Η Μίλαν κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία της και πρώτο έπειτα από το 2011, με τους ιθύνοντες των «ροσονέρι» και τον προπονητή, Στέφανο Πιόλι να «χτίζουν» ξανά μία ομάδα από ατσάλι!
Η Μίλαν επέστρεψε στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος, έπειτα από έντεκα χρόνια και κατέκτησε το 19ο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Την ίδια στιγμή ένα εντυπωσιακό ακόμα στοιχείο είναι πως οι «ροσονέρι» έγιναν η ομάδα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας (μεταξύ των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν) που κατέκτησε ποτέ τον τίτλο στην Ιταλία. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε αυτή την επιτυχία ήταν φυσικά ο Στέφανο Πιόλι αλλά και οι παίκτες κλειδιά της ομάδας.

Οι παίκτες κλειδιά της φετινής επιτυχίας
Ο Σάντρο Τονάλι, ο οποίος είναι από μικρό παιδί οπαδός της Μίλαν και σήμερα ζει το όνειρό του. Ο 22χρονος Ιταλός μέσος δυσκολεύτηκε την περασμένη σεζόν και πολλοί αναρωτήθηκαν μήπως, παρά το προφανές του ταλέντο, ίσως δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην πίεση του να παίζει σε μια τόσο κορυφαία ομάδα. Ωστόσο, με το πέρασμα του χρόνου απέδειξε όχι μόνο ανήκει σε αυτό το επίπεδο, αλλά μπορεί να οδηγήσει τη Μίλαν στις πλάτες του. Ο νεαρός μέσος σημείωσε αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό γκολ της Μίλαν στη σεζόν κόντρα στη Λάτσιο. Έγινε ηγέτης στο γήπεδο και βοήθησε τα μέγιστα ώστε η ομάδα του να σκαρφαλώσει στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος.
Ο Μάικ Μενιάν ήταν ένας ακόμα από τους πρωταγωνιστές τη φετινή σεζόν στη Μίλαν. Μπορεί τη περασμένη σεζόν να υπήρξε έντονη ανησυχία με την αποχώρηση του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, ωστόσο ο Γάλλος πορτιέρε όχι μόνο κάλυψε επάξια το κενό το Ιταλού κίπερ, αλλά πήρε τη φανέλα βασικού σπίτι του, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις.
Ο Φικάγιο Τομόρι αποκτήθηκε πρώτα με τη μορφή δανεισμού από την Τσέλσι. Η φαινομενικά υψηλή ρήτρα των 28,8 εκατομμυρίων ευρώ για να καταστήσει τη συμφωνία μόνιμη φαινόταν αδύνατο να συμφωνηθεί. Ωστόσο μετά από ένα απίστευτο ξεκίνημα στη ζωή στο Μιλάνο, οι «ροσονέρι» ενεργοποίησαν τη ρήτρα του και σαφέστατα θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι με την επιλογή τους.
Ο Τέο Ερναντές αδιαμφισβήτητα αποτελεί εκ των κορυφαίων αμυντικών σήμερα στο ποδόσφαιρο. Ο Γάλλος μπακ ήταν μια απίστευτη απόκτηση για τη Μίλαν η οποία έχει την πολυτέλεια να διαθέτει έναν ποδοσφαιριστή με τέτοια χαρακτηριστικά. Ο Ερνάντες έχει σημειώσει εντυπωσιακά 17 γκολ πρωταθλήματος σε τρεις σεζόν στη Μίλαν, ενώ θεωρείται ως μία από τις καλύτερες μεταγραφές της εποχής Έλιοτ.
Ο Ραφαέλ Λεάο είναι η αποκάλυψη της φετινής Serie A, ο ποδοσφαιριστής που έχει επιδείξει τη μεγαλύτερη εξέλιξη από κάθε άλλον στη κατηγορία. Η ταχύτητα σε συνδυασμό με τον διασκελισμό του είναι κάτι που δυσκόλεψε οποιοδήποτε μπακ που τον αντιμετώπισε. Με 14 γκολ και 12 ασίστ σε 42 συμμετοχές έγινε η απειλή στις πτέρυγες της επίθεσης που τόσο έλειπε από τη Μίλαν τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα είναι ο ίσως ο καθοριστικότερος παίκτης για τους «Ροσονέρι» στο φινάλε του πρωταθλήματος.
