινάρια, στην περίοδο της καραντίνας και συμβάλαμε τόσο στη μάθηση σε σωστά επίπεδα και βάσεις, όσο και στο να περάσει ο κόσμος της καλαθόσφαιρας με εποικοδομητικό τρόπο τις πολλές ώρες που ήταν υποχρεωμένος να μείνει κλειστός στο σπίτι.

Η τετραετία της παρουσίας μας στα ηνία της ΚΟΚ κλείνει, έχοντας παραγωγική και ουσιαστική θητεία. Με πράξεις και όχι λόγια εξελίξαμε και αναπτύξαμε διάφορους τομείς, εκσυγχρονίσαμε την ομοσπονδία και είμαστε περήφανοι για το έργο που αφήνουμε. Παράλληλα έχουμε χρέος να συνεχίζουμε να βάζουμε τον πήχη όλο και πιο ψηλά, γιατί είμαστε σε ένα χώρο που οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, οι προκλήσεις μεγαλώνουν και επιβάλλεται να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στο ψηλότερο δυνατόν επίπεδο.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΣ 2022 – 2026

Η θητεία μας για την περίοδο 2018-2022 ολοκληρώνεται σήμερα, αλλά το έργο και οι στόχοι μας δεν σταματούν εδώ. Είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε την επόμενη μέρα που μας δημιουργεί τη μεγαλύτερη δυνατή προοπτική που είχε ποτέ το άθλημα μας, με τη διεξαγωγή του Ευρωμπάσκετ 2025 στη χώρα μας. Είναι ένα τεράστιο αθλητικό γεγονός που δεν αφορά μόνο την καλαθόσφαιρα αλλά όλη την Κύπρο και δηλώνουμε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε στον ψηλότερο δυνατό βαθμό.

Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά που πρέπει να γίνουν και έχουμε θέσει διαφόρων ειδών μακροπρόθεσμους και βραχυπρόθεσμους στόχους. Μερικοί από αυτούς είναι η δημιουργία νέας ιστοσελίδας ΚΟΚ, η αναβάθμιση και ο εμπλουτισμός του υλικού του CBF TV, η στόχευση στις αναπτυξιακές ηλικίες μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων που αποσκοπούν στην αύξηση των καλαθοσφαιριστών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα, η στήριξη με διάφορους τρόπους των σωματείων για να εξελιχθούν και να λειτουργήσουν σε πολύ πιο επαγγελματικά πλαίσια και ασφαλώς ένας από τους μεγάλους στόχους είναι οι Εθνικές Ομάδες, όπου φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις προκειμένου να φτιάξουμε ανταγωνιστικά σύνολα που θα μπορέσουν στο μέτρο του δυνατού να θέσουν ψηλά τον πήχη.

 

Βάρος θα δώσουμε και στο τρόπο λειτουργίας των σωματείων μας. Θέλουμε να τους δώσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία, για να μπορέσουν να επιτύχουν το δύσκολο στόχο τους. Υπενθυμίζω ότι τα σωματεία μας είναι τα κύτταρα ανάπτυξης του αθλήματος και πρέπει να δούμε όλους εκείνους τους τρόπους που θα τους βοηθήσουν στη δουλειά τους.

Βάρος θα δώσουμε και στο οικονομικό. Το πρόβλημα που καλούμαστε να λύσουμε, είναι πώς δημιουργούμε τις συνθήκες για υγιείς και σταθερές οικονομικές συνθήκες στα σωματεία μας, τη Basket League και την ίδια την Ομοσπονδία. Πώς δημιουργούμε επαναλαμβανόμενα και σταθερά έσοδα, που θα τους επιτρέψουν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση του έργου τους. Αυτά επίσης θα αποτελέσουν μέρος του στρατηγικού πλάνου της ΚΟΚ για το 2022-2026 και θα βρούμε τις απαραίτητες λύσεις. Να είστε σίγουροι.

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες.

Όσο και αν κάποια πράγματα ακούγονται δύσκολα, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία, πλάνο και όραμα, που θα αποτελέσουν τον οδηγό της επόμενης μέρας, γιατί αν δεν στοχεύσεις ψηλά, θα συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά μπορείς να πετύχεις. Πλέων υπάρχει εμπειρία και τεχνογνωσία τόσο από τα ίδια τα σωματεία, τους Προέδρους και τα Διοικητικά τους συμβούλια, όσο και από την ίδια την Ομοσπονδία. Μαζί θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τη στρατηγική τετραετίας 2022-2026 και να επιτύχουμε τους στόχους που θέτουμε και να πάμε το μπάσκετ ένα βήμα πιο πάνω για την επόμενη γενιά».