Ο Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος βρήκε την… Ιθάκη του στο Μιλάνο. Ο 35χρονος Γάλλος στράικερ κατάφερε σε 29 συμμετοχές να πετύχει 11 τέρματα και τέσσερις ασίστ, όντας ένας από τους πολυτιμότερους της φετινής σεζόν για τη Μίλαν. Με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, ο Ζιρού μετράει έναν πρωτάθλημα Ligue 1 με την Μονπελιέ, ένα Champions League με την Τσέλσι, ένα Europa League με την Τσέλσι, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την Γαλλία και τώρα έναν τρόπαιο της Serie A με την Μίλαν.
Φυσικά από τη λίστα των πολυτιμότερων της φετινής Μίλαν δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της νοοτροπίας της Μίλαν, καθώς και στη βοήθεια των νεαρών παικτών. Μπορεί να ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τραυματισμούς αλλά ο κύριος ρόλος του ήταν εκτός γηπέδου. Και τα πήγε περίφημα…

Η συμβολή του Μαλντίνι
Ένας άνθρωπος που έπαιξε ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο στο πρώτο Scudetto της Μίλαν, το πρώτο μετά από έντεκα χρόνια ήταν ο Πάολο Μαλντίνι. Ο πρώην αμυντικός αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2009 και πέρασε εννέα χρόνια μακριά από τους «ροσονέρι» πριν επιστρέψει τελικά το 2018 ως Διευθυντής Ανάπτυξης. Μετά από ένα μόνο χρόνο στη θέση του, διορίστηκε Τεχνικός Διευθυντής, αποτελώντας βασικό παράγοντα λήψης αποφάσεων στην πολιτική της μεταγραφικής αγοράς του συλλόγου. To μπάτζετ της Μίλαν πριν την άφιξη του Μαλντίνι, τη σεζόν 2018/2019 ήταν 142.693.000 εκατομμύρια ευρώ μεικτά. Τότε η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση. Πλέον το μπάτζετ των Μιλανέζων είναι πλέον μεικτά 81.960.000 εκατομμύρια ευρώ με τον εμβληματικό αρχηγό μαζί με τον Ιβάν Γκαζίδη και τον Φρέντερικ Μασσάρα να φέρνουν την αναγέννηση!
Ο Μαλντίνι κατάφερε σε σχετικά μικρό διάστημα να «μεταμορφώσει» τη Μίλαν με σπουδαίες μεταγραφές. Μία από αυτές είναι ο Τέο Ερναντές ο οποίος υπέγραψε από τη Ρεάλ Μαδρίτης για 21,5 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2019. Μία ακόμη σπουδαία μεταγραφή ήταν αυτή του Ραφαέλ Λεάο, ο οποίος κόστισε 29,5 εκατομμύρια ευρώ από τη Λιλ αλλά κι αυτή του Ισμαέλ Μπενάσερ, ο οποίος κόστισε 17,2 εκατομμύρια ευρώ από την Έμπολι.
Η επόμενη σεζόν είδε τον Μαλντίνι να κάνει ακόμα πιο απίστευτες δουλειές, υπογράφοντας τον Πιέρ Καλούλου για 1,19 εκατ. ευρώ από την Λυών, εξασφαλίζοντας επίσης Σάντρο Τονάλι και προσθέτοντας τον Φικάγιο Τομόρι στην ομάδα ως δανεικό με δυνατότητα αγοράς 28,8 εκατομμυρίων ευρώ από την Τσέλσι. Το έργο του Μαλντίνι δεν ήταν μόνο εντυπωσιακό στις μεταγραφές. Χειρίστηκε άψογα την κατάσταση του Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα, μην επιτρέποντας στο σύλλογο να εκτεθεί και προσθέτοντας γρήγορα τον τέλειο αντικαταστάτη του Ιταλού πορτιέρε, τον Μάικ Μενιάν. Οι οπαδοί της Μίλαν μπορούν επιτέλους να πανηγυρίσουν το πρώτο τους Scudetto από τη σεζόν 2010-11 και ο Μαλντίνι ήταν καθοριστικός παράγοντας για να συμβεί αυτό.